Jump to content

Zestaw na początek detailing+korekty

cathos

Recommended Posts

Dobry wszystkim miłośnikom czystych aut 😉

Do tej pory byłem zwykłym świrem co latał na bezdotykowe 2 razy w tygodniu, obecnie trafiła mi się działka na której mogę zacząć się bawić w bardziej sensowny detailing.

Mam Lexusa IS220D z 2007r lakier 1G0 jeśli ma to znaczenie dla reszty postu.

Cel ? : Chce średnio raz w tyg raz na 2tygodnie usiąść i go dopieścić (prawdopodobnie część kroków nie będzie powtarzana z taką regularnością) oraz pobawić się w polerkę i powyciągać jakieś mniejsze ryski (mam też do zrobienia jedną zaprawkę lakierkiem może pomożecie 😄 ).  

Zrobiłem spis wszystkiego co potrzebuje (tak myślę) : Tabelka zakupowa
Dla nie wchodzących w linki wrzucam też fotkę. 

Doradźcie proszę czy to wszystko czego potrzebuje, czy dobrze zostały wybrane poszczególne preparaty oraz najważniejsze :

Polerka + pady + pasta + glinka - nie mam pojęcia od których zacząć żeby z miejsca nie zbankrutować :D 

Chemia

image.png.c390b66ac8b540c0bdef2b58dc43feb3.png

Sprzęt

image.png.31aba4baf4380c768d70d7d03adc76c9.png

POMOCY :D 

• Administrator

Do regularnego czyszczenia felg wybierz jakiś zasadowy Wheel Cleaner, zamiast deironizera. Vampire Liquid doskonale nadaje się do czyszczenia po sezonie, a także usuwania zanieczyszczeń metalicznych z lakieru.

CarPro Perl to nie płyn to szyb, a dressing do tworzyw sztucznych i gumy. Ze swojej strony polecam płyn do szyb od Funky Witch i Ultracoat z dodatkiem hydrofobowym. 

Do czyszczenia opon wybierz Tire and Rubber Cleaner od ADBL. Wychodzi najlepiej pod względem ceny do jakości.

Jeśli chodzi o rekawicę do mycia auta to zainwestuj od razu w coś lepszego od CarPro lub Microfiber Madness. Wystarczy Ci również jedna szczotka od EZ Detail do felg i jakiś pędzelek, a zamiast drugiej szczotki do kół dokup szczotkę do opon.