Jump to content

Politura - schnąć, czy nie?

Ekhangel

Recommended Posts

Po nałożeniu politury zostawiacie ją do wyschnięcia na jakiś czas, czy od razu ścieracie? Intuicja podpowiada, żeby zostawić, ale np. etykieta polskiego dystrybutora na DC 2 Megsa mówi, że "od razu zetrzeć miękką ścierką".

Czy ma to więc jakieś znaczenie, jak w przypadku wosków?

Odnośnie DC2 to jak się zapomniałem i nałożyłem na cały samochód i później chciałem przetrzeć MF to niestety miałem z tym duży problem. gitesowo przyschnął i był nie do ruszenia na sucho. W ruch poszedł QD. Musze dodać, że po skończeniu zabiegu wyglądało naprawdę super.

Myślę, że w większości przypadków wystarczy 15 minut. Ale nie ma reguły. Może być 5, 10 a czasem i 30 jak chłodniej. Najłatwiej sprawdzić po nałożeniu na 2,3 elementy - jak schodzi z pierwszego, szmatką. Jeśli jest przyschnięty (nie maże się) to można ściągać ;)

Politure do wyschnięca?

Ekhangel, a spróbuj ja na czarnym padzie (FP) wetrzeć do znikniecia z pada i po minucie, az lakierek ostygnie przepolerować mikrofibrą (najlepiej typu Eurow Shag).

Ja bym tak zrobił, zreszta taka jest metoda przy glaze, że maszyną się je wciera do zniknięcia.

Przy np. Amigo robionym ręcznie zostawia się do wyschnięcia. Po mocnym wtarciu.S40 jak wjedziesz czarnym to resztki też lepiej schodzą jak podeschną. Ale oczywiście każdy robi jak uważa. Trzeba kompinować samemu. Tak, żeby nie chetać na darmo i efekt osiągnąć. ;)

• 3 months later...

Wczoraj chrzestny podarował mi politurę z 3m jak na załączonej fotce:

Dołączona grafika

I tutaj moje pytanie, czy ktoś już działał na tej politurze i jakie ma spostrzeżenia, bo nie wiem czy nakładać ją przed zimą czy dopiero po korekcie na wiosnę, oraz czy można to stosować maszynowo np: na czarnym waflowym padzie, lub bardziej twardszym, bo ponoć też usuwa ryski i z jaką częstotliwością :)