Administrator JJ. Posted December 4, 2013 Administrator Report Share Posted December 4, 2013 Hello, Mała Mazda to drugie auto od tego samego właściciela. Bardzo przypadł mu do gustu pakiet zimowy (szczególnie 'niewidzialna wycieraczka', mniejsze brudzenie się auta i uszczelki w odżywce) a, że i w środku czysto nie było, zapadła decyzja o porządnym czyszczeniu. Co by nie przynudzać, wypunktuje tutaj wykonane czynności:- mycie profili w drzwiach i bagażniku - usuwanie smoły i opiłków lotnej rdzy z wnęk na progach- mycie felg i nadkoli, usuwanie smoły- mycie zakamarków karoserii- mycie właściwe- usuwanie smoły i opiłków lotnej rdzy z nadwozia- glinkowanie szyb i lakieru- impregnacja nadkoli materiałowych- odżywianie nadkoli plastikowych- zabezpieczenie śrub od kół smarem miedziowym- woskowanie felg aluminiowych, aplikacja odżywki na opony- mechaniczne odświeżenie lakieru- aplikacja sealanta na lakier- aplikacja powłoki hydrofobowej na wszystkie szyby- zabezpieczenie uszczelek w drzwiach, bagażniku oraz wokół szyb- odżywienie elementów gumowych i plastikowych nadwozia- demontaż foteli oraz siedziska tylnego- dokładne odkurzanie wykładziny w kabinie i bagażniku, foteli, wnęki na koło zapasowe w bagażniku- pranie ekstrakcyjne wszystkich elementów tekstylnych (tj. foteli i wykładziny podłogowej)- bonnetowanie podsufitki i boczków materiałowych- czyszczenie plastików wraz z nałożeniem odżywki o efekcie matowym- mycie szyb- aplikacja wybranej nutki zapachowej A w zdjęciach wyglądało to tak: Koła nie były przesadnie brudne, bardziej utlenione w napisach na tyłach ramion.. W nadkolach materiałowych 'trochę' piachu.. Zaciski ładne ale w pyle z klocków. Nadkola plastikowe też w piachu Przednie koło W trakcie mycia, teraz usuwamy smołę Inne nadkole i koło.. A tak wygląda opona przed nałożeniem dressingu. Czysta? :) Na aucie było sporo otarć (Dwójką jeździła kobieta), które, ku mojemu zdziwieniu, znikały pod glinką :u Gdy auto zostało przygotowane z zewnątrz do cleanera, przyszła pora na wnętrze: Na zdjęciach niekoniecznie widać, ale fotele były poplamione.. Podczas pracy co raz coś mnie zaskakiwało. Mazda to czy Ford? :) Zabrałem się za odkurzanie, ssawka wchodziła wszędzie.. ;)) Później wyprałem fotele: I wybonnetowałem podsufitkę: Szyby oczyszczone mechanicznie AB Clear Vue: I zabezpieczone preparatem hydrofobowym: Po odświeżeniu lakieru S40 na DA i Honey Flexi, przyszła pora na zabezpieczenie wszystkiego co się da: I efekty końcowe, za paprochy przepraszam :rolleyes: Pedały były smalcowane! :P Żółty murek praktycznie niewidoczny: I to by było na tyle, dziękuje tym, którzy wytrwali do końca :ymhug:Tradycyjnie proszę o krytykę i komentarze, pozdrawiam :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior74 Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 [-x chodzi mi o auto na samym podnośniku bez zabezpieczenia Kup sobie nawet zwykłe podstawki(wierz mi dziadek ma rację) Reszta miód A wyczyściłeś łapę podnośnika po użytkowaniu :-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubik Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Do bólu poprawnie...sam widziałem z resztą :ymapplause: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Dobry jesteś :ymapplause: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
soll Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Skubany Dżeju :ymparty: Fajna relacja, dużo szczegółów :ymapplause: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
citrofan Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Mi tylko jedno nie pasuje....te okropne dywaniki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator JJ. Posted December 4, 2013 Author Administrator Report Share Posted December 4, 2013 Junior, uwierz, mam 4 porządne Profiline'y, nie wiem czemu nie podstawiam ich pod auto.. :rolleyes: A łapa podnośnika w trakcie mycia jest owijana w worek foliowy ;) po wszystkim wygląda jak dopiero wyjęta z bagażnika :u Krzysiek, dywaniki to Polgum, zmora u tego właściciela, CX-7 też w nich jeździ :( Dziękuje za komentarze :ymhug: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiler07 Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Widzę że sie nie obijasz :D Jak zawsze , wzorowo :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtassss Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Dbanie o szczegóły level ultra high :D Długo Ci się zeszło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator JJ. Posted December 5, 2013 Author Administrator Report Share Posted December 5, 2013 Wojtek, 4 dni z pomocnikiem ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fireman_marcin Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Pasuje, świetnie jest :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szynka Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Czyściutko ! Dobra robota JJ :ymapplause: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazjul Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Świetna relacja :u , paprochów nie widziałem ^_^ ; jaki sealant zaaplikowałeś na lakier? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
minetoo Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Nie ma to jak detailer z nerwicą natręctw nie? 8-} :ymapplause: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubik Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Wojtek, 4 dni z pomocnikiem ;) Ty to się guzdrasz jednak 8-} Lepiej pisać roboczo godziny,bo jeden będzie robił 7h dziennie,a drugi 14-16h i w głowie się rodzą astronomiczne liczby :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golden0282 Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 ^:)^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator JJ. Posted December 5, 2013 Author Administrator Report Share Posted December 5, 2013 Kazjul, Piotrek pokazał 2 paprochy na zdjęciu :P Sealant to Rejex i powiem Wam, że jest mega śliski, jutro zrobię pokazówkę w stylu 4Nano bo wydaje Passata B5FL po zimowym przygotowaniu ;) Kuba, robiłem 4 dni po ok. 10h. Zaczynam o 8 rano, kończę o 20. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
minetoo Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 robiłem 4 dni po ok. 10h. Zaczynam o 8 rano, kończę o 20. Panowie od guzdrania. Albo ze mną i Dżejem jest coś nie tak albo tak musi być. Powiedziałbym że to i tak w miarę szybko poszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
soll Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Nieeee Piotrze, to nie z Wami, to po prostu ciągła presja czasu. Takie stawki jakie są takie są, a to wiele zmienia. Doba ma tylko 24 godziny, a spać też trzeba. Ideałem jest robić każde auto tyle ile trzeba i mieć z tego wystarczająco kasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubik Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Dokładnie tak :(( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator JJ. Posted December 6, 2013 Author Administrator Report Share Posted December 6, 2013 Ja staram się edukować klientów, pokazywać im za każdym razem kiedy odbierają auto co zostało zrobione, niech mają świadomość za co płacą i, że jest to sporo roboty. I z przyjemnością stwierdzam, że zaczyna to powoli odnosić skutek. Rezygnują z prania tapicerki za 180zł na myjni, wolą dopłacić parę złotych i mieć to zrobione po Bożemu, identycznie ma się sprawa ze zwykłym myciem auta. Klienci, nawet bez gadania, widzą różnicę.. A jeśli chodzi o presję czasu to... ;) Jak chcesz mieć zrobione dobrze to czekasz, parafrazując powiedzenie 'jaki czas taka praca' (jaka płaca taka praca), wielu ludzi w porę się reflektuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
soll Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Dżeju :ymhug: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dudek_t Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 JJ, dobrze prawisz. Jest tylko jedna sprawa... mało kto może sobie pozwolić na kilka dni bez auta - to druga strona medalu. Ja doszedłem do wniosku że podstawię Ci czarną dopiero w III tygodniu styczniu jak pójdę na urlop. Tyle że wcześniej będzie inne na sprzątanie z praniem. Jednym słowem środek kompleksowo. W 3 dni damy radę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator JJ. Posted December 8, 2013 Author Administrator Report Share Posted December 8, 2013 Damy radę, zadzwonię :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts