Jump to content

Hologramy

Recommended Posts

Witam, korzystając z wolnego w majówkę postanowiłem wykonać odświeżenie lakieru, jako że auto idzie na sprzedaż. Wpierw wypełniłem głębsze ryski lakierem korekcyjnym i przeszlifowałem papierem ściernym 800, 1200, 1500 i 2000. Następnie przepolerowałem całość Menzerną 400 na padzie wełnianym. Umyłem i nawoskowałem samochód i wyglądał bardzo dobrze, do momentu aż stanął w mocnym słońcu. I wtedy pokazały się hologramy, gdzie w innych warunkach oświetleniowych widać nie było. I teraz pytanie : wystarczy przepolerować ręcznie Tempo ?Mam jeszcze Menzernę 2500 i gąbkowe pady - może tym pozbędę się tych wstrętnych hologramów ?

_0017433.JPG

Dokładnie.Menzerna 400 nie jest pastą finiszową więc zabrakło tego kroku w twoim procesie.Jak przelecisz 2500, Koch Antyhologram lub lekko ściernym cleanerem bedzie git.Tylko szkoda roboty z woskiem. Tempo z daleka od auta.To produkt trochę z innej epoki i dziś już nie powinno się go stosować bo lakiery zupełnie inne i można narobić dziadostwa.

Musi grać.

Jaki wosk dajesz czy już dałeś?

Jeśli nie potrzebna bardzo trwała ochrona to polecam SSW.Fajnie zakryje lekkie niedoskonałości, banalna aplikacja jak QD i świetny look.

Dałem co miałem, czyli jakąś koloryzującą tanioche od Sonaxa. Auto na sprzedaż, więc szalał nie będę. Ale mam już następcę _Scenica III_kolor ciemny grafit w metaliku. Jaki najlepiej wosk użyć? Ceramiczny, black hole, czy jakiś inny? (tu już kasy nie będę żałował) 511a266fd6efe800644603247f5fc06e.jpg

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka

Wosk koloryzujący na metalik :blink:

Dużo zależy jak będzie lakier przygotowany.Black hole to nie wosk i nie polecam.Dobry cleaner jak Amigo i na niego dasz co chcesz.Wszystko zależy czego oczekujesz, czy trwałość czy max look.Jedno z drugim nie idzie  parze.

Max protect UNCR i GYEON Q2 MOHS są w/g mnie godne polecenia.

Sam jednak zrezygnowałem z tego typu zabezpieczenia i preferuję dobry cleaner + sealant, inny na lato, a inny na zimę.

Raz położysz powłokę i przez min. rok musisz czekać żeby coś nowego przetestować.To nie dla mnie.