Mariusz L. Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Witajcie, jestem tu nowy i pierwszy raz. Jeżdżę BMW F10 w kolorze czarny akryl i nie zajmuję się detailingiem mojego samochodu osobiście. Ostatnio, w celu poprawy wygladu auta oddalem je do jednej z krakowskich firm w celu usunięcia rys i położenia powłoki.Jak się n pewno domyślacie coś poszło nie tak. Po pierwsze hologram na wszystkich elementach. Po drugie stan powłoki. Zastosowano Gloss coat firmy Optimum. Hologramy są widoczne tak naprawdę przy bardzo ostrym słońcu i dlatego zobaczylem je dopiero niedawno. Powloka natomiast jest położona nierówno, choć kropelkuje nieźle. Ostatnio zlapalem na karoserię kilka kup. Z braku czasu podjechalem do najblizszej myjni i poprosilem jedynie o spłukanie samochodu. Nie wycieralem wody bo auto tak naprawdę nadal było brudne. Gdy woda wyschła, powstały plamy które fachowo nazywacie Państwo water spot. Po prawdziwym detailingowym myciu okazalo się, że nie znikły. Mój problem jest następujący: uzyskałem zapewnienie usunięcia hologramów i nałożenia nowej powłoki. Pytam natomiast szanowne forum, czy zawsze już nie wytarta w porę woda, spowoduje powstanie water spotów. Pytam, ponieważ nigdy wczesniej nie mialem takiego problemu. Nawet jeśli plamy powstawały np.wskutek niedokladnego osuszenia zakamarków, to znikaly podczas następnego zwykłego mycia. Teraz dowiedziałem się, że trzeba je usuwać przy pomocy specj. preparatów. A może winna jest powłoka, może jej złe wypolerowanie. Jeśli tak, to może jest to kiepski preparat, może lepszy jest wosk... Będę wdzięczny za radę. Pozdrawiam.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Wina leży po twojej stronie Mianowicie kazałeś tylko spłukać auto i cały gnój pozostał Na przyszłość w Krakowie używamy mocnej chemii z racji zapylonego powietrza i twardej wody Wskazane po myciu nałożyć coś dedykowanego do danej powłoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz L. Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Wina leży po twojej stronie Mianowicie kazałeś tylko spłukać auto i cały gnój pozostał Na przyszłość w Krakowie używamy mocnej chemii z racji zapylonego powietrza i twardej wody Wskazane po myciu nałożyć coś dedykowanego do danej powłoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz L. Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Z całego tego mojego galimatiasu chciałbym tylko uwypuklić jedno zagadnienie: - dlaczego woda zasychająca na tej powłoce daje water spoty a na powłoce 4nano lub woskach nie. Poza tym podkreślam jeszcze raz:użyto TYLKO krakowskiej wody wodociągowej,żadnej chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Woda nie odseparowała całego brudu od powłoki i zasychając zostawiła to co trochę rozpuściła A co do wody wodociągowej to zapraszam do mnie a zobaczysz co mam we filtrach :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz L. Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Proszę więc o namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz L. Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Proszę więc o namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Os.Kombatantów 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz L. Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Dziękuję i do zobaczenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 I jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Panie Mariuszu, za water spoty najczęściej odpowiada niewygrzana powłoka i/lub nie podbicie jej w czas preparatem przeznaczonym dla powłoki Optimum (to kwarc, ceramika czy mohs?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi