Jump to content

Konserwacja uszczelek

Recommended Posts

Mam pytanko odnośnie ochrony uszczelek w zimę. Chciałem je czymś nasmarować tak by drzwi nie przymarzały i żeby ten środek nie brudził ubrań. W wątku turzola oGummi Pflege Marcin podał również glicerynę jako dobry środek do uszczelek (przetestuje).

Zastanawia mnie czy użycie środka do elementów plastikowych i gumowych SmartDressing dało by coś?

Myślę, że wszystko co przeznaczone jest do elementów gumowych/plastikowych będzie lepsze na uszczelkach niż pozostawienie ich gołych, bez niczego. Próbujcie, testujcie, sprawdzajcie - w tym tkwi największa zabawa.. :)

u mnie najlepiej sprawdza się silikon. ;)

Ja również używam silikonu, niestety preparat jest w sprayu - "Moje Auto - silikon do uszczelek samochodowych"

Z efektu jestem zadowolona, uszczelki są czarne, jak nowe, matowe, tyle że trzeba uważać, żeby nie napsikać na tapicerkę np. :roll: no i to jest powód dlaczego drugi raz tego nie kupię.

Aktualnie zastanawiam się nad tym:

http://www.autokosmetyki.pl/wĂźrth_sztyft_do_konserwacji_gumy_75_ml,p950.html

lub tym:

http://www.autokosmetyki.pl/sonax_sztyf ... ,p488.html

u mnie najlepiej sprawdza się silikon. ;)

Ja również używam silikonu, niestety preparat jest w sprayu - "Moje Auto - silikon do uszczelek samochodowych"

Z efektu jestem zadowolona, uszczelki są czarne, jak nowe, matowe, tyle że trzeba uważać, żeby nie napsikać na tapicerkę np. :roll: no i to jest powód dlaczego drugi raz tego nie kupię.

Aktualnie zastanawiam się nad tym:

http://www.autokosmetyki.pl/wĂźrth_sztyft_do_konserwacji_gumy_75_ml,p950.html

lub tym:

http://www.autokosmetyki.pl/sonax_sztyf ... ,p488.html

skoro jesteś zadowolona z tego co masz to moze spróbuj psikać tym sprajem na jakiś aplikator i dopiero na uszczelke? mam jakiś specyfik do uszelek w spraju własnie i w komplecie jest kawałek gąbeczki :) bardzo dobrze sie tym nakłada

Nie polecam Sonaxa w sztyfcie.

Dzięki za info.

Nieciekawie to wygląda na fotce. Choć znam osobę, która jest z niego zadowolona, dlatego myślałam o Sonaxie.

A o aplikatorze do tego mojego nie pomyślałam ;) Chyba inaczej spojrzę następnym razem na ten spray i może się zaprzyjaźnimy.

Dokładnie, tak jak piszą przedmówcy psikamy na aplikator, mikrofibrę i wcieramy w uszczelki. Nie brudzimy wszystkiego w około i schodzi mniej środka.

Jak pisałem w innym temacie zastosowałem na uszczelki w sierpniu glicerynę kosmetyczną z apteki. Nie ruszałem auta przez ostatni tydzień, a więc od kiedy zaczęły się mrozy. Wczoraj nie było żadnego problemu z otworzeniem drzwi.

Z tym, że teraz jest już po zawodach;-) Bo za zimo na stosowanie jakichkolwiek preparatów. Optymalny czas to wrzesień, najpóźniej październik.

Kupiłem i glicerynę wczoraj i zapłaciłem straszną cenę 2,06 zł za 30 ml ;)

Może i za zimno już ale poczekam jakiś czak po smartdressingu i wstawię samochód do garażu w firmie - tam mam ocieplany. Wtedy da spokojnie radę.

Zapomniałem wcześniej o wysmarowaniu uszczelek a miałem nauczkę po Calibrze - tam nie ma ramek w drzwiach nad szybą.

Ja kupiłem uszczelkę Autolandu i wg. mnie, spisuje się znakomicie. Bardzo dobrze się nakłada i wchłania. Ma swój, wbudowany aplikator gąbkowy, dzięki któremu nie zachlapiemy preparatem innych części niż uszczelka. Podobno równie fajnym produktem jest uszczelka Turtl'a, która wykonana jest w postaci sztyftu. Niestety tego nie było w sklepach w mojej okolicy.

ja używam sonaxa w sztyfcie i dziła jak trzeba

Napisz proszę, czy nie masz problemów z aplikacją? Pytam, bo było juz kilka negatywnych opinii o nim typu: twrady, trudno się rozprowadza, zostawia białą maź na uszczelce, nie wchłania się itd.

ja używam dressingu do opon u mnie się sprawdza bardzo dobrze.

Ja uważam, że preparaty do opon a uszczelek to zupełnie inne bajki ;) I brakuje tych drugich na rynku ze średniej półki :(

Może latem wypróbuje do uszczelek Smartdressing Smartwaxa i Poorboy's Bold 'n Bright, bo mam oba w arsenale. Ale na zimę raczej bym się nie pokusił;-)