iron man Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 jak to jest czy wosk trzeba wygrzać ?Ja z zawodu jestem lakiernikiem i dobrze wykonuję swoją profesję ale od momętu zakupu nowej polerki Festool Shinex150 i przetestowania zymola, myślę że tego najtańszego, =p~ kolega dał mi spróbować i mówi do mnie, wiesz ja to nie na wszystkie auta kładę @-) no to ja w internet i od tego się zaczeło cały czas czytam i pacze :huh: I SŁYSZE ŻE ŻONA SIE GAPI,no i narazie nie wszystko rozumiem.Pytania same mi się nasówają tylko kogo mam pytać?Możę ktoś by się znalazł kto ma chwilę wolnego i może poduczyć mniej doświadczonego koleszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzozek Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Wg mnie to nie wszystkie woski trzeba wygrzewać, z Zymolem nie obcowałem ( jeszcze ) ale z tego co widziałem / czytałem to on lubi się spocić, więc wygrzanie dobrze mu robi i tu niech koledzy detailerzy mnie poprawią. Pytaj, czytaj nie każdy od razu wiedział wszystko :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireman_marcin Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Generalnie to woski lubią być wygrzane bo raz lepiej trzymają, a dwa minimalizujemy późniejsze wypacanie. Jedne pocą się bardziej inne mniej, a niektóre wcale. W przypadku zymola, który poci się jak "świnia" jak masz możliwość to wygrzej, dotrzyj i gotowy, a jak nie to niech postoi w ciepłym, albo w słońcu niech się wypoci trochę za nim do klienta trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubikas Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 A jak to się ma do wosku Finish Kare 1000p , tez trzeba wygrzać ?? Rozumiem ze nakładanie teraz wosku, jeśli temperatura w pomieszczeniu wynosi trochę ponad 5 stopni, mija się w ogóle z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iron man Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Jak już wspomniałem zaczeło się od kupna maszyny stara mi padła po 20 latach no i przy okazji lakierowania Audi klijęt zażyczył sobie wypolerowania całego wozu nic nowego dla mnie,ale,używam past 3M i w tym zestawieniu brakuje pasty pośredniej która wyłagodzi rysy po zielonym korku .na koniec panowie z firmy3m proponują nakładać politurę, różowe mleczko no i znowu głowy nie urywa więc, podczas naprawy zamówiłem sobie dwa woski koli476 orazSURF CITY GARAGE Barrier Reef Carnauba Paste Wax 340g,samochód został polakierowany i spolerowany zabrałem się do nałożenia wosków i ten ostatni jak by lepszy, lakier miał lepszy poślizg, wosk nakładał się bardzo dobrze.w między czasie zadzwoniłem do mojego kolegi który zajmuje się w mojej byłej firmie polerowaniem wiedząc że on zymola i mi go podżuci też został prze ze mnie sprawdzony i ten był naj lep \m/ szy Fajne jest to forum tylko zastanawia mnie jedna sprawa,czy jest sęns by kupować tak drogie kosmetyki i doprowadzić wóz klijęta do takiego stopnia jak w profesjonalnym studiu detailigowym?przecież są to nie zapłacone pieniądze ,iprzede wszystkim czasochłonne ale bardzo fajne zarazem ,koledzy mówią że to jest bardziej zaspokojenie własnego ego a ja zachorowałem i myślę że jest to bardziej przyjemne od lakierowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iron man Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Wg mnie to nie wszystkie woski trzeba wygrzewać, z Zymolem nie obcowałem ( jeszcze ) ale z tego co widziałem / czytałem to on lubi się spocić, więc wygrzanie dobrze mu robi i tu niech koledzy detailerzy mnie poprawią. Pytaj, czytaj nie każdy od razu wiedział wszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iron man Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 ale oco chodzi z tym wygrzaniem o temperaturę w pomieszczeniu czy o czas jaki powinien odstać wosk czy wygrzanie promiennikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iron man Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 A czy ktoś może mi napisać w skrócie taki schemat polerowania od czego zacząć i jak skączyć polerowanie auta chętnie bym poznał sugestie i porady specjalistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Piotrze, masz ogrom pytań na które odpowiedzi znajdziesz na forum. Jeśli chcesz łatwiej i szybciej to napisz pytania od punktów. Krótko i zwięźle ;) Masz jeden podstawowy problem, zostałeś ukształtowany przez nieodpowiednie osoby. Postaramy się Ciebie naprowadzić na trop ale gotowej recepty na swoje problemy raczej nie otrzymasz. Detailing wymaga cierpliwości i jak Ci jej nie braknie dasz radę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubikas Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 A Ja ponowie moje pytanie, czy wosk od Finish Kare 1000 p, trzeba długo wygrzewać ?? Czy poci się tak samo mocno jak Zymol ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireman_marcin Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Jest to sztuczny wosk czyli sealant, nie musisz go wygrzewać, nie poci się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubikas Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 To w takim razie idąc dalej, można go nakładać w temperaturze powiedzmy 5 stopni na plusie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Można, jednak jest to o tyle kiepski pomysł że wiązanie z lakierem będzie zachodziło dłużej i może skutkować obniżoną trwałością. Kwestia odparowania rozpuszczalników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubikas Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Jaka temperatura w takim razie, powinna panować w pomieszczeniu, gdzie będę nakładał ten wosk i jaki czas mu dać na związanie z lakierem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 15 stopni jest ok. Oczywiście jak jest zimno to lakier Ci nie odpadnie ;) Ale jak się bawić to się bawić dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubikas Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 He he , o lakier się nie boje, tylko żeby dobrze wosk się przyjął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi