Jump to content

Potrzebna pomoc w doborze akcesoriów/chemii oraz przydatne rady dla początkującego

phsyren

Recommended Posts

Cześć,
Niedawno odebrałem auto z salonu i chciałbym zadbać o nie w miarę moich możliwości, a że nigdy nie miałem styczności z detailingiem to liczę na wasze wsparcie w kilku kwestiach:

1.Mycie
Zacznę od tego, że auto przez brak własnego miejsca myję na myjni bezdotykowej w odpowiednich programach:
1a: Oprysk wspępny/felgi i insekty (jeśli wymagane), 1b: Aktywna piana, 2: Mycie zasadnicze, 3: Spłukiwanie zimną wodą, 4: Nabłyszczanie - zdemineralizowana woda.
Omijam etap woskowania, ponieważ nie jestem pewny w jaki sposób to robić (głównie chodzi co zrobić z szybami - czy bez problemu można po nich pryskać)

Nie posiadam żadnych artykułów z detailingu, ale czy jest coś co może się przydać na etapie mycia bezdotykowego? Słyszałem np: o rękawicy do mycia ale też niektórzy odradzają ją przez to, że podobno sama myjnia bezdotykowa nie usunie wszystkich zabrudzeń i rękawica można porysować sobie lakier przez to... Nie mam doświadczenia dlatego chciałbym zasięgnąć rady

2. Osuszanie
Po umyciu pojawiają się oczywiście zacieki i water spoty (jeśli dobrze kojarzę tą nazwę). Próbowałem używać suszarki na myjni bezdotykowej i jest lepiej ale nie idealnie, dlatego myślałem o jakimś dobrym ręczniku do osuszania auta ale też słyszałem wiele opinii. Z jednej strony słyszę, że chodzi o to aby gramatura takiego ręcznika była jak najwyższa np: 900g/cm2, bo takie z 500 mogą porysować karoserię, z drugiej, że ważny jest stosunek wykonania - włókien poliestrowych i poliamidowych, a jeszcze inni, że ważne jest to aby był po prostu miękki w dotyku i miał długie włosia... Natomiast do osuszania szyb słyszałem, że lepszym wyborem są ręczniki waflowe, Dlatego proszę was o pomoc i w tym temacie

• Jaki wybrać ręcznik do osuszania auta, aby był bezpieczny dla karoserii
  • Czy do osuszania auta warto wyposażyć się w preparat wspomagający osuszanie/niwelujący zacieki itd.
  • Czy do osuszania szyb wybrać inny ręcznik ? Np waflowy?

3. Wnętrze
Głównie chodzi mi o elementy, które są u mnie lakierowane i ekrany, ponieważ strasznie mocno się palcują. Chciałbym móc w bezpieczny sposób je przetrzeć i nie zostawić śladów. Czy macie jakieś dobre środki i ścierki do czyszczenia lakierowanych elementów i ekranów ?

4. Ptasie sprawy i kurz
Ostatnią sprawą jest usuwanie z samochodu ptasich odchodów... Czy polecacie jakiś zestaw - ścierka + preparat do usuwania ich w bezpieczny sposób ? Niestety mieszkam w miejscu, gdzie ptaków jest od groma i już tego samego dnia po umyciu auta mogę mieć 2-3 niespodzianki na samochodzie... Oczywiście ścierka inna niż ta do osuszania ale bezpieczna dla lakieru

Posiadam auto w kolorze czarnej perły, więc wszystko jest bardzo widoczne... np: kurz i pyłki, więc czy jest jakiś preparat, który może chociaż wspomóc aby takowy się tak bardzo nie osiadał na samochodzie ?

Jak wcześniej powiedziałem... nie mam możliwości samodzielnego umycia swojego auta, a jedynie na myjni bezdotykowej. Więc wszelkie preparaty chciałbym używać do wspomagania mycia lub współmycia auta na myjni. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i porady