mar_1981 Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Mam pytanko odnośnie ochrony uszczelek w zimę. Chciałem je czymś nasmarować tak by drzwi nie przymarzały i żeby ten środek nie brudził ubrań. W wątku turzola oGummi Pflege Marcin podał również glicerynę jako dobry środek do uszczelek (przetestuje). Zastanawia mnie czy użycie środka do elementów plastikowych i gumowych SmartDressing dało by coś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekM Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Jakis miesiac temu przetarlem uszczelki wlasnie SmartDressingiem i jak narazie jest ok. Nie przymarzaja i maja ladny matowy wyglad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marctwain Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Można i dressingiem, ale u mnie najlepiej sprawdza się silikon. ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek_gti Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Ja jakiś czas temu przetarłem plastki i uszczelki NXT Protectant'em Mega, jest o tyle fajny że utrzymuję sie przez kilka myć nawet pianą a uszczelki wyglądają jakby były cały czas mokre. Na zewnętrznych plastikach jest piękne kropelkowanie, pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJ. Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Myślę, że wszystko co przeznaczone jest do elementów gumowych/plastikowych będzie lepsze na uszczelkach niż pozostawienie ich gołych, bez niczego. Próbujcie, testujcie, sprawdzajcie - w tym tkwi największa zabawa.. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biały Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Uzywam do uszczelek Nielsen Brillance do opon ... ładnie się wchłania w gumę uszczelek i nie brudzi ubrań Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mar_1981 Posted December 4, 2010 Author Report Share Posted December 4, 2010 Właśnie wróciłem z garażu i założyłem Smartdressing zobaczymy ile wytrzyma. Brillance miałem tylko samplera i już niestety się skończył. Napewno kupie go jeszcze raz i wtedy sprawdzę co lepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Monika_ Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 u mnie najlepiej sprawdza się silikon. ;)Ja również używam silikonu, niestety preparat jest w sprayu - "Moje Auto - silikon do uszczelek samochodowych" Z efektu jestem zadowolona, uszczelki są czarne, jak nowe, matowe, tyle że trzeba uważać, żeby nie napsikać na tapicerkę np. :roll: no i to jest powód dlaczego drugi raz tego nie kupię. Aktualnie zastanawiam się nad tym: http://www.autokosmetyki.pl/wĂźrth_sztyft_do_konserwacji_gumy_75_ml,p950.html lub tym: http://www.autokosmetyki.pl/sonax_sztyf ... ,p488.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mar_1981 Posted December 4, 2010 Author Report Share Posted December 4, 2010 Monia pierwszy link nie gada ale domyślam się że to wurth? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Monika_ Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 trzeba skopiować sobie całość i wkleić w nowe okno, inaczej nie gada, nie wiem dlaczego coś go dzieli w połowie ;) tak, tak, to wurth Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VinCe Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 u mnie najlepiej sprawdza się silikon. ;)Ja również używam silikonu, niestety preparat jest w sprayu - "Moje Auto - silikon do uszczelek samochodowych" Z efektu jestem zadowolona, uszczelki są czarne, jak nowe, matowe, tyle że trzeba uważać, żeby nie napsikać na tapicerkę np. :roll: no i to jest powód dlaczego drugi raz tego nie kupię. Aktualnie zastanawiam się nad tym: http://www.autokosmetyki.pl/wĂźrth_sztyft_do_konserwacji_gumy_75_ml,p950.html lub tym: http://www.autokosmetyki.pl/sonax_sztyf ... ,p488.html skoro jesteś zadowolona z tego co masz to moze spróbuj psikać tym sprajem na jakiś aplikator i dopiero na uszczelke? mam jakiś specyfik do uszelek w spraju własnie i w komplecie jest kawałek gąbeczki :) bardzo dobrze sie tym nakłada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marctwain Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Ja tak własnie robię, raz po lakierze dałem i zmieniłem metodę :lol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas22 Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Nie polecam Sonaxa w sztyfcie. Nie wchłania sie w uszczelki. Wziąłem go do wysmarowanie sanek. A do uszczelek polecam Silikon spray K2, a obecnie mam Nielsena do opon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Monika_ Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Nie polecam Sonaxa w sztyfcie.Dzięki za info. Nieciekawie to wygląda na fotce. Choć znam osobę, która jest z niego zadowolona, dlatego myślałam o Sonaxie. A o aplikatorze do tego mojego nie pomyślałam ;) Chyba inaczej spojrzę następnym razem na ten spray i może się zaprzyjaźnimy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MetalMagnes Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 Dokładnie, tak jak piszą przedmówcy psikamy na aplikator, mikrofibrę i wcieramy w uszczelki. Nie brudzimy wszystkiego w około i schodzi mniej środka. Jak pisałem w innym temacie zastosowałem na uszczelki w sierpniu glicerynę kosmetyczną z apteki. Nie ruszałem auta przez ostatni tydzień, a więc od kiedy zaczęły się mrozy. Wczoraj nie było żadnego problemu z otworzeniem drzwi. Z tym, że teraz jest już po zawodach;-) Bo za zimo na stosowanie jakichkolwiek preparatów. Optymalny czas to wrzesień, najpóźniej październik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mar_1981 Posted December 5, 2010 Author Report Share Posted December 5, 2010 Kupiłem i glicerynę wczoraj i zapłaciłem straszną cenę 2,06 zł za 30 ml ;) Może i za zimno już ale poczekam jakiś czak po smartdressingu i wstawię samochód do garażu w firmie - tam mam ocieplany. Wtedy da spokojnie radę. Zapomniałem wcześniej o wysmarowaniu uszczelek a miałem nauczkę po Calibrze - tam nie ma ramek w drzwiach nad szybą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kecav Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 Ja kupiłem uszczelkę Autolandu i wg. mnie, spisuje się znakomicie. Bardzo dobrze się nakłada i wchłania. Ma swój, wbudowany aplikator gąbkowy, dzięki któremu nie zachlapiemy preparatem innych części niż uszczelka. Podobno równie fajnym produktem jest uszczelka Turtl'a, która wykonana jest w postaci sztyftu. Niestety tego nie było w sklepach w mojej okolicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Urban94 Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 Ja używam Autolandu - spray na uszczelki, w thalii zrobiłem uszczelki i narazie dziadek mówi, że drzwi nie przymarzły, chociaż temperatura dochodziła do -15*C... ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lehto Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 ja używam sonaxa w sztyfcie i dziła jak trzeba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kecav Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 ja używam sonaxa w sztyfcie i dziła jak trzebaNapisz proszę, czy nie masz problemów z aplikacją? Pytam, bo było juz kilka negatywnych opinii o nim typu: twrady, trudno się rozprowadza, zostawia białą maź na uszczelce, nie wchłania się itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianese Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 ja zakupiłem w sztyfcie Turtle Waxa prawą stronę auta zrobie nim- a lewą czymś innym nie dedykowanym i zobaczymy jak się będzie sprawować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fireman_marcin Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 Drugi sezon Autolandu używam i zadowolony jestem :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kanar Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 ja używam dressingu do opon u mnie się sprawdza bardzo dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MetalMagnes Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 ja używam dressingu do opon u mnie się sprawdza bardzo dobrze.Ja uważam, że preparaty do opon a uszczelek to zupełnie inne bajki ;) I brakuje tych drugich na rynku ze średniej półki :( Może latem wypróbuje do uszczelek Smartdressing Smartwaxa i Poorboy's Bold 'n Bright, bo mam oba w arsenale. Ale na zimę raczej bym się nie pokusił;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
turzol Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Ja do uszczelek mam aż 3 preparaty Wurth, 1Z Gummi Pflege i preparat do uszczelek Volkswagen. Wszystkie oparte sa na glicerynie, jeśli chodzi o skuteczność w zimę to najlepszy imho jest sztyft Wurth Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts