Tadzior Posted June 1, 2014 Report Share Posted June 1, 2014 Witam wszystkich serdecznie. W związku z rozpoczęciem zabawy w detailing ogarnęło mnie wszechobecne zbieractwo ;) Póki co mój zestaw jest następujący: 1. Myjka Parkside :D (błagam nie mówcie że to parch bo mnie się podoba :) ) 2. Na dniach dostanę pianownicę PA 3. Pianka- najprawdopodobniej Angelwaxa- dotrze na dniach 4. Szampon również angelwax? sam nie pamiętam co tam piotrek mówił ;)-dotrze na dniach 5. IronX 6. SNB MAC PRICKBORT MAC 124 7. Shiny Garage Almond Quick Detailer 8. 2 x Flufy do osuszania 9. Kilka MF kirklanda zółtych 10. Pędzelki 11. Dwa wiadra Castorama ;) - w tym tygodniu możliwe że dostanę zrobione grit guardy na zamówienie do tego wymiaru (kumpel bawi się w tworzenie form z PE)- zobaczymy jak się sprawdzą 12. Glinka zółta VP. 13.CarPro Cquartz Wool Wash Mitt I tu zaczynają się schody: -Jakie APC polecacie Nilsen czy gul javel? Szukam opinii osoby która stosowała oba:) -Nadal nie wiem jaki wosk u siebie zastosować. Narazie nie robię korekty więc... Myślę o wosku DJ Purple Haze ma ktoś jakąś próbke tego wosku w okolicach krakowa??. Co o nim sądzicie jakie da efekty na kolorze opla pepper dust metalic? do tego jaki cleaner stosować najlepiej pod ten wosk ?? - Co polecacie do szyb ? Czy Rain-X jest godny uwagi ? Chodzi mi o wycieraczke:) Oraz czy ktoś próbował Rise&Shine Blue Diamond? Jakieś opinie? - Co do dresingu do deski to wybór chyba padnie na Poorboy natural look aczkolwiek koch również jest ciekawy... Co sądzicie? - Co stosować na gumy? mam w domy nieotwarty K2 Sigma ale podobno to straszna kicha... Z góry dziękuje za wszelkie uwagi i pomoc :) oraz ewentualnie wskazania w co się jeszcze zaopatrzyć. Narazie kiepsko z budżetem w tym miesiącu ale kto wie... zbieractwo ... natręctwo ... Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych 8-} Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mar_1981 Posted June 1, 2014 Report Share Posted June 1, 2014 Ad. 1 hmmmmm....jak dla wyglądu bierzesz to OK Ad. 5 Są tańsze i równie dobre - poczytaj forum Co do reszty punktów to widzę że "rozrzutnie" do tematu podchodzisz ale....jak masz kasę to nie mam zastrzeżeń do żadnego punktu ;-) APC zdecydowanie Gul - miałem oba i Gul bije na głowę Nielsena. RainX będzie OK Bierz PB - zapach mi bardziej pasuje i...będzie pan zadowolony ;-) Gumy - sporo tego przewaliłem bo lubię smalcować opony i jakoś Nielsenowski Brillance mi pasował (konsystencja, wydajność, efekt) chociaż od dłuższego czasu używać żółwika i naprawdę jest ok. Trzyma się na oponach i konsystencja mleczka jest również na +. Wosk....każdy co innego poleci - w zasadzie tutaj tylko kasą jesteś ograniczony. Jak masz jej sporo to dla efektu na lato inny a dla trwałości na zimę co innego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzior Posted June 1, 2014 Author Report Share Posted June 1, 2014 Ad. 1 hmmmmm....jak dla wyglądu bierzesz to OK Ad. 5 Są tańsze i równie dobre - poczytaj forum Co do reszty punktów to widzę że "rozrzutnie" do tematu podchodzisz ale....jak masz kasę to nie mam zastrzeżeń do żadnego punktu ;-) APC zdecydowanie Gul - miałem oba i Gul bije na głowę Nielsena.- Gumy - sporo tego przewaliłem bo lubię smalcować opony i jakoś Nielsenowski Brillance mi pasował (konsystencja, wydajność, efekt) chociaż od dłuższego czasu używać żółwika i naprawdę jest ok. Trzyma się na oponach i konsystencja mleczka jest również na +. Wosk....każdy co innego poleci - w zasadzie tutaj tylko kasą jesteś ograniczony. Jak masz jej sporo to dla efektu na lato inny a dla trwałości na zimę co innego. 1. Nie dla wyglądu ale że dostałem ją w prezencie od żony ;) nie wypada narzekać :D poza tym lancą mogę piaskować, wydatek 440l z etykiety dla mnie jest jakies 380-400 max. - mam nadzieję że z pianownicą uda się stworzyć coś rozsądnego do mycia... 2. Wiem iron-x drogi ale będę go używał tylko do lakieru, a zanitol będę chciał kupić do felg Wiesz z kasą bywa różnie :) raz jest raz nie ma akurat miałem premię w robocie i bach poszło... a jak to piotrek powiedział "Pewne rzeczy są must have :P albo detailing albo zabawa z półśrodkami" 3. Nielsena widziałem w akcji gul nie :) zdam się na wasze wypowiedzi... ( w końcu od czegoś trzeba zacząć) 4.Do gum chodzi mi konkretnie czy tego k2 warto używać czy też sprzedać ;) 5. Wosk u mnie będzie szybko schodził, nakładać będę ręcznie jakieś naturalne raz na 1,5 miesiąca... a przynajmniej taki jest plan... wyjdzie w praniu bo mam do ogarnięcia 3 samochody. A pytanie jeszcze jedno jaki dresing na zewnątrz do plastik fantastic? Zależy mi na utrzymaniu blasku przez jakieś 2-3 tygodnie. przy myciu raz w tygodniu. Jakieś podpowiedzi co do aplikatorów i ściereczek które warto kupić? np to Microfiber Madness Cloudbuster? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommy Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 ja mam K2 Sigma, z plusów to ładnie pachnie i dość długo trzyma się na oponie, z minusów to łapie dużo brudu i trzeba się trochę pędzelkiem namachać żeby równomiernie rozprowadzić, jak za te pieniądze to całkiem spoko, poza tym zawsze mozesz zrobic jeden komplet opon i jak Ci sie nie spodoba efekt to mozesz sprzedac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts