Ekhangel Posted October 3, 2010 Report Share Posted October 3, 2010 Też ostatnio zauważyłem, że ten dripguard ma miarkę. W sumie przydatna rzecz, tylko że odmierzanie i tak nie ma wielkiego sensu - każdy robi to na czuja. Większość marketowych wiader i tak nie ma żadnych miarek ilości cieczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator marctwain Posted October 3, 2010 Administrator Report Share Posted October 3, 2010 Z reguły daję zawsze tyle samo szamponu, nieważne jakiego. Na początku "drogi" lałem jak kiedyś, 100 - 150ml (na oko teraz wiem). I nic się nie działo w kwestii usuwania. Z tych szamponów, które przerobiłem do tej pory odchył nawet 50ml od normy nic nie zrobi zabezpieczeniu. Większość jest tak robiona. Nawet 100% carvalet w butelce ma ph 7,0. I ta miarka to chyba tylko po to, żeby oszczędzać szampon. I podnieść cenę opakowania :lol: Wiem ile takie dodatki kosztują w produkcji. Z autopsji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MetalMagnes Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 To i ja wtrącę swoje 3 grosze;-) Odmierzanie musi być! To podstawa;-) Proponuję kupić kubek z miarką np. 350 ml albo mniejszy. Taki aby można było omierzyć wymaganą ilość za jednym razem. Korki są pod tym względem niewygodne, bo mają najczęściej 20-30ml. A więc musimy np. odmierzyć 4 korki! Ja najczęściej używam proporcji 60-80 ml szamponu na 15-16 l wiadro. Wiadra jeśli nie mają podziałki, to pojemność jest napisana na spodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smalec Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 popieram, ja do tej pory odmierzałem na oko i kończyło się za każdym razem widoczną inną efektywnością produktu... muszę se miarkę zrobić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aro_77 Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 Ja uzywam kieliszka z podzialka do 30ml od jakiegos syropu :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smalec Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 kurna no kieliszka to mi szkoda :lol: chyba najprostszy sposób to plastikowy kubek i odznaczenie na nim odpowiedniej proporcji... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator marctwain Posted October 4, 2010 Administrator Report Share Posted October 4, 2010 Ja nie będę się w miarki bawił. ;) Garaż nie apteka. Szampon nie złoto. +- 5ml nie robi różnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator _Monika_ Posted October 4, 2010 Moderator Report Share Posted October 4, 2010 ja mam coś takiego z podziałką do 40ml, max można wlać 60ml, czyli akurat na raz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekhangel Posted October 4, 2010 Author Report Share Posted October 4, 2010 Kabul - tylko, że jak ludzie nie mierzą, to zwykle leją za dużo, rzadziej za mało. Przynajmniej ja tak mam. W każdym razie, też będę musiał sobie chyba skombinować jakąś miarkę - tylko jest jeszcze kwestia pojemności wiadra. Lejecie wody zwykle do końca wiadra, połowy, 3/4, i jakie są pojemności waszych wiader, czy mają miarki? Macie jakieś pr0 detailowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator marctwain Posted October 4, 2010 Administrator Report Share Posted October 4, 2010 Moje są szare budowlane. Z podziałką. 12l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrU Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 Ja mam miarke od oprysku co 5ml az do 100ml tak wiec fajna sprawa, wszystko tym odmierzam APC i szampon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekhangel Posted October 4, 2010 Author Report Share Posted October 4, 2010 Problem szamponu zostającego na nakrętce można wyeliminować płucząc nakrętkę w wodzie. Ja zawsze tak robię ze Smartwaxem. Jak długo mieszacie szampon po wlaniu do wiadra z wodą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smalec Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 nakrętki się nie płuka. nakrętkę się płucze ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekhangel Posted October 4, 2010 Author Report Share Posted October 4, 2010 Racja, poprawiłem. EDIT: Szampon Smartwaxa nie ma nawet konkretnych instrukcji co do rozcieńczania - "1oz. per bucket with clean water", i tyle. Nakrętka ma 1oz. Zawsze napełniam swoje wiadro gdzieś do połowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts