Jump to content

Co po Meguiars Ultimate Compound ???

camaro17

Recommended Posts

Witam grono szanownych forumowiczów, mam oto taki dylemat ....

W weekend zabieram się za gruntowny retusz swego lakieru za pomoca polerki mechanicznej . Lakier oczywiście będzie przygotowany w 100% tak jak nakuzują przepisy w ustwie o detalingu :)

Po zastosowaniu Ultimate Compound na całym lakierze co powinienem zastosować ??? Czy mam wszystko zrobić na jednym producencie czy może mogę zastosować coś innego. Wg info MEKSA powinienem w następnej fazie zastosować :

- Clear Coat Safe Polishing Compound

- Deep Crystal Polish

- Ultimate Polish

oczywiście jeden z tych wymienionych ....

chce to zastosować jako przed ostatnia faza przed założeniem wosku na lakier , wosk będzie Dodo Juice Blue Velvet Hard Wax

czy możecie mi podpowiedzieć w tym temacie , czy mam w fazie polerowania zastosować jeden z wyżej wymienionych produktow Meksa , czy może coś lepszego możecie mi zaproponować , efekt jaki ma być osiągnięty to pełen LOOK , aby wydobyć max z niebieskiej perły :)

Dzięki za info ...

Czy mam wszystko zrobić na jednym producencie czy może mogę zastosować coś innego.

Pewnie Juniorowi chodziło o to że można.

Po UC nieraz mogą zostać jakieś rysy więc można by coś na "wykończenie" dać i wówczas dopiero cleaner i wosk. Zależy czym byś wykańczal. Nie mam żadnego doświadczenia z woskami dodo więc się nie wypowiadam co by było dobre.

Oki popstaram sie zorientowac jaki cleaner do Dodo Juice, z tym iż sprawa jest troszeczkę patowa ..... Bo chciałbym zakupić ten cleaner raczej dobrej jakości gdyż wojs Dodo jest przejściowym rozwiązaniem . Chciałbym zainwestować w wojsk z lepszej półki , myślałem nad czymś bardziej reprezentacyjnym :)

Jednak z tego co się już zdążyłem zorientować to najlepiej wejść w cleaner idealny pod danych wojsk, także będę to bardziej ustawiła pod wojsk który chce zakupić na przyszłość .

Testy , testami ale z budżetem ok 160-170 pln na sam wosk jesteście mi w stanie coś polecić pod niebieski kolor perła ???

Ja tam uważam że te dedykowane cleanery jednego producenta to bardziej chwyt marketingowy i takie "zmuszanie" żeby pójść w stronę jednej marki. Popatrz na dział nasze projekty i mało kto daje cleaner i wosk z jednej firmy, a koledzy zajmujący się tym profesjonalnie mają sporo wosków w swojej ofercie prac i raczej też nie trzymają się tej zasady.

Myję profilaktycznie, dla spokoju ducha. Sądzę iż podczas pracy padem wytrąca się z niego jakiś pył oraz same okruchy z pada. Praca UC u mnie trwa ok 2-3h i przez ten czas na auto spadnie dużo kurzu. Nie chciałbym tego potem wetrzeć w lakier wraz z SRP. Ipę stosuję również profilaktycznie aby usunąć jakieś resztki UC. Nie wiem, może robię błąd, może to przesada i snobizm ale śpię spokojnie O:-)

Po prostu dodajesz sobie sporo roboty. Jak auto się zakurzy podczas stania, bierzesz puszystą mikrofibrę, składasz ją na pół i bardzo delikatnie, bez docisku, przeciągasz ją po lakierze. Najważniejsze aby uważać na metki i obszycia i obserwować co się robi. Przecieranie IPĄ tak samo - resztki UC usuniesz przecież SRP który ma właściwości ścierne. Wyeliminuj 2 punkty, zyskaj pół dnia i poświęć go na spacer z rodzinką albo podziwianie efektów pracy :)