Jump to content

Rotacja-dobra, tania i ze stabilizacją-Kestrel SIM 180 ???

Recommended Posts

Cześć Wszystkim,

Podobne zapytanie padło już w dziale "Pierwsza Pomoc":

Pracował juz ktos z sim 180? Jak tam działa stabilizacja w porównaniu z makita np?

A że mnie też nurtuje podobne pytanie, bo planuję kupić rotację, więc zakładam temat:

Cena tej polerki nie jest wygórowana - 375 PLN w dobrze znanym wszystkim skelpie ;) czyli jest niewiele droższa od sprzętów budżetowych - bez stabilizacji i przeważnie cięższych. Nie wiem czy możemy powiedzieć że jest to renomowana firma, ale do mnie bardziej przemawia niż np: Einhell, Graphite czy nawet Celma która jest sporo droższa. Sprzęt profesjonalny jak: Makita 9227CB czy Metabo PE12-175 to wydatek ponad 1000 PLN czyli mamy za to prawie trzy SIM'y. Czy ktoś umie powiedzieć czy różnica w pracy jest aż tak duża? Domyślam się że chodzi o pracyzję pracy stabilizacji obrotów. Zdaję sobie sprawę że jakość materiałów użytych do wykonania jest różna, design też - np. Metabo wygląda super i ma podobny uchwyt do docisku jak 3M.

Z góry dziękuję za opinie.

Jakby ktoś w przyszłości szukał odpowiedzi na podobne pyatnie to poza tym tematem oczywiście: http://www.detailingclub.pl/viewtopic.php?f=18&t=87 Znalazłem jeszcze jedną ale użyteczną opinię:

Wczoraj zamowiona SIM180 dzisaj doszla, pierwsze wrazenia bardzo pozytywne,dwie raczki do wyboru jak sobie lubimy pracowac, jedna wkrecana boczna i druga typ palaka.

Wlaczam maszyne bied startowy wlasciwie ledwo rusza maszyne dziala cicho bez problemowo, narazie odpalalem zobaczyc jak pracuje bez obciazenia dosc cicho mam nadziej ze w sobote da sie popracowac nia na BMW Alpinie kolegi Santino.

Obszerniejsza relacje z pracy z maszyna SIM 180 przedstawimy z Grubeerem i Andrzejem po wekendzie

Cześć Wszystkim,

Podobne zapytanie padło już w dziale "Pierwsza Pomoc":

Pracował juz ktos z sim 180? Jak tam działa stabilizacja w porównaniu z makita np?

A że mnie też nurtuje podobne pytanie, bo planuję kupić rotację, więc zakładam temat:

Cena tej polerki nie jest wygórowana - 375 PLN w dobrze znanym wszystkim skelpie ;) czyli jest niewiele droższa od sprzętów budżetowych - bez stabilizacji i przeważnie cięższych. Nie wiem czy możemy powiedzieć że jest to renomowana firma, ale do mnie bardziej przemawia niż np: Einhell, Graphite czy nawet Celma która jest sporo droższa. Sprzęt profesjonalny jak: Makita 9227CB czy Metabo PE12-175 to wydatek ponad 1000 PLN czyli mamy za to prawie trzy SIM'y. Czy ktoś umie powiedzieć czy różnica w pracy jest aż tak duża? Domyślam się że chodzi o pracyzję pracy stabilizacji obrotów. Zdaję sobie sprawę że jakość materiałów użytych do wykonania jest różna, design też - np. Metabo wygląda super i ma podobny uchwyt do docisku jak 3M.

Z góry dziękuję za opinie.

Nie kupuj tej polerki prosze cie, wez Flexa na raty :lol:

a co o tej silverline możecie powiedzieć

? cenowo podobny chyba do tego sima, czyli pewnie podobnie, czyli jednak zacisne pasa i zakupie tę makitę co ma cb na końcu, w Hohlandii taniej idzie dostać bo za około 850zł nówkę,

Tylko wiesz Damian, 850 PLN to nie 375 PLN, wtedy bez namysłu kupiłbym tą:

http://www.e-narzedziownia.pl/index.php ... prod_id=56 albo 3M

Nie miałem okazji trzymać w ręku Metabo ale chwilę bawiłem się tą 3M i ten uchwyt na prawdę mi pasuje!!!

Artur, kiedyś było takie powiedzenie: "Sie pływa, sie ma" - nie wiem jak jest teraz :lol:

Dalej sie tak mowi, jak kupujesz droga rzecz ktora nie do konca jest Ci potrzebna ale potrzebujesz usprawiedliwienia :lol:

to poczekaj dozbieraj, zima idzie także można zając się kompletowaniem sprzętu

Wiesz Damian, nie chodzi nawet o dozbieranie, tylko czy warto... Ale wszystko wskazuje ze warto ;) Hmmm ale jak przelicze to na whisky to sam niewiem :D

JJ Powiem Ci że od tamtej pory się tematem nie interesowałem. Wczoraj próbowałem znaleść polerkę 3M na necie i mi się nie udało - czybe że z Google nie umiem korzystać albo do lekarza od oczów muszę iść. Wiem że w jakimś sklepie jest bo tamten koleś z 3M mówił mi nawet w jakim, ale to było kilka miechów temu i nie pamiętam :?

Arturo, bardziej nastawiałem się na ofertę I4detaling bo mieli za 199 funciaków, ale widzę, że poszli z ceną do góry więc obojętnie gdzie bym nie wziął, będzie tyle samo. Nie mniej jednak jeszcze troszkę poczekam ;)

• 3 months later...

To tak dla informacji dopiszę, skoro już zacząłem ten temat :)

Zdecydowałem się na Flexa L 3403 VRG i nie żałuję - przedewszystkiem lekki - jak sprawdzałem w grudniu to był najlżeszą polerką na rynku a pomimo to miał najmocniejszy silnik, mega-poręczny i dobra stabilizacja. Są też pewne minusy, a mianowicie: może ktoś pamięta jak Seba gdzieś pisał że Flex jest nie do zacjechania chyba że padnie moduł sterujący stabilizacją ? No i jakoś po zrobieniu dwóch aut tak się stało :evil: Maszynka dalej pracowała ale często schodziła z obrotów i się wyłączała lub wracała z powrotem. Na szczęście serwis gwarancyjny działa dobrze i po oddaniu do sklepu gdzie ją zakupiliłem w ciągu chyba 4 dni była z powrotem.

Artur, a obroty początkowe? Nie są za wysokie? Nie przeszkadzają?

No i pytanie, czy jak kupię Flexa za granicą to będę mógł go serwisować w kraju? Bo jeszcze w PL nie ma nowego Flexa, czy może nie jestem na bieżąco?

Artur, a obroty początkowe? Nie są za wysokie? Nie przeszkadzają?

No i pytanie, czy jak kupię Flexa za granicą to będę mógł go serwisować w kraju? Bo jeszcze w PL nie ma nowego Flexa, czy może nie jestem na bieżąco?

W MrCleaner jest Flex PE14-2-150 ;)

Dołączona grafika

Zdecydowałem się na Flexa L 3403 VRG

To zmieniłeś tylko jeden punkt swojego ze swoich założeń z tematu: cena ;)

Ja szukam czegoś dokładnie z Twojego tematu i zestanawiam się czy warto płacić za Sim 180 2x tyle co za Silverline-a :?:

Z tego co znalazłem na KA to podobno nie można w Silverline zablokować włącznika i stabilizacja czasami nie do końca daję radę jak się mocniej dociśnie. Czy może ktoś to potwierdzić/zaprzeczyć?

Aha, będę robił korekcje 1-2 aut na rok plus nakładanie cleanerów itp., więc Flexa itp. nie potrzebuję.