minetoo Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Jest sposób ale obawiam się że samodzielnie tej naprawy nie ogarniesz. Lakiernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Czy ktoś to zna? http://www.theultimatefinish.co.uk/ultimate-snow-foam/karcher-hd-ultimate-snow-foam-lance-new-and-improved.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Podjade do kolegi z Karchera bo widziałem coś podobnego(może to samo)to pożycze do zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Chodzi o to że ja to zanabyłem i mam na tym znaczek S coś jak Soteco. Generalnie pianuje jak zła tyle że w amoku to nabyłem i nie wiem co to ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Tzn.polecasz bo ja pianownice od 2 lat kupuje :lol: tylko mi się trójnika i drugiego węża nie chce montować do maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Powiem tak: Każdą PA zabijam w rok a rekordzistka marki Karcher padła po 3 dniach i tym razem wybór padł na tego cudaka z zapewnieniem że mogę tam lać każde "anglogary" (junior ;) ) i nic ma się nie zepsuć. Zobaczymy.... Pianownica to u mnie obowiązek ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soll Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Jak ją oceniasz pod względem PA? wykonanie, łatwość obsługi? czym tak w ogóle sie różnią- regulacją strumienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior74 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 z zapewnieniem że mogę tam lać każde "anglogary" (junior ;) ) i nic ma się nie zepsuć.no właśnie Ja mam tą bańke 24 l do wytwarzania piany i od 5lat chodzi,tylko pianownicą łatwiej. Ale chwalę sobie wygodne urządzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Ja mam tą bańke 24 lDrogość 8-) Jak ją oceniasz pod względem PA? wykonanie, łatwość obsługi? czym tak w ogóle sie różnią- regulacją strumienia?Różni się materiałem wykonania (stal szlachetna) i brakiem regulacji "miotły". Ale jest idealnie dobrany ;) Na razie działa nic więcej nie wiem. Aha jak się butelka zgubi to gwint wymyślny i trzeba pewnie becalować :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soll Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Co jest lepszym sprzętam w takim razie? PA czy ten cudak? moze inaczej, czym lepiej/wydajniej pianować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobbi Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Co lepiej po korekcie nakładać na ciemnozielony lakier: SRP czy PB BH?(na to pojdzie jeszcze colli) Co da lepszy wet look? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprinter Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Powiem tak: Każdą PA zabijam w rok a rekordzistka marki Karcher padła po 3 dniach i tym razem wybór padł na tego cudaka z zapewnieniem że mogę tam lać każde "anglogary" (junior ;) ) i nic ma się nie zepsuć. Zobaczymy.... Pianownica to u mnie obowiązek ;) Właśnie może ty mi Piter odpowiesz, którą najlepiej wziąć pianownice, PA, Technic, MTM, czy jakieś inne z allegro oprócz ori Karcher /:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Wszystko to jest jeden uj. Ten cudak jest inną konstrukcją ale robię za królika doświadczalnego za trzy paczki więc poczekajcie :D czym lepiej/wydajniej pianować?Oczywiście tylko pianowica systemowa czyli tzw PA/cudak :u No jest jeszcze pianownica stacjonarna którą naśladuje gloria fm 500 ale troszkę kosztuje. Naturalnie dwie ostatnie dają kontrolę nad roztworem ale widzę że pod tym względem mój wynalazek ostro miesza i jest MEGA ekonomiczny :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobbi Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 http://showcarshine.pl/877-menzerna-lc-zestaw-deluxe-3x250ml-pady-3-pack.html http://showcarshine.pl/876-menzerna-zestaw-premium-3x250ml-pady-3-pack.html czy różnica w cenie w tych zestawach jest uzasadniona(nie chodzi mi o 3000/4000 tylko o pad do finishu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynka Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 http://showcarshine.pl/877-menzerna-lc-zestaw-deluxe-3x250ml-pady-3-pack.html http://showcarshine.pl/876-menzerna-zestaw-premium-3x250ml-pady-3-pack.html czy różnica w cenie w tych zestawach jest uzasadniona(nie chodzi mi o 3000/4000 tylko o pad do finishu)? Pad jest lepszy bo jest o wiele miekszy od flexi zotlego i na miekkich lakierach bedzie o wiele lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Widzę że masz dylemat z wydaniem kasy. Ja bym osobiście wziął ten droższy zestaw, a ogólnie kupiłbym osobno i wziął jakąś one step + wykańczająca (coś jak S17 + S40) bo z tego co pamiętam na jakiegoś "japończka" to szykujesz + pady dobre i będzie pan zadowolony. A jak chcesz ten tańszy zestaw to tutaj jest jeszcze taniej ;) http://www.detailer.pl/sklep/252-menzerna-zestaw-fg500-ip2000-f3000-gabki-polerskie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobbi Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Co rozumiesz przez "dobre pady"? Na pasty i pady chciałbym wydać z jakieś +-200zł. Lakier mam miekki i wcale niezbyt mocno skatowany, wiec twardego pada i FG500 chyba nie zobaczy(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalos21 Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Hej, mam pytanie. Zaopatrzyłem się już z okazji zbliżającej wiosny w odpowiedni zestaw do poprawy efektu wizualnego mojego wozu, pytanie tylko, jaką procedurę zastosować od początku do końca. Mycie, Tar, IronX, Glinka, mycie, suszenie, korekta lakieru pastami Manzerna 500 + 2000 + 4000 na padach flexi. I teraz dylemat: Mam zamiar położyć Collinite 476s, do niego mam cleaner Auto Finesse Rejuvenate. Czy bezpośrednio po korekcie myć samochód, przetrzeć go IPA a następnie przelecieć cleanerem, czy pominąć IPA albo mycie, lub też zrobić wszystko po kolei? (mycie + ipa + cleaner) albo w innej kolejności? Na przygotowany lakier rzucam aplikatorem Colli'ego, jak skończę smalcować cały samochód to poleruję MF od miejsca w którym zaczynałem. Czekam parę godzin (ile?) po czym powtarzam proces kładąc drugą warstwę. Brzmi w porządku czy można to jakoś usprawnić? Na świeżo położony wosk pasowałoby coś jeszcze wrzucić? Jeżeli tak to kiedy? Myślałem o CG V7 Hybrid, zachwalany przez wiele osób, pytanie tylko czy warto od razu, czy lepiej po następnym myciu, albo w ogóle sobie odpuścić? Dzięki za merytoryczne odpowiedzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynka Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Co rozumiesz przez "dobre pady"? Na pasty i pady chciałbym wydać z jakieś +-200zł. Lakier mam miekki i wcale niezbyt mocno skatowany, wiec twardego pada i FG500 chyba nie zobaczy(?) Weź sobie lepiej ten zestaw - http://showcarshine.pl/877-menzerna-lc-zestaw-deluxe-3x250ml-pady-3-pack.html dlatego jak wcześniej pisałem - lepszy pad wykończeniowy. Możesz sobie dokupić jeszcze jakiś miększy - czerwony flexipads np. do glaze/cleaner/wykończenia. Mycie, Tar, IronX, Glinka, mycie, suszenie, korekta lakieru pastami Manzerna 500 + 2000 + 4000 na padach flexi.jeżeli nie będzie bardzo uwalony to możesz od razu T&GR, IX, itd. Czy bezpośrednio po korekcie myć samochód, przetrzeć go IPA a następnie przelecieć cleanerem, czy pominąć IPA albo mycie, lub też zrobić wszystko po kolei? (mycie + ipa + cleaner) albo w innej kolejności?Możesz go sobie umyć po mocnej paście, bo po niej może być syf na aucie. Może być po średniej albo po wykończeniu. Umyj go APC, ludwikiem - tak aby dobrze odtłuścić lakier i po myciu możesz jeszcze ewentualnie przetrzeć IPA i na to 476S. Na przygotowany lakier rzucam aplikatorem Colli'ego, jak skończę smalcować cały samochód to poleruję MF od miejsca w którym zaczynałem. Czekam parę godzin (ile?) po czym powtarzam proces kładąc drugą warstwę.Czy cały to sam zobaczysz, nie wiem w jakich warunkach będzie pracował, zrobisz jeden panel, potem drugi, jak na pierwszym wosk będzie gotowy do starcia (test palca) to ścierasz i robisz dalej. Jeżeli chcesz drugą warstwę to bezpiecznie zostawić go na kilka godzin, np 4-8h. Na świeżo położony wosk pasowałoby coś jeszcze wrzucić? Jeżeli tak to kiedy? Myślałem o CG V7 Hybrid, zachwalany przez wiele osób, pytanie tylko czy warto od razu, czy lepiej po następnym myciu, albo w ogóle sobie odpuścić?jeżeli już to lepiej po następnym myciu albo za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_wolf Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Takie proste pytanie... Co z tym zrobić najlepiej? Wiem, że nawoskować to trzeba, ale chodzi o rdzę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Ślady lakieru na uszczelce wokół stopki anteny wskazują że już ktoś tam ingerował. Wygląda na to że rdza nie jest już tylko powierzchowna tylko po ruszeniu śrubokrętem wypadnie dziurka. Zedrzeć, oczyścić, podkład epoxy, lakierowanie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_wolf Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Do jakiej wielkości uszkodzenia mogę spróbować tym sposobem: http://blog.pielegnowacauto.pl/newsy/jak-zrobic-zaprawke/? Czy tutaj raczej odpada takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobbi Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 1.Czy do past menzerny (500/2500/4000) polecane są pady 3m? czy tylko flexi?(mowimy o miekkim lakierze) 2. Czy pady 150mm 3M nie sa za duze to BP Flexi bialego 125mm? 3. Czym różnią się np te pady: http://showcarshine.pl/pady-i-bp/138-3m-09550-cutting-pad-pad-polerski-twardy.html http://showcarshine.pl/pady-i-bp/139-3m-50487-cutting-pad-pad-polerski-twardy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynka Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 1.Czy do past menzerny (500/2500/4000) polecane są pady 3m? czy tylko flexi?(mowimy o miekkim lakierze)Mogą być. Mogą być też Lake Country, Monello, ABW, Scholl i inne. 2. Czy pady 150mm 3M nie sa za duze to BP Flexi bialego 125mm?Nie są. Możesz kupić pady 135mm z flexi i będzie wtedy ok. 3. Czym różnią się np te pady: http://showcarshine.pl/pady-i-bp/138-3m ... wardy.html http://showcarshine.pl/pady-i-bp/139-3m ... wardy.html Trwałością. Pomarańczowy jest trochę trwalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobbi Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 jaki pad jest najlepszy do dj lp? czy lepiej ręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi