mar_1981 Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Witam wszystkich! Od razu uprzedzając docinki zaznaczam że zamieszczony sprzęt będzie używany baaardzo sporadycznie przeze mnie (amatora). Czy jest sens i czy te maszynki nadają się wogóle żeby podchodzić z nimi do auta??? http://allegro.pl/item1162632040_polerk ... _wa_w.html http://allegro.pl/item1165190770_polerk ... mocja.html http://allegro.pl/item1164522824_polerk ... ancja.html Później jak umyje samochód to postaram się zrobić kilka zdjęć lakieru i może poradzicie również jakie środki do polerki kupić. Budżet mam narazie ograniczony po wakacjach i robię uprawnienia budowlane które pociągają mnie po kosztach wsięc nie wymagam produktów z najwyższych półek. Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Pewnie, że się nada. Regulacja jest. Na takie potrzeby wystarczy. Wybierz najwygodniejszą, może najlżejszą. I tarcza 180- jak dla mnie za duża, ale to nie problem. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deco Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Te polerki się nadają. Oczywiście nie jest to średnia ani wysoka półka ale dla potrzeb własnych mogą być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Tak naprawde to jest to ta sama maszyna. Różni się tylko mocą (2200, 2400 i 2450W). Ja bym brał tę najmocniejszą, gdyż ona będzie zwalniać ( w każdym wypadku, brak podtrzymania obrotów). Jest to typowa polerka rotacyjna. Bardzo dobry zakres obrotów (600 - 3000) Tak naprawdę to będziesz używał obrotów około 600 - 1500. Co do drugiej części pytań, to ja polecę od siebie Scholl S17 + futro, średni pad i finishowe 2 pady, do tego jakiś AIO (Insta Finish Wet Butter Wax, Cleaner Wax Paste, lub inne). Pracujesz tak: 1. Średni pad (żółty MS) + S17, obroty 600 - 1100 - 600 Jeżeli nie ściąga zarysowań to: 2. Futro + S 17 i obroty 600. 3. Patrzy pkt. 1 4. Finishowy pad (czarny MS) + Schol S17, obroty 600 - 1100 - 600 5. AIO + Finishowy pad (czarny MS, ale czysty, nie po S17), obr 600. A potem koledzy i tak z zazdrością oglądają Twoją furę. Koszta. 1. Pady około 20 zł za każdy ( razem 60 zł) 2. Futro MS 34,90zł 3. Schol s17 250 ml ( w zupełności wystarczy) 36,50 zł 4. Insta Finish Cherry Red Wax - 39,90 ( starczy na cały rok 5. Backing Plate 125mm 59,99zł Co daje kombinacja: S17 na różnych rodzajach padów daje rózny stopien korekcji AIO zawiera cleaner (odpada zakup), zawiera środki finishujące obróbkę, jak również zawierają wosk/sealant. Ceny podane ze strony http://www.mrcleaner.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Czyli zmieszczę się w 400 zł z polerką. Super!!! :D Czyli teraz tylko zjeść obiad i muszę umyć samochod i siadam do zamawiania materiałów. I pytanko jeszcze jedno czy glinkę też brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Brać. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Absolutnie, oczywiście i bez dyskusji ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Najpierw glinka, potem dopiero robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Taka glina nada się? Czy są jakieś jej rodzaje twardości itp? http://moto.allegro.pl/item1162345755_g ... achem.html Podaje z allegro bo najłatwiej mi się szuka. Starczy taka ilość bo są też 100g ale to wydaję mi się za mało na Mondeo kombi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Jak dobrze pamiętam fioletowa to ta delikatna. jest dobra. Musisz tylko lubrykant kupić, albo detailer. ja używam Dodo Juice Born to be Slippy (w mrcleaner kupisz). Co do ilości, to odcinasz około 25-30 gr, formujesz w palcach/dłoni i tym kawałkiem zrobisz jedno auto, lub 2 średnio zanieczyszczone. Ja mam glinkę 200 gr i już przeżyła... z 8 aut, a została mi jeszcze połowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro_77 Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Starczy 100g i mysle ze lepiej wziac biala czy LIGHT. Jesli zdecydujesz od temachem to uzywaj tylko z woda i nie mietos jeje w rekach zbytnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecholl Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Sorki za podpinkę pod temat. Też się noszę z zamiarem zakupu polerki i do tej pory najbardziej mi przypadła do gustu < chyba ze względów wizualnych > http://allegro.pl/item1155515244_poweru ... ratis.html Czy lepszym wyjściem będzie zakup jednej z tych które zaproponował mar 1981 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Słabszy silnik ma -1400W. Na rotacji sie nie znam, ale tamte miały powyżej 2kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Słabszy silnik ma -1400W.Generalnie w urządzeniach tej klasy podawaną moc należy brać z dużym przymrużeniem oka. Może się okazać że Power-up podaje realną moc a pozostałe mają zawyżoną marketingowo ;) Np. kultowa Makita CB9227CB ma moc 1200W, polerka 3M prezentowana w tym wątku ma 1100W, a taki Festool RAP 150-FE ma 1200W Dlatego uważam że Power-up jest najbliższy rzeczywistej mocy. Polerka o mocy 2000W i więcej będzie zawsze sporo cięższa od takiej co ma 1200W (silnik), a w/g danych technicznych wszystkie maja podobną wagę. Takie moje trzy grosze, jako elektryka z 17-letnią praktyka ;) BTW, sam kupiłem Power-up, jeszcze w październiku ub.r ale jeszcze jej, tak naprawdę, nie przetestowałem :lol: Zrobię to jednak w najbliższym czasie, bo mam już do niej komplet backing plates i padów. I nie zawaham się przetestować jej na moim ML-u :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecholl Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 fonnes zachęcam do mobilizacji i przetestowania Power up np. w ten weekend no i oczywiście do napisania kilku zdań na w/w temat ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 No dobra, spróbuję zrobić kawałek jakiegoś panela, ale nie obiecuję ;) Niemniej rewelacji się nie spodziewajmy, będzie działała jak każda z tej półki cenowej z regulacją obrotów ale bez ich stabilizacji pod obciążeniem :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Dorzucę jeszcze kilka zdjęć lakieru. Mam nadzieję że coś na nich widać bo na srebrnym ciężko uchwycić. Ale jest kilka większych rysek i sporo małych kolistych takich jak zostają od mycia po latach. Dodaję zdjęcia żeby był dokładniejszy obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Przede wszystkim glinka i jakiś tar remover, lub benzyna ekstrakcyjna do zmycia kropek asfaltu. Poza tym, tam chyba Ci się purchel od rdzy na drzwiach nad progiem zrobił. A tak to podstawa: 1. Maszyna. 2. Cutting pad + Scholl S17 3. Polishing Pad + Scholl S 17 4. Położyłbym na to na Finishing pad Inste Finish Red Cherry Wax, albo Colli 845 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Purchel jest...niestety auto ma już 12 lat. Specjalnie pokazałem tą stronę bo jest właśnie w gorszym stanie. Dzięki jeszcze raz za porady i dziś wieczorkiem zacznę sobie zamawiać materiały. Pozdrawiam. Jeszcze jedno pytanie. Właśnie wybieram glinkę i zastanawiam się czym się różnią? http://allegro.pl/item1162345755_glinka ... achem.html http://allegro.pl/item1166849123_kemko_ ... ielce.html http://allegro.pl/item1170472950_sonax_ ... _clay.html http://allegro.pl/item1156962423_glinka ... achem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Yyyyyyy samplery... Zanim się nauczę nomenklatury to oślepnę bo czytam w necie co jest co i normalnie nie wiedziałem że tego wszystkiego jest tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNB SWEDEN Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Sampler - próbka. 100ml bez problemu wystarczy na parokrotne użycie.Evo ma racje sa tez pasty Scholla 250gr albo Deoxy 100ml wiec mozna sobie prowanc potestowac a poznije ewentualnie kupic duze opakowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 OK dzięki jasne jak słońce już :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SNB SWEDEN Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 OK dzięki jasne jak słońce już :)A prosimy cie bardzo cala przyjemnosc po naszej stronie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zaraz się wkurzycie na mnie ale... poczytałem i dzwoniłem i te polerki co podałem mają gwarancję tylko na wirnik i stojana albo rozruchową-różnie od 14 dni do 3 m-cy. Chyba dopłacę i wezmę tą bo ma gwarancję i wygląda solidniej. ktoś pisał wcześniej że ma taką i miał przetestować. Testował??? http://allegro.pl/item1155515244_poweru ... ratis.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Mirek@fonnes ma taką. Jak masz tyle dylematów to ją zamawiaj i już. Da radę. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi