Jump to content

Prośba o ocenę - Zestaw do ręcznej i mechanicznej renowacji lakieru

adamo

Recommended Posts

Witam, 

Mam do przeznaczenia 500/600zł na kosmetyki samochodowe i chciałbym dokonać renowacji lakieru i zakupić dodatkowo kosmetyki do wyczyszczenia i impregnacji skóry i plastików (zew i wew + kokpit). Wiem, że to mała kwota ale od czegoś trzeba zacząć :) 

Interesuje mnie raczej ręczna polerka do mercedesa, ponieważ boję się uszkodzenia lakieru poprzez maszynową korektę (mało doświadczenia :) - ale juz drugi samochod mogę spróbować ) 

I tak - samochód 1 to mercedes, lakier czarna perła, 2008r, niezbyt głębokie rysy, tapicerka skórzana i na jednym fotelu jest niezbyt głęboka biała rysa (pytanie czy tutaj można wykorzystać zestaw do renowacji kierownicy by zniwelować tą ryse). Na plastikowym zderzaku jest mała chropowata powierzchnia od zajechania krawężnika - czy można to zniwelować kosmetykami i tutaj już zastosować polerkę maszynową czy jest możliwość, że lakier z niego zejdzie? 

Drugi samochód - Nissan - kolor beżowy, beżowa tapicerka - tutaj już rysy na lakierze są głębsze bo i też rocznik 1998 mówi sam za siebie :) 

I tak, kosmetyki, które wybrałem to : 

Mycie: 
  • szampon - Shiny Garage Orange Car Shampoo 
  • Usuwanie smoły, smaru, owadów: Shiny Garage Red Devil HD Nano - traktowane również jako apc 
  • Opiłki, zanieczyszczenia metaliczne: Shiny Garage Iron Off Bleeding 
  • Glinka: ValetPRO Yellow Poly 
  • rekawica - Meguiar's Microfiber Wash Mitt 
  • plyn do mycia felg: również red devil hd 
  • pędzelki, ręcznik do wycierania 

Renowacja lakieru: 

• Menzerna 500, 2500, 4000 
  • IPA 

Zabezpieczenie: 

• cleaner: DURAGLOSS Pre Cleaner 
  • wosk - Finish Kare Hi Temp Paste Wax Tester do nissana i Dodo Juice BLUE VELVET - do mercedesa LUB 1 - Deep Crystal Step 3 Carnauba Wax Liquid 
  • dressing do plastikow zew i wew - Meguiar's Ultimate Protectant 
  • dressing do opon - Nielsen Brillance chyba, że można zastosować w/w Meguiar's 

Wnętrze: 
  • apc - wybrane wyzej w sekcji Mycia 
  • pedzelki - j/w 
  • odzywka do plastikow j/w 
  • skóra : Zestaw tonujący do skóry Colourlock oraz zestaw Colourlock soft 

Akcesoria: 

pędzelki, Monster Shine Delux brush szczotka Do felg , ShowCarShine APLIKATOR Z MIKROFIBRY, MONSTER SHINE APLIKATOR GĄBKOWY , aplikator do dressingu do opon, Soft Foam Applicator Pad, ShowCarShine Microfiber APT BLUE 385 GSM 40x40, pady do polerki 

i teraz się zastanawiam co wybrać: 

MONSTER SHINE APLIKATOR TRI COLOR, POLISHING/FINISHING lub FLEXIPADS SOFT APPLICATOR 3-PACK 

Wybaczcie za CAPSLOCK ale kopiowałem ze sklepu :) 

Co o tym myślicie, może coś innego zaproponujecie? 

Przydałyby się zdjęcia stanu lakieru obu samochodów.

Pasty z Twojego zestawu raczej słabo nadaja sie do ręcznej polerki.

Można coś zrobić "na rękę", chyba nawet jest w "Projektach" zrobiony ręcznie Chrysler 300CC

ale to jest maskarka. BTW ten merol to jaki model???

Do ręcznej polerki, jeżeli już, to dokup coś np. od Megsa typu UC

http://mrcleaner.pl/meguiars-ultimate-compound-450ml-p1179.html

Można też, przynajmniej do merca, zastosować jakis środek typu AIO z dobrymi wypełniaczmi np. Autoglym SRP.

Taki zasosowałem kiedy robiłem ręcznie mój pierwszy "detailing" a był to akurat czarny Mercedes z 2006r.

Reszta środków chyba OK, ale się nie wypowiadam bo dawno nie robiłem zakupów i trochę wypadłem z obiegu B-)

Mimo wszystko składałbym kase na jakąś polerkę DA + kilka podstawowych padów.

Trzeba się naprawdę mocno nagimnastykować żeby polerką DA "zepsuć" lakier.