piotr13 Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Cześć !Dostałem propozycje przetestowania powłoki do plastików zewnętrznych firmy Gyeon.Plastików nie lakierowanych u mnie w Seicento jest dosyć dużo, więc będzie ciekawe.Moje Seicento pochodzi z 2001 roku, więc szybko licząc ma już 12 lat.Plastiki nie wyglądają źle, ale nowe też nie są.Ich problemem jest to, że nie lubią się z dressingami. Jedne leżą do pierwszego deszczu, inne maksymalnie do miesiąca.Wina pewnie leży w ich słabej jakości. Co by nie mówili fani marki to jest jednak FIAT.Powłoka będzie leżała na zderzakach z przodu i z tyłu, klamkach i lusterkach.Projektanci FIAT, postanowili urozmaicić kierowcy życie i o ile zderzaki mają dosyć mocną fakturę to lusterka i klamki są całkowicie gładkie.OPIS PRODUCENTA: GYEON Q2 TRIM to powłoka kwarcowa dedykowana zabezpieczeniu nielakierowanych tworzyw sztucznych, na przykład:- Listwy ozdobne- Zderzaki- Reflektory i lampy tylne- Atrapy chłodnicy itp.Produkt zapewnia trwałe zaczernienie tworzyw sztucznych, niwelując wszelkie wyblaknięcia i utratę koloru.Poza efektem wizualnym, produkt zapewnia doskonałe własności hydrofobowe, ułatwiając utrzymanie tworzyw w czystości.Ochrona przed promieniami UV zapobiega blaknięciu tworzyw, oraz stanowi barierę która zapobiega matowieniu kloszy reflektorów.Istotną zaletą produktu jest trwałość, określana na minimum rok ! OPAKOWANIE:Może ktoś powie jakie to ma znaczenie, dla mnie i wydaje mi się, że dla większości z Nas ma.Powłokę dostajemy w grubym, srebrnym, matowym woreczku z zamknięciem strunowym.Z przodu widzimy krótki opis.Opakowanie ma zdecydowanie wygląd minimalny i elegancki.Otwieramy ...W środku:- szklana buteleczla z powłoką 30 ml- zakraplacz z gwintem na butelkę- klocek do owinięcia ściereczek- 4 ściereczki- instrukcja w jęzuku angielskim ( swoją drogą dosyć ciekawa w formie piktogramów)PRZYGOTOWANIE POWIERZCHNI:Wszystkie plastki zostały umyte APC 1:2, Tenzi Specjal 1:10 i przetarte 2 razy IPĄ 1:1.APLIKACJA:Jak na zdjęciach widać zderzaki straciły swój dawny kolor, w zamian pojawiły się obtarcie i przebarwienia od promieni słonecznych. Ale do dzieła. Tak prezentuje się czysty zderzak.Oklejamy do 50/50 :)Ściereczka na aplikator, obowiązkowo w rękawiczkach. :evil:I mamy pierwsze 50/50. :shock:Pod tablicą zostawiłem kontrolny wycinek, nie zabezpieczony.I lusterko.Klamka od strony kierowcy.Przedni zderzak, chyba w najgorszym stanie. Produkt dosyć dobrze maskuje drobne obtarcia i ryski.Lusterko pasażera.Klamka od strony pasażera.I 50/50 na wycieracze z tyłu.I tutaj zużycie produktu na wszystkie plastiki. Jest bardzo wydajny, a aplikowałem dużo bo tak jest napisnae w instrukcji i takie też dostałem dyspozycje.I tak wygląda całokształt, po użyciu.Żeby test był miarodajny, to wklejam stan licznika z dzisiaj.PODSUMOWANIE:Bardzo fajny produkt. Początkowo miałem obawy o sposób aplikacji, ale okazały się zupełnie nie słuszne. Łatwo się rozprowadzał, nie zostawiał mazów, ani innych niespodzianek. Teraz pozostaje tylko czekać. Oczywiście przewiduje aktualizacje. Nie polewałem powłoki wodą, niech dobrze zwiąże. Mająć na uwadze to co deklaruje producent, przez najbliższy rok powinienem zapomnieć co to dressing. :mrgreen:Jeżeli ktoś ma jakieś pytania, skargi, zażalenia to śmiało. Postaram się odpowiedzieć. ;) :good: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 Start testu to: 23 lipiec :) I UPDATE - 24 lipiec To wrzucam. Odwiedziełem bezdotyk i jest szał. Woda się plastików nie ima. Na film trzeba chwilkę poczekać bo się wysyła. :shock:Ale dla fanów kropelek, zdjęcia: ;) Jest i film, polecam oglądać w Full HD. Może nie jest to super produkcja, ale brakuje mi trzeciej ręki. Może na spocie w Piątek podjedziemy to nakręci się coś lepszego. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 II UPDATE - 29 lipiec Odświeżam. Tydzien od aplikacji, przebieg około 80 kilometrów. Grana była Magi z pianownicy i spłukanie ostatnim programem. Powłoka ma sie dobrze, zużycia nie widać. Nadal mocno czarna.Coś tam się skręciło: I jeszcze kropelki:Idelane może nie są, ale dzisiaj w słońcu było prawie 45 stopni. :thumbdown: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 III UPDATE - 11 sierpień Nikt nic nie pisze, to pozwole sobię zaktualizować. Gyeon nie wygląda jak by się gdzieś wybierał. Grany był proszek i ostatni program. Osuszył się sam w drodze powrotnej. Wygląd ok, odpychanie wody też.Posmarowałem też uszczelki po tym jaki efekt dało to u innego z użytkowników.Jak dla mnie super efekt, tak pewnie wyglądały w 2001 w Tychach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 IV UPDATE - 17 sierpień Siedzi i chyba nie zamierza zejść prędko. Ostatnio lud domagał się kropelek, to są i kropelki. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 V UPDATE - 22 sierpień Jutro mija miesiąc od aplikacji, a On sobie nic z tego nie robi. Polecam oczywiście w HD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 Jutro mija miesiąc od aplikacji, a On sobie nic z tego nie robi. Polecam oczywiście w HD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 VI UPDATE - 1 wrzesień Siedzi jak zły, nie wygląda jak by się gdzieś wybierał. :|Producent powinien reklamować go sloganem: " Zapomnisz, że masz nie lakierowane elementy". :evil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 VII UPDATE - 11 wrzesień Pozwolę sobie odświeżyć. Jak pamiętacie ( albo i nie :mrgreen: ) pod rejestracją zostawiłem wycinek nie zabezpieczony . Dzisiaj aby sprawdzić, zdemontowałem ramkę i tablicę. Jak widać 50/50 jest prawie takie jak na pierwszej stronie. Ktoś może powiedzieć, że pod tablicą to się nie liczy. Ja jestem trochę innego zdania, woda z pod kół napewno tam dociera ze względu na krótki zwis i brak chlapaczy.Co do innych elementów na samochodzie, nie zauważyłem żadnych zmian. Zaryzykuję stwierdzenie, że jak w dniu aplikacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 VIII UPDATE - 25 wrzesień Mineły już 2 miesiące, a dla Gyeona czas się chyba zatrzymał.Dla mnie jak nowy. [ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 IX UPDATE - 25 październik Myśleliście, że test umarł się śmiercią naturalną ? Nic podobnego. :kox:Cały czas trwa. Bezczelny typ. Zalecam oglądać w HD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 X UPDATE - 10 listopada Działa i wygląda jak nowy. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 7, 2013 Author Report Share Posted December 7, 2013 XI UPDATE - 7 grudzień Wypadało by zaktualizować test :mrgreen:Ale niestety na razie nie mogę ze względu na pogodę.Za co bardzo przepraszam.Obiecuję poprawę i solidny update jeżeli tylko będzie troszkę cieplej.Produkt jednak cały czas się trzyma, czerń robi wrażenie.Ostatnie płukanie było 2 tygodnie temu i kropelki wyglądały jak dzień po nałożeniu.Na potwierdzenie moich słów dodaje zdjęcie: :mrgreen:P.S Jedno jest pewne śniegu to On nie odpycha :-] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator JJ. Posted December 9, 2013 Administrator Report Share Posted December 9, 2013 Piotrek, bardzo rzetelny test, dziękujemy bardzo :u Wytrzymałość faktycznie zapowiada się ciekawie, powiedz, ile kosztuje ten produkt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek.h2o Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 ile kosztuje ten produkt? 129,90 , jak na razie dobre opinie zbiera a i wydajność jest całkiem niezła :ymapplause: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sivy Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 trzeba sie tym zainteresować ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr13 Posted December 10, 2013 Author Report Share Posted December 10, 2013 Piotrek, bardzo rzetelny test, dziękujemy bardzo :u Wytrzymałość faktycznie zapowiada się ciekawie, powiedz, ile kosztuje ten produkt? Tak jak kolega napisał, kosztuje 129,90. Produkt tańszy od konkurencji bo DLUX kosztuje 160 za tą samą pojemność. Test jeszcze się nie skończył i plan jest aby sprawdzić czy wytrzyma rok tak jak obiecuje producent. Zima da mu mocno w kość, bo samochód stoi cały czas pod chmurką a drogowcy w Warszawie nie żałują soli. :) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts