Rysia Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Witajcie, Mam problem z zapleśniałym, starym, oryginalnym dachem w Golf Cabrio "3,5". Dach jest w dobrym stanie technicznym, jednak estetyka przeraża. Cały pokryty pleśnią nie do zabicia. Prawie wszystkie metody po kosztach wypróbowane (a nuż wystarczy), efektu zero. Z początku nie chciałam traktować tkaniny drastycznie, więc standardowo normalne mycie CarWash. Nic. Potem pianką do tkanin samochodowych, tapicerek itp., CarWash i znowu nic. Stwierdziłam, że nic mi w takim razie po tym dachu, jak się zniszczy, to się zniszczy (tak tak, wiem ile kosztuje nowy) i potraktowałam go mocnym płynem do usuwania pleśni z fug łazienkowych, ścian, itp. I nadal nic... Dach już chyba jest kompletnie przeżarty (zdjęcie w załączniku). Czytałam trochę o zagranicznej firmie Renovo, konsultowałam się z polskim dystrybutorem tych specyfików. Dostałam dużo zdjęć "przed i po", ale różnica jest w tym, że próbowano produkt na nowych dachach, a mój ma już swoje lata, prawdopodobnie nigdy nie był czyszczony ani impregnowany. Podejrzewam, że pleśń zamieszkała w nim 4ever :P Zastanawiam się nad jakąś farbą do dachów, zwykłe farby do tkanin szybko pewnie wypłowieją i cholera wie jaki byłby efekt. Powiedzcie mi, czy ktoś tutaj też przebrnął przez podobną batalię ze starą pleśnią na dachu? Będę wdzięczna za sensowne rady i wskazówki :) Pozdrawiam Ryś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Za kilka dni będę bawił się zestawem Renovo , dam Ci znać co mi z tego wyszło , w UK taki zestawik jest do kupienia za dużo mniejsze pieniądze niż w Polsce . Co do pleśni to czytałem, że najpierw warto potraktować octem , dopiero później czyścić ale 100% nie mam , może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
citrofan Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Pleśń najlepiej potraktować chlorem tylko słabym stezeniem bo chlor wybiela. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Jednak nie pomogę :( auto , które przyjechało ma dach vinylowy , bezsensownie kupiłem renovo .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysia Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Jednak nie pomogę :( auto , które przyjechało ma dach vinylowy , bezsensownie kupiłem renovo .. A powiedz mi jakie specyfiki kupiłeś? RV 1 i RV 2? :) Ponieważ tak po dłuższym przeglądaniu porad, recenzji itp. uznałam, że warto by było wyczyścić, pomalować i zaimpregnować. Dach już ma swoje lata i nawet jeżeli pleśń zejdzie, to pewnie zostaną wyblakłe plamy. Z resztą jak to w takich staruszkach szwy już puszczają na bokach, dach zdjęłam (oj trzeba duuużo cierpliwości...) i zszyłam nicią wędkarską. Na razie się dobrze trzyma i nic nie widać :P Jak myślisz, warto ogarniać za te 300 zł, czy zbierać na nówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzozek Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 A jak by tak "pokolorować"" Black Dye i zabezpieczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysia Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 A jak by tak "pokolorować"" Black Dye i zabezpieczyć ? Problem tylko będzie jak po 2 tygodniach znowu wyjdzie pleśń :P Myślę, że pierw trzeba by pozbyć się pleśni na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden0282 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 A powiedz mi jakie specyfiki kupiłeś? RV 1 i RV 2? :) Ponieważ tak po dłuższym przeglądaniu porad, recenzji itp. uznałam, że warto by było wyczyścić, pomalować i zaimpregnować. Dach już ma swoje lata i nawet jeżeli pleśń zejdzie, to pewnie zostaną wyblakłe plamy. Z resztą jak to w takich staruszkach szwy już puszczają na bokach, dach zdjęłam (oj trzeba duuużo cierpliwości...) i zszyłam nicią wędkarską. Na razie się dobrze trzyma i nic nie widać :P Jak myślisz, warto ogarniać za te 300 zł, czy zbierać na nówkę? Kupiłem RV2 500ml i RV3 500ml ( Czarny) - za 150 zł , z tym że w UK. RV 1 nie kupowałem , gdyż akurat mam już coś takiego ale z innej firmy . Jeżeli uda Ci się usunąć pleśń ,to myślę że gra warta świeczki z farbowaniem i impregnacją . Brzozek może mieć rację z "black dye" ,od siebie mógłbym polecić środek do farbowania autosmart midnight ,po zaschnięciu woda go nie rusza .Jeżeli chodzi o impregnat to poszedłbym w typowo dedykowany do cabrio , w MX nowicki mają impregnat Koch'a , który zbiera dobre opinie lub właśnie renovo , . Ogólnie w tej materii jestem zielony , ale ze względu na to , że lubię eksperymentować , to tak bym zrobił . Co do pleśni to gdzieś wyczytałem to co napisał citrofan , że odplamiaczem chlorowym można usunąć , ale czy to bezpieczne dla dachu cabrio to nie wiem, jednak po takim zabiegu nastawiał bym się na konieczne farbowanie , zresztą dach ze zdjęcia raczej tego wymaga . Lub poszukaj dedykowanego środka do usuwania pleśni , prochem lub tego typu firmy powinny mieć coś takiego w ofercie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysia Opublikowano 22 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zostawiam info dla potomnych :P Dach wyczyszczony bardzo tanim i prostym sposobem :) Co prawda nie robiłam tego ja, tylko kolega, który przy okazji polerował golfa. Rozcieńczone APC -szczotka -odkurzacz. I tak 3 razy. Impregnacja GYEON Q2 Fabric Coat i wygląda jak nówka. Nie był wypłowiały, więc nie było konieczności farbowania. Wrzucam fotkę "przed i po" (odnośnik). Po więcej zdjęć tej zajebistej roboty zapraszam na stronę kolegi na Facebooku :) https://www.facebook.com/autowax.detailing/ https://zapodaj.net/ac7ab6898f77f.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi