Jump to content

Biała perła i trudne plamy

umbrellavirus

Recommended Posts

Witam .

Postanowiłem ostatnio zabezpieczyć lakier mojego nowego auta. Więć... Auto umyłem (dwa wiadra) potam glinka i superancki cleaner Cemical Guys - Bond . Po wysuszeniu wosk Diamond White Dodo na koniec Chemical Guys P40 Detailer Carnauba. Efekt powala z nóg.

Auto stoi na ulicy , często pod drzewami. Po 3 tygodniach wszędzie mam małe brązowe punkty . Dach i maska całe w piegach - szok ! Myjka ciśnieniowa niewiele pomaga . Dwa wiadra i rękawica też . Połowa brudu została. Schodzi to po ruszeniu paznokciem, ale nie wyobrażam sobie skrobania całego auta paznokciami. Co robić? Mogę pociągnąć glinką i cleanerem, ale co zrobić by uniknąć tego problemu ponownie . Wiem, że auto dalej będzie się brudzić, ale żeby dało się je jakoś normalnie myć.  Ten wosk to mi się chyba szybko zmył. 

Czy Chemical Guys - JetSeal Sealant to to czego szukam ? Proszę o pomoc bo żona przeklina mnie że wybrałem białe auto.

• Administrator

Jeśli Ci zależy na łatwym i bezproblemowym myciu, to najlepszym rozwiązaniem jest nałożenie powłoki ochronnej. Jeśli jednak lubisz woskować od czasu do czasu, to polecam się zaopatrzyć w wosk Soft 99 Fusso Coat do jasnych lakierów, na pewno trwałością przewyższy produkty Chemical Guys i Dodo Juice. I na pewno mycie ręczne poprzedziłbym pianą aktywną, którą usunie luźne zabrudzenia i pomoże zmiękczyć w jakimś stopniu soki z drzew itd.

• Administrator

Woski Dodo Juice oprócz ładnego opakowania i efektu po aplikacji nie grzeszą trwałością i wytrzymują naprawdę krótko, maksymalnie z 2-3 tygodnie.

Powłoki ochronne dzielimy na ceramiczne i kwarcowe, zabezpieczają lakier długotrwale przeważnie na 2-5 lat. Chronią lakier przed warunkami atmosferycznymi, mocną chemią kwasową (pH2) i zasadową (pH13), ptasimi odchodami i owadami, ułatwiają mycie samochodu oraz bardzo mocno podbijają połysk lakieru. Sporo powłok jest wymagających w nakładaniu i powinny być nakładane przez wyspecjalizowane studia detailingowe.

• 2 weeks later...

Zakupiłem więc tym razem wosk Collinite 476. Reklamowany jest on jako jeden z najtrwalszych wosków.  Aplikacja bajecznie łatwa, wosk jak masło,  ale docieranie potrafi nie tylko wyrobić cierpliwość, ale i ręce. Połysk lakieru raczej bez efektu WOW . Po prostu widać, że auto jest czyste. Dodo Juice wypada pod tym względem o niebo lepiej. Mi jednak zależało na trwałości niż poklasku przechodów. 

Po tygodniu pojechałem do myjni. Kurz, brud, pyłki schodzą z łatwością , ale małe brązowe plamki z drzew zostały . Czym mam to teraz umyć by nie usunąć wosku ? Co właściwie dało mi woskowanie, jak i tak brudu nie da się zmyć bez szorowania? 

Generalnie jestem przybity. Nie tyle tym, że widać na białym każdy brud , ale tym, że mimo wysiłków nie można jego normalnie domyć. Czy ja coś robie nie tak ? 

Ostatno myłem w kolejności : dokładne mycie myjką, dwa wiadra z szamponem i rękawica, obfite płukanie , glinka ze ślizgaczem, płukanie , suszenie, cleaner, wosk Collinte .

Pytałem też o powłokę na lakier. Pracownik pokazał mi małą 50ml buteleczkę ze specyfikiem i zaśpiewał 1000zł . Ochrona na rok. Podziękowałem....

Proszę was o jakąś radę, wskazówki .

Pozdrawiam.

• Administrator

Wszystkie soki z drzew im dłużej zostają na lakierze, tym trudniej je usunąć. Jednak pełne mycie detailingowe powinno pomóc na takie zabrudzenia, czyli najpierw piana aktywna, mycie na dwa wiadra, osuszanie i jakiś QD na kon iec powinny sobie z tym poradzić. Myłem dzisiaj swoje auto i już po pianie aktywnej spokojnie pod ciśnieniem z myjki schodziły żółte/czarne pyłki z drzew.

Na pewno przed następnym woskowaniem użyj środków od usuwania smoły/żywicy i zanieczyszczeń metalicznych, środków używaj jedynie na suchy i czysty lakier. Będziesz miał o wiele mniej do glinkowania.