adamo Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Witam, Mam do przeznaczenia 500/600zł na kosmetyki samochodowe i chciałbym dokonać renowacji lakieru i zakupić dodatkowo kosmetyki do wyczyszczenia i impregnacji skóry i plastików (zew i wew + kokpit). Wiem, że to mała kwota ale od czegoś trzeba zacząć :) Interesuje mnie raczej ręczna polerka do mercedesa, ponieważ boję się uszkodzenia lakieru poprzez maszynową korektę (mało doświadczenia :) - ale juz drugi samochod mogę spróbować ) I tak - samochód 1 to mercedes, lakier czarna perła, 2008r, niezbyt głębokie rysy, tapicerka skórzana i na jednym fotelu jest niezbyt głęboka biała rysa (pytanie czy tutaj można wykorzystać zestaw do renowacji kierownicy by zniwelować tą ryse). Na plastikowym zderzaku jest mała chropowata powierzchnia od zajechania krawężnika - czy można to zniwelować kosmetykami i tutaj już zastosować polerkę maszynową czy jest możliwość, że lakier z niego zejdzie? Drugi samochód - Nissan - kolor beżowy, beżowa tapicerka - tutaj już rysy na lakierze są głębsze bo i też rocznik 1998 mówi sam za siebie :) I tak, kosmetyki, które wybrałem to : Mycie: szampon - Shiny Garage Orange Car Shampoo Usuwanie smoły, smaru, owadów: Shiny Garage Red Devil HD Nano - traktowane również jako apc Opiłki, zanieczyszczenia metaliczne: Shiny Garage Iron Off Bleeding Glinka: ValetPRO Yellow Poly rekawica - Meguiar's Microfiber Wash Mitt plyn do mycia felg: również red devil hd pędzelki, ręcznik do wycierania Renowacja lakieru: Menzerna 500, 2500, 4000 IPA Zabezpieczenie: cleaner: DURAGLOSS Pre Cleaner wosk - Finish Kare Hi Temp Paste Wax Tester do nissana i Dodo Juice BLUE VELVET - do mercedesa LUB 1 - Deep Crystal Step 3 Carnauba Wax Liquid dressing do plastikow zew i wew - Meguiar's Ultimate Protectant dressing do opon - Nielsen Brillance chyba, że można zastosować w/w Meguiar's Wnętrze: apc - wybrane wyzej w sekcji Mycia pedzelki - j/w odzywka do plastikow j/w skóra : Zestaw tonujący do skóry Colourlock oraz zestaw Colourlock soft Akcesoria: pędzelki, Monster Shine Delux brush szczotka Do felg , ShowCarShine APLIKATOR Z MIKROFIBRY, MONSTER SHINE APLIKATOR GĄBKOWY , aplikator do dressingu do opon, Soft Foam Applicator Pad, ShowCarShine Microfiber APT BLUE 385 GSM 40x40, pady do polerki i teraz się zastanawiam co wybrać: MONSTER SHINE APLIKATOR TRI COLOR, POLISHING/FINISHING lub FLEXIPADS SOFT APPLICATOR 3-PACK Wybaczcie za CAPSLOCK ale kopiowałem ze sklepu :) Co o tym myślicie, może coś innego zaproponujecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fonnes Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 Przydałyby się zdjęcia stanu lakieru obu samochodów. Pasty z Twojego zestawu raczej słabo nadaja sie do ręcznej polerki. Można coś zrobić "na rękę", chyba nawet jest w "Projektach" zrobiony ręcznie Chrysler 300CC ale to jest maskarka. BTW ten merol to jaki model??? Do ręcznej polerki, jeżeli już, to dokup coś np. od Megsa typu UC http://mrcleaner.pl/meguiars-ultimate-compound-450ml-p1179.html Można też, przynajmniej do merca, zastosować jakis środek typu AIO z dobrymi wypełniaczmi np. Autoglym SRP. Taki zasosowałem kiedy robiłem ręcznie mój pierwszy "detailing" a był to akurat czarny Mercedes z 2006r. Reszta środków chyba OK, ale się nie wypowiadam bo dawno nie robiłem zakupów i trochę wypadłem z obiegu B-) Mimo wszystko składałbym kase na jakąś polerkę DA + kilka podstawowych padów. Trzeba się naprawdę mocno nagimnastykować żeby polerką DA "zepsuć" lakier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator JJ. Posted April 22, 2014 Administrator Report Share Posted April 22, 2014 Ja tylko na szybko dodam, że Red Devil HD od SG nie jest do smoły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts