coobah81 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Dostałem "zlecenie" :) od znajomego na doprowadzenie jego nowego nabytku do kultury. Czarny Peugeot 607 2.2 HDi w automacie, jasnych skórach itp. Miałem zająć się lakierem, który stracił blask i miał dużo drobnych i kilka grubszych rys. Żeby nie było nudno to właściciel sam próbował coś zdziałać z lakierem jadąc po drzwiach kierowcy i lewym przednim błotniku jakąś pastą, która prędzej nadawałaby się do czyszczenia czołgu a nie lakieru :) Zmatowienie były tak widoczne, że po umyciu auta lakier nie miał żadnego blasku! Dodatkowo felgi były konkretnie zapuszczone z różnymi nalotami z pyłu klocków, smoły/asfaltu... Robota była na wariata, a takiej nie lubię - auto dostałem w sobotę o 7:00, a odbiór w niedzielę około południa. Więc robota wyglądała tak: sobota - 7:00 - 21:00 niedziela - 6:00 - 12:00 Podczas pracy używałem: Użyte zostało: Odsmolenie: Prickbort MAC 124 + nafta oświetleniowa Glinka ValetPro żółta + poślizg z wody z małym dodatkiem szamponu Mycie: Płyn do garów Szampon Shiny Garage Orange Car Wash Felgi: Tenzi En-Jee + tajemny środek jeszcze testowany ;) Oczyszczenie opon: AutoGlym Rubber Cleaner Plus Rękawica z dredami bliżej nieokreślonej firmy Korekta lakieru: Taśma papierowa APP Pasty: - Menzerna - 500, 1000, 2500 i 4000 - Koch Chemie Finishleifpaste Pady: Urban (biały, żółty i czarny) + futro z zestawu od maszyny polerskiej Skil Maszyna: Skil 9955MA Latarka (jakaś chińska) + 2x 150W halogen na statywie IPA Pod sealant: Carlack COMPLETE AIO Sealant: Carlack LONG LIFE Sealant Zabezpieczenie opon: Nielsen Brillance Sealant na felgi: Carlack LONG LIFE Sealant Zewnętrzne plastiki: Owatrol Polytrol Do osuszania auta: Fluffy Dryer x2 Do spolerowania wosku: fibra no-name Auto przyjechało w takim stanie: Po umyciu, odsmoleniu i ponownym myciu przyszła pora na małą inspekcję lakieru: Wspomniane drzwi kierowcy i lewy błotnik: Te odbicia jakieś takie słabe: Maska w trakcie: Takie cuda mnie czekały: Te same cuda w trakcie roboty: Fura zaczyna wyglądać: Niestety największy grubas na lewym tylnym błotniku nie zszedł :( Lakiernikiem nie jestem, a wydrapany był do podkładu: Dziękuję za uwagę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artih155 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Czarny i taki zapuszczony ... ale ładnie odżył. Fajna robota na fajnym, niedocenianym trochę aucie. Szkoda, że nie ma fotek wnętrza. Pad odbijający się w lakierze na maszynie ... czarnawy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coobah81 Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Z wnętrzem nic nie robiłem... Właściciel jeszcze w nim nawet nie odkurzył więc nie ma czym się chwalić :) Pad czarnawy, ale jemu to nie przeszkadza - doprać się nie chciał, a do polerowania szyb AG Car Glass Polish nadaje się bardzo dobrze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Pełna korekta? Ile rys usunąłeś, ile zostało? Tak krótki czas na taką operację, zazdroszczę i podziwiam, przede mną dużo nauki aby tak szybko to ogarniać ;) Jeździłem kiedyś takim przez chwilkę, wygodna limuzyna, mi się podobała. Jak z awaryjnością tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coobah81 Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Wiesz doskonale, że w takim czasie nie da się zrobić pełnej korekty :) Koła od wewnątrz nie były ruszane, nadkola także... Sądzę, że poziom korekty mogę bezpiecznie określić na jakieś 70%. Zostało parę grubasów, których nie chciałem mocniej drzeć. Pytasz jak z awaryjnością? Nie mam pojęcia, ja nim nie jeżdżę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler07 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Tez mi sie podoba taka locha :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi