Jump to content

Tornador Gun

Recommended Posts

Ja mam i dużo korzystałem, bardzo przydatna zabawka aczkolwiek nie jest niezbędna. Jedyny warunek trzeba mieć kompresor, który bez problemu cały czas podaje ciśnienie min. 8 bar. Można też zainwestować w ulepszoną czarną wersję urządzenia, ponoć działa przy niższych ciśnieniach, ale kosztuje dwa albo i więcej raza tyle.

Mam też pianowy i jeśli chodzi o pranie foteli również całkiem dobrze się sprawdzał :u

Dlatego jest tornador, bo działa jak tornado :u Ta biała teflonowa końcówka wymusza na wężyku z obciążnikami w środku ruch po jej obwodzie, brud jest rozbijany na cząsteczki, podbijany i efekt trąby powietrznej sprawia, że zostaje zassany do wewnątrz białej końcówki. Dlatego tak istotne jest stałe dość duże ciśnienie. ;)

Miałem okazje testować i bawić się tym sprzętem i nie zrobił na mnie większego wrażenia. Moim zdaniem sprawdza się przy delikatnych plamach ,w miejscach trudno dostępnych i czyszczeniu punktowym. Czyszczeniem wnętrz zajmuje się od paru ładnych lat i tradycyjnego sposobu czyszczenia ta zabawka nie przebije

Tak, tamten służy tylko do ubijania piany. Co do sensu to każdy ma inne upodobania i jak ktoś ma ochotę to czemu miałby sobie nie kupić ;) Można go fajnie wykorzystać przy praniu foteli, piana ładnie czyści i po odessaniu fotel jest suchy szybciej niż po praniu odkurzaczem parowym. W tym przypadku bardziej opłaca się wydać 500 zł na Tornadora niż 13 000 zł na odkurzacz pianowy :)

a to prawda :) a testowałeś go jako planownicy do mycia auta z zewnątrz ?

Testowałem, pokrycie samochodu pianą trwa dłużej niż w przypadku pianownicy do myjki ciśnieniowej niż standardowej pod kompresor, ale można to zrobić. Najfajniej działało po myciu wstępnym, piana z szamponu i ShMitt całkiem dobrze dawały radę. Znalazłem filmik na youtube jak bawią się nim amerykanie.

• 3 weeks later...

Jest tylko jedna oryginalna i nazywa się Car Tool. Tak w ramach ciekawostki napiszę tylko, że oryginalna, pierwszą glinkę (Clay Magic) jak i Tornador Guna wymyślił ten sam człowiek. Łebski amerykanin, żyje sobie teraz z dwóch wynalazków :D