_Monika_ Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Od dłuższego czasu miałam zamiar umyć profile drzwi, ale do tej pory nie było kiedy, nie było czym, więc dziś w końcu się udało i trochę przejrzały. Nie jest to jakaś rewelacja, w niektórych miejscach trzeba poprawić, ale to następnym razem. Póki co jest lepiej niż było. W marolexie APC Nielsena 1:10. Na początku próbowałam pędzelkiem zwalczyć brud, ale lepsza okazała się szczoteczka do zębów ;). Po wymyciu wszystkich spłukałam każdy profil po kolei delikatnym strumieniem z węża ogrodowego. Wyszło tak: PRZED: PO: PRZED: PO: PO: PO: Skoro wnęki już były umyte, reszta auta też się prosiła o umycie. Felgi i Non acidic Nielsena 1:5 (bardzo przyjemny środek, pierwszy raz go używałam), a że na wsi ciśnienie w wężu ogrodowym było słabe, więc pomagałam sobie przy zmywaniu szczotką do felg. Później pora na mycie reszty i Nielsen Car Shampoo & Wax: Niestety przyszło mi myć na słońcu, ale co mnie zaskoczyło, nawet jak woda z szamponem trochę przyschła, to nie robiły się gigantyczne zacieki (jak przy innych szamponach jakie używałam), tylko kilka małych zaschniętych kropek. Po wcześniejszym wymyciu profili można było śmiało przemyć je wodą z szamponem nie obawiając się już, że syf mógłby się przykleić do rękawicy. PRZED: PO: Do wycierania wzięłam nowo zakupionego Fluffy Dryer’a. Do tej pory używałam czerwonego Fluffera i uważałam, że jest szałowy do wycierania po myciu (no bo jest fajny wg mnie), ale Fluffy Dryer jest po prostu oszałamiający. Tak jak Mariusz kiedyś pisał – ciężko przeciągnąć go po dachu i pewnie też zastanawiałabym się czy o coś nie zahaczył ;) . Tak wyglądała połowa dachu po jednym przeciągnięciu: No i tak wyglądało auto przed myciem: A tak po, tylko po osuszeniu: Na koniec jeszcze QD+ i tak się auto prezentuje po niedzielnym myciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Urban94 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Monika, dobra robota... :) U siebie też się muszę wziąć za profile drzwiowe, ale nie przed blokiem, bo jak wiara zobaczy że szczoteczką do zębów zaczynam czyścić to powiedzą, że już w ogóle mi odbiło... :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monika_ Opublikowano 12 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 jak wiara zobaczy że szczoteczką do zębów zaczynam czyścić to powiedzą, że już w ogóle mi odbiło... :lol:dlatego pojechałam na wieś ;) tam mniej widzów jest niż przed domkami szeregowymi... a co dopiero przed blokiem ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Rzeczywiście przejrzały ;) I kolor auta extra do pieszczenia. Super wygląda po myciu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Monia, fajna robótka i efekty. Co Ty chcesz od tych wnęk po umyciu??? jak dla mnie jest czysto :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Ja bym jeszcze jakimś qd albo woskiem czy sealantem w sprayu obleciał wnęki. W sprayu bo łatwiej. A potem duuużo łatwiej je utrzymać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monika_ Opublikowano 12 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Ja bym jeszcze jakimś qd albo woskiem czy sealantem w sprayu obleciał wnęki. W sprayu bo łatwiej. A potem duuużo łatwiej je utrzymać ;)Tak też zrobię. Tym bradziej, że niedługo jakiś w sprayu będę miała ;) SW20 się nada? Mirku, tak dokładnie wnęki nie były myte ani razu. Przez osiem lat trochę syfu się nazbierało. Jeszcze ciutek im brakuje ;) Musi być idealnie. Ale w porównaniu ze stanej wyjściowym jest o niebo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Jeśli będziesz miała sw20 to jak najbardziej. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monika_ Opublikowano 12 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 no właśnie ten do mnie przybędzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Ja myślę, iż wnęki są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZyBA Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Gratulacje wnęk i mycia auta. Lecz w niedziele to się odpoczywa a nie pracuje hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehto Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 ja przy takiej pracy odpoczywam...psychicznie :) , jedni idą na ryby czy na grzyby a ja lubię pomachać ściereczką przy samochodzie. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianese Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 wersja L&K?:) czy jeszcze inna?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monika_ Opublikowano 13 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 L&K nie, to zwykły elegance ;) tylko z jasną tapicerką, ale nie skórą L&K ma skórę w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_gti Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Ja praktycznie po kazdym myciu pryskam wneki drzwi i rany QD i przecieram microfibrą. Efekt naprawdę dobry pozdro :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekhangel Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Też tak robiłem, ale stwierdziłem, że nie ma absolutnie żadnej różnicy, gdy pryskam je rozcieńczonym szamponem, a QD-em. Szkoda więc marnować drogiego Smartdetaila na element, który ma być po prostu czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Mam pytanie - czy po umyciu wnęk smarujecie czymś zawiasy? Słyszałem, że można (choć niekoniecznie) posmarować białym smarem np. Sonax'a, na wypadek, gdyby kiedyś zachciało im się skrzypieć :f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator nox Opublikowano 5 Stycznia 2011 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 ja jeżeli więcej niż płucze wnęki to zawiasy zawsze smaruje , aktywne środki z łatwością wypłukują smar w związku z tym trzeba go uzupełnić a biały sonax'a będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi