Jump to content

Oswietlenie przenosne wlasnej konstrukcji

Recommended Posts

Osobiscie nie jestem mega fanem halogenow pomagajacych w pracy bo raz ze goraca od tego dziadostwa a dwa ciagna produ jak diabli.Wybor tego cudaka prosto bo i oszczedny :) ( a konstrukcja nie moja ziomka zeby nie bylo)

Lampa

Dołączona grafika

Dlugosc 510mm szerokosc 180mm kabel 5 metrow, 2 swietlowki po 36 w

Troche spawania malowania i stojak gotowy

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Eee no ,gitesowa sprawa! :u Tu są dwie oprawy widzę założone. Ale można by było dać jedną długą ,nie byłoby tyle pierdzielenia. Co do halogenów to racja--grzeją niemiłosiernie ,a jeszcze jak jest lato... Ja mam w ten sposób na jednym stojaku 3 halogeny na różnych wysokościach.Daje radę ,ale ile prądu... :evil:

Eee no ,gitesowa sprawa! :u Tu są dwie oprawy widzę założone. Ale można by było dać jedną długą ,nie byłoby tyle pierdzielenia. Co do halogenów to racja--grzeją niemiłosiernie ,a jeszcze jak jest lato... Ja mam w ten sposób na jednym stojaku 3 halogeny na różnych wysokościach.Daje radę ,ale ile prądu... :evil:

Tak sa dwie, ale oczywiscie mozna wziac jedna dluzsza jak tam komu wygodnie, swietlowki tez mozna dobrac wedle wlasnego zyczenia czyli tanio i mozna modyfikowac jak sie chce :u

A ja bym jeszcze do stojaka zamontował od spodu kółeczka. Pełna mobilność i wygoda ;)

Właśnie dzisiaj już taki rysunek sobie knułem w głowie jak chodziłem po hali w pracy :lol:

Yyy a co tam manzerna na półce robi ?

I co to za dziupla masaża ?

:mrgreen:

A ja bym jeszcze do stojaka zamontował od spodu kółeczka. Pełna mobilność i wygoda ;)

Właśnie dzisiaj już taki rysunek sobie knułem w głowie jak chodziłem po hali w pracy :lol:

Yyy a co tam manzerna na półce robi ?

I co to za dziupla masaża ?

:mrgreen:

Tajna dziupla mowilem :lol: tak tajna ze samemu czasem nie moge jej znalesc =)) tzn wyjscia z niej

A Menzerna no nie moge tylko Schollem smigac i Deoxem powiecie ze tylko swoje reklamuje [-x

• 3 months later...

Halogeny mnie wkurzają, kiepskie światło, gorąco. Myślałem o metahalogenkach, ale chyba to rozwiązanie ze śwetlówkami wyjdzie taniej i może nawet lepiej (brak ciepełka). Na rynku najczęściej chyba występują świetlówki o barwie 3000K lub 4000K, ale znalazłem też świetlówki o barwie 5000K (sun gun ma 4700K) więc powinny mieć chyba najbardziej odpowiednie światło do detailngu.

Seba,

Jakiej mocy masz te świetlówki?

Jak radzisz sobie z oświetleniem maski, dachu?

2x36W a maske najczesciej jednak doswitlam halogenem na suficie jeszcze mam zamontowane switlowki w rzedach wiec nie zbytniego problemu.Wiem za Arturo tez sam zbudowal takie przenosne swietlowki ale nie mam pojecia jakiemj mocy, pracowalem przy nich i nie bylo najmniejszego problemu :u

Tknęło mnie dzisiaj po tych postach i poszedłem połazić po firmie. Znalazłem to:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Umyłem, założyłem wtyczkę. Ma jakieś 50x50cm, cztery rury x 18w. Można postawić na podłodze. Do metalohalogenka górnego jako dolne-boczne - jak znalazł. :ymcowboy:

Miałem podobny pomysł Mariusz co do tej lampy. Tylko chciałem ją przerobić na węższą lub w stylu tryptyku, tak żeby się dało regulować boki i stopka na kółkach lub bez nich... ale jakoś nie mam kiedy tego zrobić :)

Można by się pokusić o zwężenie. Stateczniki i zapłonniki inaczej umiejscowić, uchwyty do świetlówek dać "gęściej" tylko z rastrem byłby kłopot.

W razie czego można by dać jakąś 2x36.

Hermetyczne wiadomo w miejscu gdzie się myje powinny być. Wystarczy pewnie kilka OPK w wersji hermetycznej bo wtedy masz IP65.

P.S. Mariusz Szynka przestańcie rozkręcać biura :lol: