Jump to content

Czym myjemy szyby na zewnątrz?

Recommended Posts

Szczerze pisząc to nie jest to jakiś dylematyczny temat. Wiadomo, płyny do szyb są różne, każdy jakiś tam ma i lubi a jak nie lubi to zmienia. Inna sprawa to odpowiednia szmata czy papier bezpyłowy np katrin. wcześnie używałem właśnie tego papieru i jakoś żona go złapała i zabrała do domu. Z braku laku użyłem mf. I na dobre wyszło. Najpierw była waflowa. Potem gładka. Jednak ciągle jakieś smugi zostawały, chyba, że nie umiem myć. I wziąłem zwykłą do ściągania wosku. Dla mnie najlepiej się tym pracuje. Nic nie zostawia. Na szyby zewnątrz używam Nielsena Blue window. Kupiłem "bańkę piątkę", do marolexa i jazda. Nie smuży, w domu też tym myjemy okna. Żadne mr muscle teraz nie ma pojary u żony. Raz na dwa tygodnie oblatuję szyby Duragloss RainRepel. Produkt pierwsza klasa. Wytrzymuje mycie szamponem i naprawdę pięknie odprowadza wodę z bocznych szyb już przy małych prędkościach, jak "magiczna". I tyle ode mnie. Dziękuję i pozdrawiam. Maniek. Dołączona grafika

Skorzystam z okazji że taki temat powstał i zadam typowe pytanie początkującego: co stoi na przeszkodzie żeby umyć szyby w aucie zwykłym płynem do mycia okien który stosujemy w domu???

Odnośnie SW 20 to dodam od siebie że zrobiłem nim szyby w Golfiku, niestety trasa Gdynia-Piaseczno(420 km), w większości w deszczu zrobiła swoje, i jak dojechałem na miejsce to na przedniej i tylniej nic nie zostało. Na bocznych jeszcze trzymał.

Skorzystam z okazji że taki temat powstał i zadam typowe pytanie początkującego: co stoi na przeszkodzie żeby umyć szyby w aucie zwykłym płynem do mycia okien który stosujemy w domu???

nic ... Blue window Nielsena jest zwykłym płynem :)

• 4 weeks later...

Jeśli chodzi o mycie szyb na zewnątrz, to nie ma lepszej metody od normalego mycia szamponem z wodą podczas całościowego mycia. A potem poprawka/nadanie ostatecznego szlifu płynem do mycia szyb i dedykowanymi mikrami.

Natomiast jeśli chodzi o szyby wewnątrz, szczególnie przednią...tutaj nie jeden potrafił się załamać, rwał włosy z głowy, przeklinał na czym świat stoi, wołał wszystkich do obejrzenia/sprawdzenia/porównań/pomocy :mrgreen: Tak jak piszę...przednia szyba potrafi złamać każdego! :lol:

Moje metoda ciągle mutuje, jest ulepszana ;) :mrgreen: Obecnie czyszczę aplikatorami z mikry i Autoglym Car glass polis i/lub dedykowanymi szmatkami z mikry i Plastmal Czyści szyby. W tym momencie te metody/środki uważam za najlepsze... ;) :lol: