Jump to content

Honda Integra Type R 2001

golden0282

Recommended Posts

Witam, przez dłuższy czas nic nie wrzucałem ,a coś tam na dysku się uzbierało  ;) 

Przedstawiam króciutką relacje z valetingu Hondy Integry DC5 2001 . Praca zajęła mi jakieś 12 - 14 godzin . W zasadzie robota jak i relacja d..y   nie urywa , ale postanowiłem pokazać bardziej ze względu na samo auto. Co do wersji to pewności nie mam , czy jest to oryginalny type R  ;) 

Użyte środki :

Mycie / dekontaminacja
Szampon -Presta Suds car wash 
Piana -Zeus Unique 
Deironizer - Mainz / Tuga 
Tar Remover -Vasco prewash / Hades Unique 
Środek do opon - Truck Unique 1:10
Glinka- Soft 99 
Suszenie - fluffy / kompresor 50 l

Lakier 
Antihologram / Czerwony NAT / Makita 
Silicone remover Koch / Ipa 1:1 

LSP - PNS Sonax / Speed Wipe 
Szyby - CGP/ IPA/ G5 

Dresingi :
Plastiki -Aphrodite Unique
Opony - Reflect Auto Care 

Felgi
Sonax Wheel Sealant 

Szyby 
Gtechniq G5

Wydech :
Gtechinq M1 

Wnętrze
APC  - Dionysus Unique 1:20 
Pranie - Nielsen Nap Extra / Nielesn Low Foam / Numatic CTD 2 570 
Dressingi - Hestia Unique
Szyby - Helios Unique 

Ogólnie auto nie wyglądało najgorzej , w zasadzie ciężko mi było stwierdzić czego mogę się spodziewać na końcu . 

k5xzq5.jpg
SV5iWL.jpg
PPhzxL.jpg
DyahfQ.jpg
gZbvzL.jpg
JasL4Y.jpg
qW3osq.jpg
FhNshi.jpg
Ptft6J.jpg

Na pierwszy rzut szybkie przepłukanie samą wodą , następnie piana  pędzelkowanie detali , mycie , suszenie 

afjYkJ.jpg
VYusUx.jpg
wzPWpa.jpg
yudMBr.jpg
or9KjF.jpg

Po wysuszeniu na lakier poleciał Vasco prewash  , po kilkunastu minutach poprawiłem hadesem,  (w między czasie wymontowałem siedzenia )  po kolejnych kilku minutach płukanie myjką , piana, płukanie , szybkie obsuszenie , Mainz Apocalypse na lakier i kola , pędzelkowanie kół , ( w tym samym czasie glinka już moczyła się w ciepłej wodzie ) , następnie glinkowanie do lepszej lubrykacji użylem tugi na już od dawna pracującego Mainza . Po szybkim spłukaniu ,  umyciu obsuszeniu , auto wtoczyłem do garażu. Dokładne suszenie za pomocą kompresora i świeżego flufiego . 

1xXWUW.jpg
sDPH9k.jpg
2rPdW9.jpg
sTthR2.jpg
BIiLMQ.jpg
LjsTgF.jpg
Hj641u.jpg
Heitkb.jpg
yP8cmE.jpg
fr8YNb.jpg
IhtSzg.jpg
v8VZoC.jpg
Tpt5Qw.jpg

Pomijając utlenienie i hologramy stan ogólny bdb ,wręcz mógłbym powiedzieć idealny  . W tym przypadku kombinacja antihologram/ czerwony NAT i rotacja okazały się dobrym wyborem  , holosy i oksydacja zeszły bez problemu , coś tam oczywiście zostało , co prawda nie dużo większym wysiłkiem lakier można było wyprowadzić na ideał ale nie takie były założenia i w dostępnych ramach czasowych w zasadzie  niewykonalne  ;) , 

p7IOee.jpg
IZLrdg.jpg
6j5UIU.jpg
yoBvJ8.jpg
jlptDk.jpg
tiAdbx.jpg

Przy użytej kombinacji nie występowało żadne pylenie ,więc obyło się bez mycia . Lakier przetarłem 3 razy kochem , a na koniec IPA . Następnie zająłem się wnętrzem , niestety fotek jak na lekarstwo , zresztą i tak szałowych pięćdziesiątek by nie było . Największą trudność sprawiło pranie foteli ze względu na kształt .

nCiFEN.jpg
oSoybl.jpg
shLEPI.jpg
IheDnv.jpg
NcsJiF.jpg
3v1DiB.jpg
FZcNdy.jpg
e1jFst.jpg
d4tfZV.jpg
sJtary.jpg
aRyMMJ.jpg
slCTJR.jpg

Na koniec zabezpieczyłem lakier Sonaxem , dresingi ,szyby itd .  po kilku godzinach przetarłem speed wipem. Niestety zdjęcia po tylko w garażu, gdyż cały dzień lało jak z cebra  :zly: 

3k6rBt.jpg
xgJ3RG.jpg
Mh0nAP.jpg
hEFAwn.jpg
0G43x2.jpg
4HljSp.jpg
1wc4Hb.jpg
XQ7Gyh.jpg
MVREyH.jpg
gZD3AV.jpg
51YAOy.jpg
bWuQ4O.jpg