Jump to content

Czyszczenie nadkoli

LOBOman47

Recommended Posts

Dziś po wstępnym ogarnięciu forum uznałem, że czas zmienić podejście do mycia samochodu i ogarnąć również "to czego oczy nie widzą" :D

Dzisiaj potraktowałem wstępnie myjką wysokociśnieniową + szamponem K2 . Auto od nowości nie było tam myte :oops:

Potem czyszczenie gąbką i.... efekt prawie żaden. Jak najlepiej zabrać się do tego tematu ?

Czasem musisz kilkukrotnie nakładać chemię (i nie mówię o szamponie, moim zdaniem zbyt delikatny ;) aby zmiękczył brud. Najlepiej APC w mocnym stężeniu. Do tego szczotka z twardego włosia (jak np. szwedka) i dużo cierpliwości. Ale da się zrobić :)

Za pierwszym razem rzeczywiście może być ciężko. Ja musiałem kilka razy zlać wodą, żeby po prostu porządnie namoczyć. Nie ma lepszego rozpuszczalnika. Sam muszę w końcu zdjąć koła i raz a porządnie domyć i zabezpieczyć. Po takim zabiegu mycie to pikuś. Pan Pikuś :lol:

Żeby warstwa błota nie schodziła od tylu zabiegów? Może czas zaangażować łopatę, tudzież nóż do tapet? Nadkola Freelandera mojej matki poddały się od razu, czy Brytol (pop. wł.) je mył, pojęcia nie mam...

ALBO wjechałeś kiedyś w schnący cement, i zapomniałeś o tym.

Za pierwszym razem rzeczywiście może być ciężko. Ja musiałem kilka razy zlać wodą, żeby po prostu porządnie namoczyć. Nie ma lepszego rozpuszczalnika. Sam muszę w końcu zdjąć koła i raz a porządnie domyć i zabezpieczyć. Po takim zabiegu mycie to pikuś. Pan Pikuś :lol:

Mariusz a użyłeś może tego Adam's Undercarriage Spray na czymś??? To jest niby dedykowane do nadkoli itp...

Ja póki co nie miałem czasu odkręcać kół a poza tym i tak niedługo trzeba będzie stalówki na zimę założyc wieć może wtedy się zmobilizuję.

Artur, podsunąłeś mi niezły pomysł ;) . To może być niezłe do nadkoli. Na razie wyczytałem tylko, żeby na podłogę nie napsikać, bo gleba murowana. :lol:

Robiłem brillancem i mothersem do opon. I to działa. Trzeba tylko fest wyczyścić. Potem utrzymanie to pestka.