MetalMagnes Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Metal, spróbuję na 3l i zobaczę jaka różnica w zbieraniu robaków. Ale to, że wezmę destylowaną zamiast kranówy to chyba nie wpłynie in plus na usuwanie robali z szyby. Zauważyłem, że duże znaczenie ma regularne stosowanie płynu, tzn. trzeba psikać przy każdym wyjeździe (ja psikam na szybę parę ładnych sekund a potem wycieraczki robią kilka cykli), aby nie dopuścić do powstania kurzu/brudu na szybie. Wcześniej używałem płynu jak padał deszcz, albo jak miałem przykurzoną szybę i problemem był lepiący się osad na szybie w miejscach poza wycieraczkami (tam gdzie jest odprowadzany płyn z brudem). Teraz zmieniłem taktykę i problem zniknął;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Ale to, że wezmę destylowaną zamiast kranówy to chyba nie wpłynie in plus na usuwanie robali z szyby.wpłynie to na to,aby nie robiły się plamy po płynie,woda bardziej miękka ... MetalMagnes napisał(a):Zauważyłem, że duże znaczenie ma regularne stosowanie płynu, tzn. trzeba psikać przy każdym wyjeździe (ja psikam na szybę parę ładnych sekund a potem wycieraczki robią kilka cykli), aby nie dopuścić do powstania kurzu/brudu na szybie. Wcześniej używałem płynu jak padał deszcz, albo jak miałem przykurzoną szybę i problemem był lepiący się osad na szybie w miejscach poza wycieraczkami (tam gdzie jest odprowadzany płyn z brudem). Teraz zmieniłem taktykę i problem zniknął;-) ja mam inną ... nie wypsikuje niepotrzebnie płynu po co ? częściej myję szybę i nie ma problemu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monika_ Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Ale to, że wezmę destylowaną zamiast kranówy to chyba nie wpłynie in plus na usuwanie robali z szyby.wpłynie to na to,aby nie robiły się plamy po płynie,woda bardziej miękka ...Z plamami, zaciekami, smugami nie miałam problemu, choć kranówę mam wyjątkowo twardą. Używając 303 nie jestem zadowolona jedynie ze zmywania robali, także spróbuję dać na 3 litry i zobaczę jaka różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalMagnes Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Na 3 litry wody destylowanej poszedł 1 litr IPA i 2 tabletki 303. Niestety śmierdzi to bardzo alkoholem. Myślałem aby dodać jeszcze trochę gliceryny, może ktoś ma jakieś doświadczenie - ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalMagnes Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Po paru dniach testowania mieszanki: tabletek 303, IPA, wody destylowanej stwierdzam, że to totalne nieporozumienie. Smród IPA w połączeniu z tabletkami 303 jest nie do wytrzymania. Po zastosowaniu/psiknięciu na szybę w samochodzie jest drażniący smród alkoholu, który przechodzi w zapach wymiocin!!! (przepraszam za dosadne określenie, ale taka jest prawda). Niestety tabletki 303 (w mieszance z IPA-proporcje patrz wyżej) nie nadają się jako płyn zimowy. Producent powinien się zastanowić co pisze na swojej stronie, a sklepy najpierw powinny samie przetestować taką mieszankę, zanim zaczną pisać za producentem. Tak więc przestrzegam wszystkich potencjalnych użytkowników prze taką mieszanką! Kupcie dobry firmowy płyn zimowy! Przetestowane-totalna porażka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mx_nowicki Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Producent powinien się zastanowić co pisze na swojej stronie, a sklepy najpierw powinny samie przetestować taką mieszankę, zanim zaczną pisać za producentem. hmm szczerze mówiąc to wydaje mi się, że opis w naszym sklepie jest opisem producenta a tam ani o IPA ani o warunkach zimowych nie ma ani słowa. To chyba musiał być wymysł jakiegoś sklepu po prostu. Wiolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalMagnes Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Wiolka, zerknij tutaj http://www.303products.com/shop303/index.cfm/category/292/303-instant-windshield-washer-tablets.cfm Nie twierdzę, że taki był opis w Waszym sklepie, pisałem ogólnie o sklepach (nie będę podawał nazw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 czy bardziej opłaca się kupić jakiś koncentrat sonaxa i rozrabiać z wodą dest. czy po prostu marketowy płyn -25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mx_nowicki Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 hmm spoko w takim razie do nas już dotarł poprawiony opis (z sensem). Producenci niestety piszą różne dziwne rzeczy i nie zawsze da się wszystko wychwycić a i przetestować wszystko od razu jest ciężko kiedy przychodzi dostawa z nowościami :) ja mam u siebie 303 (wersja letnia, której w końcu muszę się pozbyć)i rzeczywiście mogę polecić na lato (btw. czy to możliwe żeby płyn do spryskiwaczy wpływał na szczelność spryskiwaczy reflektorów? jest to słaby punkt vw/audi i u mnie też zawsze przeciekały co kończyło się tym,że cały płyn zostawał na ulicy/chodniku, teraz od 2 miesięcy mam 303 i nie przeciekają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalMagnes Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 czy bardziej opłaca się kupić jakiś koncentrat sonaxa i rozrabiać z wodą dest. czy po prostu marketowy płyn -25?Sonaxa zdecydowanie nie polecam, bo pozostają zacieki na masce. Inny koncentrat jak najbardziej, ja używałem do tej pory Forda. Janek, polecam też gotowy zimowy płyn Organiki Supreme Escepe -21 o bardzo ładnym zapachu. Marketkowego nie kupuj, tylko jakiś firmowy, cena 25 zł za 4 litry za sezon zimowy to naprawdę niewiele ;) Wiolka, jako letni 303 zdecydowanie polecam. Natomiast jako zimowy jest to totalna porażka! Niektóre sklepy zostały zostały przy opisie 303 jako letniego płynu, inne poszły za producentem dalej i promują jako zimowy, wcześniej go nie używając. Z tą szczelnością...jeszcze przeczyta to producent tabletek 303 i w przyszłym sezonie przeczytamy w opisie...uszczelnia reflektory =)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Marcin piszesz o innych niż sonaxa ale na takim allegro jest ich od... i ciut ciut i szczerze nie wiem który nie będzie powodował zacieków. Ale zerkne na tego Organiki, moze na allegro znajde. Dzięki p.s. ten forda to chodziło Ci o tego --> http://allegro.pl/plyn-do-spryskiwaczy-zimowy-koncentrat-55c-1l-org-i1888012443.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_gti Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Używam oryginalnych płynów Sonaxa (nie koncentratów) i nigdy nie miałem problemów, uważam że są to bardzo dobre płyny, tak na zimę i na lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalMagnes Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 p.s. ten forda to chodziło Ci o tego --> http://allegro.pl/plyn-do-spryskiwaczy- ... 12443.htmlTak dokładnie, cena jeszcze lepsza niż przed rokiem, bo płaciłem 14 zł;-) Takie rozcieńczenie: woda 1 + płyn 2 = - 31°C woda 1 + płyn 1 = - 21°C woda 2 + płyn 1 = - 12°C Ja zawsze 2 butelki kupowałem i miałem 4 litry płynu. Z gotowych miałem Autoland Psik z gliceryną - może być, dobre opinie słyszałem o Castrol Biofix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_gti Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Przynajmniej u mnie Castrol Biofix strasznie mazał szyby - ja nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalMagnes Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Przynajmniej u mnie Castrol Biofix strasznie mazał szyby - ja nie polecamNie ma to jak opinia stosowacza:-) Ja tylko słyszałem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehto Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 a ja używałem koncentrat sonaxa i nie zauważyłem zacieków, niemniej "gotowy" sonax jest lepszy i też go polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin878 Opublikowano 13 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2021 Ja używam po prostu jaki wpadnie mi w rece, cena gra rolę haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi