Tommy Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Witam Chciałem przedstawić mały test szamponu Mainz Passion, który jest bodajże jednym z dwóch w ofercie producenta. Sam szampon dostałem w takim oto 100ml testerku Krótki opis ze strony producenta. Passion to bardzo silnie skoncentrowany, szampon nabłyszczający o neutralnym pH o zapachu mango. Zapewnia wysoki połysk, tworzy obfitą pianę oraz idealny poślizg podczas mycia. Passion jest bardzo ekonomiczny, zalecane rozcieńczenie 2000:1 (10ml szamponu na 20 litrów wody) - Nabłyszcza karoserię - Zapach mango - Jeden z najbardziej skoncentrowanych szamponów na rynku (2000:1) - Nie niszczy wosku (neutralne pH) - Ekonomiczny w użyciu - Tworzy obfitą pianę - Zapewnia idealny poślizg podczas aplikacji - 10 ml szamponu na 20 litrów wody (około 2 nakrętki) Test przeprowadziłem z kolegą na dwóch rożnych samochodach i do każdego mycia użyliśmy różnych stężeń. Oto pierwszy pacjent MB S124 :mrgreen: Szybki pre wash aktywna pianą, bo auto cała zimę przestało pod chmurką Do mycia właściwego użyłem rękawicy z mikrofibry, 10ml szamponu i 10 litrów ciepłej wody, całość wymieszana i spieniona myjką. Jak widać szampon pieni się i to dość mocno, ale ....... Na aucie już nie jest tak kolorowo, piany jest bardzo mało co z reszta widać i dość szybko znika :-? Tak prezentuje się MB już po umyciu, specjalnie nie wycierałem go do sucha żeby zobaczyć czy robią się zacieki czy waterspoty. Domyślam się ze w szamponie jest jakiś "polimer" bo waterspotów nie zaobserwowałem, jedynie zaciek na masce, ale to chyba dlatego że niedokładnie opłukałem :oops: Pacjent nr 2 to mój VW golf mk4 zabezpieczony Gejon CanCoat. Szybki prewash i przechodzimy do mycia. Tym razem będzie porównanie z Optimum Car Wash :mrgreen: Optimuma rozrobiłem następująco: 30ml na 10 litrów cieplej wody, a Mainza 25ml na 10 litrów ciepłej wody, później oba wymieszałem dokładnie myjką i spieniłem Żeby oba szampony miały równe szanse użyłem dwóch wełnianych rękawic, cała biała jest z Mainz a niebieska z Optimum :-] Piana z Optimum :f zbita i gęsta Piana z Mainz :-] puszysta ale nie taka miesista jak wyżej Przechodzimy do mycia właściwego :mrgreen: Optimum Mainz Lewa strona Optimum, a prawa Mainz Jak widać po stronie Optimum jest trochę więcej piany, a przynajmniej na początku mycia. Prawa strona Optimum, Lewa Mainz Mainz Optimum I jeszcze kilka fotek z dalszego mycia, strona kierowcy Mainz, a strona pasażera Optimum A tak wyglądała piana po skończonej pracy: Podsumowanie (oczywiście są to tylko i wyłącznie moje subiektywne odczucia): Do zwykłego cotygodniowego mycia auta wystarczy mniejsze stężenie bo właściwości myjące zostają zachowane i śliskość na przyzwoitym poziomie tez, ale największy fun sprawiło mi mycie w "męskim" większym stężeniu. Rękawica gładko sunęła po lakierze, a piana dość długo się utrzymywała, jednakże Mainz przegrał w moim odczuciu jeśli chodzi o śliskość bo rękawica po stronie Optimum praktycznie sama uciekała z lakieru. Kolega zauważył że piana w szamponie Mainz z kolei była bardziej stabilna i była praktycznie ciągle taka sama przez całe mycie samochodu. Mainz Passion lepiej tez zwilżał i pokrywał sam lakier. Ogólnie sam szampon jest bardzo przyjemny, a przez to że są dostępne małe testerki można sobie go przetestować i samemu wyciągnąć wnioski :u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fireman_marcin Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Dobry test :u Faktycznie optimum nieźle się pieni :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts