fazersonyx10 Posted May 7, 2018 Report Share Posted May 7, 2018 Witam, korzystając z wolnego w majówkę postanowiłem wykonać odświeżenie lakieru, jako że auto idzie na sprzedaż. Wpierw wypełniłem głębsze ryski lakierem korekcyjnym i przeszlifowałem papierem ściernym 800, 1200, 1500 i 2000. Następnie przepolerowałem całość Menzerną 400 na padzie wełnianym. Umyłem i nawoskowałem samochód i wyglądał bardzo dobrze, do momentu aż stanął w mocnym słońcu. I wtedy pokazały się hologramy, gdzie w innych warunkach oświetleniowych widać nie było. I teraz pytanie : wystarczy przepolerować ręcznie Tempo ?Mam jeszcze Menzernę 2500 i gąbkowe pady - może tym pozbędę się tych wstrętnych hologramów ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qah Posted May 9, 2018 Report Share Posted May 9, 2018 Dokładnie.Menzerna 400 nie jest pastą finiszową więc zabrakło tego kroku w twoim procesie.Jak przelecisz 2500, Koch Antyhologram lub lekko ściernym cleanerem bedzie git.Tylko szkoda roboty z woskiem. Tempo z daleka od auta.To produkt trochę z innej epoki i dziś już nie powinno się go stosować bo lakiery zupełnie inne i można narobić dziadostwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazersonyx10 Posted May 9, 2018 Author Report Share Posted May 9, 2018 no kurdę własnie, szkoda mojego woskowania. Wczoraj zrobiłem próbkę Menzerną 2500 na drzwiach, ale ręcznie i faktycznie jest ok, hologramów nie ma. Dzisiaj idę na maxa polerką. Dzieki za rade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazersonyx10 Posted May 10, 2018 Author Report Share Posted May 10, 2018 I po robocie, chyba jest ok, hologramów nie widaćWysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qah Posted May 10, 2018 Report Share Posted May 10, 2018 Musi grać. Jaki wosk dajesz czy już dałeś? Jeśli nie potrzebna bardzo trwała ochrona to polecam SSW.Fajnie zakryje lekkie niedoskonałości, banalna aplikacja jak QD i świetny look. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazersonyx10 Posted May 10, 2018 Author Report Share Posted May 10, 2018 Dałem co miałem, czyli jakąś koloryzującą tanioche od Sonaxa. Auto na sprzedaż, więc szalał nie będę. Ale mam już następcę _Scenica III_kolor ciemny grafit w metaliku. Jaki najlepiej wosk użyć? Ceramiczny, black hole, czy jakiś inny? (tu już kasy nie będę żałował) Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qah Posted May 11, 2018 Report Share Posted May 11, 2018 Wosk koloryzujący na metalik Dużo zależy jak będzie lakier przygotowany.Black hole to nie wosk i nie polecam.Dobry cleaner jak Amigo i na niego dasz co chcesz.Wszystko zależy czego oczekujesz, czy trwałość czy max look.Jedno z drugim nie idzie parze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazersonyx10 Posted May 11, 2018 Author Report Share Posted May 11, 2018 Koloryzujący poszedł na akryl w Peugeocie. Na metalik w Renówce potrzebuję czegoś, co będzie dobrze chroniło lakier, look jest na drugim miejscu Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qah Posted May 11, 2018 Report Share Posted May 11, 2018 To możesz iść w powłoki. Jaki stan lakieru i czy był polerowany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazersonyx10 Posted May 11, 2018 Author Report Share Posted May 11, 2018 Zanim go kupiłem, auto miało stłuczkę we Francji i było robione w serwisie, wiec chyba polerowali.Lakier generalnie w stanie bdb, choć jest parę rysek, które chce usunąć przed powłoką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qah Posted May 11, 2018 Report Share Posted May 11, 2018 Słusznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazersonyx10 Posted May 11, 2018 Author Report Share Posted May 11, 2018 a jakich powłok konkretnie użyć ( z nastawieniem na wytrzymałość) ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qah Posted May 11, 2018 Report Share Posted May 11, 2018 Max protect UNCR i GYEON Q2 MOHS są w/g mnie godne polecenia. Sam jednak zrezygnowałem z tego typu zabezpieczenia i preferuję dobry cleaner + sealant, inny na lato, a inny na zimę. Raz położysz powłokę i przez min. rok musisz czekać żeby coś nowego przetestować.To nie dla mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazersonyx10 Posted May 12, 2018 Author Report Share Posted May 12, 2018 Fakt, te akurat są bardzo trudno usuwalne Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts