piotres Posted April 20, 2014 Report Share Posted April 20, 2014 Witajcie Lubie recznie myc swoje auta, ale nie znosze ich osuszać bo zajmuje to mnóstwo czasu . Pozatym mieszkam na wsi i myje też ciągniki i maszyny rolnicze, a je osuszyc to już wogole katorga - a zalezy mi na dobrym wygladzie, a jak wiadomo brak osuszania = okrutne kropki z kamienia na szkle i lakierze. Samochodami wole czasmi podjechac na myjnie abox gdzie mam wode zdemineralizowana - biore rekawice, szampon i tam pucuje recznie, splukuje i odjezdzam bez wycierania - kropek zero. Mam pytanie jak taka wode zdemineralizowana wytworzyc do przydomowej myjki ? Jakies filtry - jesli tak to jakie - prosze o podanie konkretnych modeli. Taka woda na być na potrzeby myjki karcher hds895 (895l/h teoretyczna wydajnosc). Z gory dziekuje za pomoc. pozdrawiam Piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior74 Posted April 20, 2014 Report Share Posted April 20, 2014 System odwróconej osmozy Dość kosztowne i calkowicie nie opłacalne do tego co opisujesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubik Posted April 20, 2014 Report Share Posted April 20, 2014 Przydomowa stacja zmiękczania wody na sól,to koszt ok 1,5-2kzł... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtassss Posted April 20, 2014 Report Share Posted April 20, 2014 Ja chcę podłączyć swoją stację w domu. Koszt niewielki. W planach od dawna ale nie ma kiedy :) Pomysł nie głupi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior74 Posted April 20, 2014 Report Share Posted April 20, 2014 Stacje zmiękczania wody nie eliminują osadów mineralnych a więc zostaną ślady aczkolwiek poprzez filtry,które są potrzebne trochę zmniejszą zjawisko Zaletą jest zmniejszenie zużycia chemi ale to nie to co osmoza,która jest po prostu zaje..bista Przy HDS 895 wlewa sie zmiękczacz RM 110 chyba,który trochę robi robotę Zaprosiłem kiedys gościa co instaluje takie stacje zmiękczania i na myjnie potrzeba urzadzenie za 4 koła gdzieś.Jest plus bo mozna korzystać w domu też z tego Alewiecie dalej będzie brakowało tego perlenia sie wody jak po osmozie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotres Posted April 20, 2014 Author Report Share Posted April 20, 2014 A czy ktos kto ma myjnie może ma taki system i może coś konkretniej opisac czy sie to sprawdza czy nie ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bikerboyz Posted April 20, 2014 Report Share Posted April 20, 2014 Ja bym wolał zamiast mycia spryskać auto jakimś Quik Detailerem i dopiero wytrzeć, zacieków nie powinno być :) a i nabłyszczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior74 Posted April 20, 2014 Report Share Posted April 20, 2014 Ja mam myjnie i sie nie sprawdza zostają zacieki i tak się wyciera,wydmuchuje spr.powietrzem a po godz spod ramki czy klamek biały zaciek.Nawet krystalicznie czysta woda wypłyka syf spod klamki,który zostawi białego sznita. Koszt mycia wysoki nikt za to nie zapłaci Wode zdemineralizowaną daje tylko system odwróconej osmozy a nie zmiękczanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotres Posted April 20, 2014 Author Report Share Posted April 20, 2014 to ile wg Ciebie kosztowałby taka odwrócona osmoza ktora wystrczylaby na potrzeby hds895 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior74 Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Zadzwoń sobie tu http://eko-technika.com.pl/?page_id=394 Musisz wiedziec ile wody będzie Ci potrzebne na godz,dobę itd Np.myjesz 30 aut prrzez 8 godz to przy HDS 895 potrzebujesz ok 300 ltr zakładając,że tylko płukasz woda po osmozie Ale jak myjesz 30 aut przez 2 godz to musisz potem czekać aż urządzenie przygotuje znowu wodę Ósemka zużywa gdzieś 13 ltr na min masz na tabliczce napisane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtassss Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Czyli słabo z opłacalnością takiego przedsięwzięcia :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior74 Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Nawet na bezdotykach wyłączają osmozę bo bardzo kosztowne a ludzie którzy tam myją to nie maja pojęcia co to jest No może 2% wie Podobno Ehrle(system w szafach)podczas mrozów nie wyrabia z osmozą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotres Posted April 21, 2014 Author Report Share Posted April 21, 2014 Zadzwoń sobie tu http://eko-technika.com.pl/?page_id=394 Musisz wiedziec ile wody będzie Ci potrzebne na godz,dobę itd Np.myjesz 30 aut prrzez 8 godz to przy HDS 895 potrzebujesz ok 300 ltr zakładając,że tylko płukasz woda po osmozie Ale jak myjesz 30 aut przez 2 godz to musisz potem czekać aż urządzenie przygotuje znowu wodę Ósemka zużywa gdzieś 13 ltr na min masz na tabliczce napisane Z tego co napisales wynika ze potrzeba ok 10litrów wody na splukanie 1 auta - no fakt skoro hds895 bierze 15l/min (tak wynika z kalkulacji 895/60) to pewnie w mniej jak 1 minute mozna splukac auto. Czyli potrzebuje zbiornik na "przefiltrowana" wode i zakladajac ze myje gora 3 sprzety/dzien to wystarczy mi nawet taka osmoza: http://allegro.pl/odwrocona-osmoza-ro-300-bluefilters-przemyslowa-i4144775492.html lub mniejsza ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junior74 Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 W zupełności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts