Jump to content

Zestaw do wgnieceń - pytania, propozycje

Recommended Posts

Cześć,

Pora zakupić jakiś zestaw do usuwania wgnieceń i chciałbym zapytać się bardziej doświadczonej braci forumowej, co warto kupić na początek?

Myślałem nad tym:

http://allegro.pl/puller-walizka-pdr-naprawa-bez-lakierowania-25-el-i3993553187.html?source=mlt

Ale sivy słusznie zauważył, że minusem jest brak regulowanych stópek w pullerze.

Czekam więc na inne sugestie, liczę na Was..

jop a regulacja stupek jest bardzo przydatna !

Ten mój ziom od wgnieceń ma druciska i gdybym chciał to szedłbym w tym kierunku. Nie wiem czy on ma takiego skila czy mi sie tylko wydaje ale wyglada jakby drutami było duzo łatwiej.

no a do duzych powierchni wgnieceń potrzebny jest koniobijca czyli tem bezwładnościowy młotek czy jak to sie tam nazywa :D

Z klejem jest troche lipa w momencie kiedy element nie ma ori lakieru. Bo moze odpaść przy odrywaniu - no mi odpadł :P

Drutem nie wszędzie podejdziesz. Czasem łatwiej i lepiej po prostu wyciągnąć niż wypchnąć. Może udałoby się dorobić jakąś regulacje do tego pullera, nie wiem...

Ktoś jeszcze zabierze głos?

Urządzenie pdr jest stworzone na bazie urządzenia do badania przyczepności powłok tzw pull offa. Z tego co zauważyłem to można spokojnie samemu zrobić takie urządzenie na własne potrzeby. Jeszcze w zasranym splusie jak byłem to się bawiłem tym urządzeniem stąd ten wniosek. A na co dzień bawie się takim pull offem

http://www.zbrojarze.com/?83,dyna-pull-off-z-16-firmy-proceq

A wracając do samego sposobu to trzeba uważać jak bardzo uszkodzone elementy ratujemy. Zdarzało się nam że odchodziło z lakierem ale uprzednio informowaliśmy klientów, że może coś takiego się stać. Po wyciągnięciu , dookoła miejsca gdzie był grzybek "opukiwało" się za pomocą plastykowego "patyczka" i młoteczka żeby wyrównać powierzchnię, żeby dobrze to zrobić korzystaliśmy z lampy , wtedy było bardzo dobrze widać nierówności ;)

Dobry sposób do ćwiczeń , kawał blachy maski czy drzwi , jeb młotkiem i wyciąganko ;)

Jarek, najważniejsze są druty, a tam gdzie się nie dojdzie drutem używamy kleju, oprócz tego potrzebujesz tablice z lampą bo bez tego nie wyprowadzisz na 100 % blachy, oczywiście młotek bezwładnościowy, dźwignia itp. i co najważniejsze gdyby było to takie proste to dużo osób by to robiło ... ja akurat mam na tyle dobrze że ma kumpla co siedzi w temacie od lat, trochę mnie pouczył i coś się już nauczyłem.