Jump to content

Niewidzialna wycieraczka - wersja budżetowa

mar_1981

Recommended Posts

Jest to mój pierwszy produkt typu "Niewidzialna wycieraczka" więc za bardzo nie mam porównania, ale postaram się opisać.

Ostatnio przed trasą kupiłem w sklepie przez przypadek taki oto produkt:

Dołączona grafika

Cena: 29 zł.

W produkcie są dwie buteleczki z atomizerem co ułatwia aplikację (środek odtłuszczający i impregnat) + ściereczka do nakładania.

Ściereczkę pomijam bo nie wydaje mi się ona dobra nawet na zmywak do kuchni.

Aplikacja jest banalna, najpierw odtłuszczamy szybę a później nakładamy impregnat kilkakrotnie psikając szybę i wycierając MF. Całość robiłem przy zerowej temperaturze na dworze. Po przejechaniu ok. 1000 km w ciągu tygodnia środek nadal utrzymuje się na szybie i ładnie odprowadza wodę.

Dodam że samochód przez ten tydzień był trzymany na dworze tak więc i szyba była skrobana i narażona na czynniki atmosferyczne.

Ogólnie z produktu jestem zadowolony i nawet skłonny bym był go kupić po raz drugi. Wycieraczki pracują "bardziej miękko" i szyba jakby wydawała mi się bardziej przejrzysta ;)

Ciekaw jestem tylko jak długo wytrzyma bo producent podaje 15000km lub do roku... :-?

Wyjdzie w praniu.

Nie wiem czy jak CL ale jak wracałem z Pionek i była ładna pogoda to naprawdę bardzo ładnie "uciekał" płyn od spryskiwaczy a później popadało trochę również woda ładnie się rozchodziła.

Uważam że za tą cenę mogę sobie to nakładać raz w miesiącu i będzie OK a cena nie powala. Wtedy pewnie te dwie buteleczki na kilkanaście razy starczą.

edit 21.01.2011:

Minął miesiąc od czasu jak nałożyłem to ustrojstwo. Nadal siedzi na szybie i nadal ładnie odprowadza wodę. Zauważyłem po nałożeniu na inne samochody że przez pierwsze dni jak się przejedzie wycieraczką po szybie zostaje lekka mgiełka. Jak już zwiąże to jest OK.

A druga sprawa to szybę przednią mam trochę zdezelowaną od kamyków i albo jest to efekt placebo, albo jakby była mniej chropowata i napewno wycieraczki pracują bardziej miękko. Jadąc w nocy i kiedyś mi te mikro odpryski przeszkadzały na szybie to teraz jest o wiele lepiej.

Zobaczę jak dlugo bedzie siedzieć na samochodzie bo narazie jestem zadowolony. :u

Niestety nie mam zdjęć ani filmików. Postaram się kiedyś zrobić.

• 4 weeks later...
  • 6 months later...

a ja jestem troche zawiedziony ta wycieraczką, przed aplikacją naprawde dokładnie wyczyściłem szyby. po aplikacji nastepnego dnia padał deszcz i wszystko ładnie odprowadzało, ale niestety przy prędkości 90-100 km/h, mineło 3 tyg i kropelki spływają ale w wyraznym oporem a nie tak jak na poczatku ze płyneły. Dla mnie kasa wywalona w błoto, no i to do niczego sie nie nadaje w miescie gdzie prędkosc poruszania sie w deszczu nie wieksza nic 50-60 gdzie normalnie lataja wycieraczki. Zaleta jest fakt ze brud sie nie klei do szyb i zdecydowanie łatwiej schodzi kurz itp

To dziwne bo zarówno u mnie w poprzednim aucie jak u ojca w Megane dosyć ładnie się sprawdzał ten preparat. Nie wiem ile posiedział u mnie w Fordzie bo go w międzyczasie sprzedałem ani na Reni bo nie pytałem taty, ale ja byłem zadowolony. Podstawą jest żeby nie używać lepiej tej szmatki z kompletu ;)