Jump to content

Pleśń na materiałowym dachu

Recommended Posts

Witajcie, 
Mam problem z zapleśniałym, starym, oryginalnym dachem w Golf Cabrio "3,5". Dach jest w dobrym stanie technicznym, jednak estetyka przeraża. Cały pokryty pleśnią nie do zabicia. Prawie wszystkie metody po kosztach wypróbowane (a nuż wystarczy), efektu zero. Z początku nie chciałam traktować tkaniny drastycznie, więc standardowo normalne mycie CarWash. Nic. Potem pianką do tkanin samochodowych, tapicerek itp., CarWash i znowu nic. Stwierdziłam, że nic mi w takim razie po tym dachu, jak się zniszczy, to się zniszczy (tak tak, wiem ile kosztuje nowy) i potraktowałam go mocnym płynem do usuwania pleśni z fug łazienkowych, ścian, itp. I nadal nic... Dach już chyba jest kompletnie przeżarty (zdjęcie w załączniku). Czytałam trochę o zagranicznej firmie Renovo, konsultowałam się z polskim dystrybutorem tych specyfików. Dostałam dużo zdjęć "przed i po", ale różnica jest w tym, że próbowano produkt na nowych dachach, a mój ma już swoje lata, prawdopodobnie nigdy nie był czyszczony ani impregnowany. Podejrzewam, że pleśń zamieszkała w nim 4ever :P Zastanawiam się nad jakąś farbą do dachów, zwykłe farby do tkanin szybko pewnie wypłowieją i cholera wie jaki byłby efekt. Powiedzcie mi, czy ktoś tutaj też przebrnął przez podobną batalię ze starą pleśnią na dachu? Będę wdzięczna za sensowne rady i wskazówki :)

Pozdrawiam 

Ryś

cleardot.gif

post-11071-0-73415100-1458290105_thumb.j

Za kilka dni będę bawił się zestawem Renovo , dam Ci znać co mi z tego wyszło , w UK taki zestawik jest do kupienia za dużo mniejsze pieniądze niż w Polsce . Co do pleśni to czytałem, że najpierw warto potraktować octem  , dopiero później czyścić ale 100% nie mam , może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy . 

• Lubię to 1

Jednak nie pomogę :( auto , które przyjechało ma dach vinylowy , bezsensownie kupiłem renovo .. 

A powiedz mi jakie specyfiki kupiłeś? RV 1 i RV 2? :) Ponieważ tak po dłuższym przeglądaniu porad, recenzji itp. uznałam, że warto by było wyczyścić, pomalować i zaimpregnować. Dach już ma swoje lata i nawet jeżeli pleśń zejdzie, to pewnie zostaną wyblakłe plamy. Z resztą jak to w takich staruszkach szwy już puszczają na bokach, dach zdjęłam (oj trzeba duuużo cierpliwości...) i zszyłam nicią wędkarską. Na razie się dobrze trzyma i nic nie widać :P Jak myślisz, warto ogarniać za te 300 zł, czy zbierać na nówkę?

A powiedz mi jakie specyfiki kupiłeś? RV 1 i RV 2? :) Ponieważ tak po dłuższym przeglądaniu porad, recenzji itp. uznałam, że warto by było wyczyścić, pomalować i zaimpregnować. Dach już ma swoje lata i nawet jeżeli pleśń zejdzie, to pewnie zostaną wyblakłe plamy. Z resztą jak to w takich staruszkach szwy już puszczają na bokach, dach zdjęłam (oj trzeba duuużo cierpliwości...) i zszyłam nicią wędkarską. Na razie się dobrze trzyma i nic nie widać :P Jak myślisz, warto ogarniać za te 300 zł, czy zbierać na nówkę?

Kupiłem RV2 500ml  i RV3 500ml ( Czarny) - za 150 zł , z tym że w UK.  RV 1 nie kupowałem , gdyż akurat mam już coś takiego ale z  innej firmy .

Jeżeli uda Ci się usunąć pleśń ,to myślę  że gra warta świeczki z farbowaniem i impregnacją . Brzozek może mieć rację z "black dye"  ,od siebie mógłbym polecić środek  do farbowania autosmart midnight ,po zaschnięciu woda go nie rusza  .Jeżeli chodzi o impregnat to poszedłbym w typowo dedykowany do cabrio , w MX nowicki mają impregnat Koch'a  , który zbiera dobre opinie lub właśnie renovo ,  . Ogólnie w tej materii jestem zielony , ale ze względu na to , że lubię eksperymentować , to tak bym zrobił . Co do pleśni to gdzieś wyczytałem to co napisał citrofan  , że odplamiaczem chlorowym można usunąć , ale czy to bezpieczne dla dachu cabrio to nie wiem, jednak po takim zabiegu nastawiał bym się na konieczne farbowanie , zresztą dach ze zdjęcia raczej tego wymaga  . Lub poszukaj dedykowanego środka do usuwania pleśni , prochem lub tego typu firmy powinny mieć coś takiego w ofercie . 

• Lubię to 1

• 2 months later...

Zostawiam info dla potomnych :P 
Dach wyczyszczony bardzo tanim i prostym sposobem :) Co prawda nie robiłam tego ja, tylko kolega, który przy okazji polerował golfa. Rozcieńczone APC -szczotka -odkurzacz. I tak 3 razy. Impregnacja GYEON Q2 Fabric Coat i wygląda jak nówka. Nie był wypłowiały, więc nie było konieczności farbowania. Wrzucam fotkę "przed i po" (odnośnik). Po więcej zdjęć tej zajebistej roboty zapraszam na stronę kolegi na Facebooku :) https://www.facebook.com/autowax.detailing/

https://zapodaj.net/ac7ab6898f77f.jpg.html