Ekhangel Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Uwaga: osoby myjące własne auto częściej niż 3 razy w tygodniu proszone są o zamknięcie przeglądarki. Trzy dni temu umyłem brykę. Dwa dni temu była już całą uwalona błockiem... Przez te dwa dni jeszcze trafiło się chyba z 5 opadów deszczu. Niemalże załamany stwierdziłem, że w następny weekend znowu ją umyję, trudno. Ale dzisiaj nie wytrzymałem, nie mogąc patrzeć już na ten syf (zwłaszcza, że akurat trafiła mi się sesja zdjęciowa Z3 cabrio i Carrera 4S cabrio) Zdjęcia wyszły świetne, poza faktem, że Z3 była cała w błotnych kropkach... Po chwili bitwy z własną moralnością powiedziałem "chrzanić...". Wziąłem spryskiwacz z rozcieńczonym szamponem oraz spryskiwacz z wodą + dwie mikrofibry. Obfity psik wodą na karoserię -> starcie mikrofibrą -> psik szamponem -> starcie mikrofibrą -> wysuszenie drugą mikrofibrą. Po 20 minutach całe auto było znowu czyste. (teraz czas na śmiech i szydercze komentarze) Ale ja stwierdzam, że to całkiem niezły sposób jak na 20 minut roboty. Na oko nie widzę różnic między klasycznym myciem, a "metodą na lenia". Czemu by więc nie praktykować tego co jakiś czas... Myjesz auto co weekend? W środę zdarzyło ci się wjechać w błoto/obszar obok robót drogowych/inny syf? Spryskiwacze i do roboty. Taki zestawik można nawet przewozić w bagażniku. Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że ostatnie przelecenie mikrofibrą ściąga praktycznie całą pozostałą wodę, co pozwala pominąć etap osuszania karoserii. A w sobotę i tak umyję go ponownie. Przed: Po: Zdjęcie "po" jest przyciemnione, sorry - tak się słońce ułożyło. Możecie mi tylko zaufać, że z odległości 1m nie widać na aucie żadnych skaz. PS. Wiem, że taka metoda pewnie wytwarza wiele mikrozarysowań, ale obecnie mam to gdzieś, gdyż lakier i tak wymaga konkretnej korekty, której na razie nie mogę mu zaoferować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi