smalec Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 no to jeśli chodzi o wewnątrz to przerobiłem już kilka kombinacji i żadna mnie nie zadowala. najgorszym produktem jaki miałem był Clin do szyb - zostawia za każdym razem jakiś osad na szybie. średnio spisuje się u mnie IPA 50%. cały czas poszukuję dobrego płynu do szyb. kiedyś miałem piankę Prestone i chyba była najlepsza z tego wszystkiego. ogólnie z piankami miałem najlepsze doświadczenia... ktoś miał styczność z autolandem psik-psik? szit czy daje radę? bo w realu jest po 5zł za sztukę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Fakt, temat niełatwy i irytujący czasem. Zmusza do poszukiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smalec Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 dokładnie, co najgorsze, nie jestem w stanie w oparciu o wszelkie znalezione opinie znaleźć sobie jednego dobrego specyfiku, tak jak to na przykład ma miejsce w przypadku wosku czy szamponu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Jeden, jedyny sposób jaki do tej pory się sprawdził: DuraGloss Nu glass na aplikator i szorowanie. Raz na jakiś czas. Czasochłonne. Ale efekt - klar jak holender. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smalec Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 nuglass jest najlepszy, ale za każdym razem nie chce mi się go używać. co do szmatki, mam taką nigrina do szyb, zła nie jest ale szału też nie ma. kiedyś używałem ręczników papierowych, ale wtedy nie zwracałem uwagi, jak one pylą... dobrej fibry do szyb nie mam, a jak powinna ona w ogóle być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Pyli nawet katrin niepylący. A szmatki- raz lepiej idzie zwykłą miękką raz waflową a jeszcze kiedy indziej gładka. Pianka - ambersolv cytrusowa daje radę, ale drogo wychodzi. A najgorsze w użyciu pod względem obsługi są takie gładkie, trochę gąbkowe, ala ircha. Tragedia, nie idzie po szybie przeciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Antoni, te dedykowane do szyb są dobre do czasu. Gdy wchłoną za dużo produktu bardzo ciężko nimi pracować (zostają niedoskonałości). Musisz próbować z MF i to z różnymi gęstościami. Zauważyłem, że mikrofibra mikrofibrze nie równa i np. mniej gęste mają trudności w gładkiej jeździe po szybie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smalec Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 niestety mikrofibry mam tylko do lakieru - typu eurow shag, fluffy dryer czy jan niezbędny - i wątpię, żeby one się nadawały :| jaką polecicie do szyb zakupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Spróbuj APT od MS :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekhangel Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Ja mam taki syf, kilka złotych za sztukę w Realu. Naprawdę dobrze się tym myje szyby, i nic a nic nie pyli. Szmatka jest żółta, tylko akurat światło niefortunnie padało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalMagnes Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Z kupnem mikrofibr dedykowanym do szyb nie ma problemu. Ja kupowałem w Lidu, Rossmanie. Najważniejsza sprawa! Jeśli ktoś myśli, że opęka 1 mikrą całe autko, to jest w wielkim błędzie! Ja na samo wnętrze zużywam 4 mikry. Tak samo ma się sprawa z aplikatorami z mikrofibry. Jeśli robię całe auto po myciu na zewnątrz i wewnątrz Autoglymem Car Glass Polish, to 6 aplikatorów zużywam i jeszcze szmatkami z mikry poleruje. Ubrudzi się, biorę nowy. Dzięki temu nic się nie maże, nie ma smug itp. Po prostu przy czyszczeniu szyb schodzi bardzo dużo szmatek i aplikatorów! I to jest podstawą sukcesu. I oczywiście dobry płyn. Z płynów ,,normalnych" według mnie najlepszy Mr Muscle. Z samochodowych zwykłych/normalnych cenowo;-) według mnie najlepszy Plastmal Czyści Szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalMagnes Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Tutaj zdęcia 3 mikrofibr dedykowanych do szyb. Każda inna i z każdej jestem zadowolony:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehto Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Ja kupiłem vilede do do szyb, taką quasi irchę i się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Żółte mf z Biedrony do szyb też dają radę a kosztuję 2.99 sztuka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 A ja jestem trochę świrem i od pół roku myje tylko detailerem :mrgreen: wewnątrz i na zewnątrz najlepsze co do tej pory stosowałem, nie trzeba długo polerować od razu zostaje bez smug :) Ostatnio byłem woskować BMW i żona właściciela pytała się mnie czym myję szyby u siebie w Peugeocie bo są jakby ich nie było. U mnie położony jest gtechniq i myje się jeszcze łatwiej dzięki temu a szyby zyskały jakiegoś takiego krystalicznego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 21 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Gtech, który? Wiem, że są bardzo dobre. Takie opinie czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 gtechniq g1.g2 na przednią szybę a na boczne, szyberdach i tylną g3 i powiem tak jestem pod wielkim wrażeniem jak to działa. Zdjęcia gtechniqa na szybach, to tylko poranna rosa: Szyberdach G3 Przednia szyba G1 i G2 Tylna szyba G3 A szyby myje smardetailem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monika_ Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 A szyby myje smardetailem :)a przednią też, czy tylko boczne? przyznam, że ja w poniedziałek z rozpędu psiknęłam też na szyby smartdetaila, fajnie wyszły, bez żadnych smug, zacieków no i przednią też zrobiłam, ale gdy używałam wycieraczek to pojawiały się smugi, szybko znikały podczas jazdy, ale jednak były ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 A szyby myje smardetailem :)a przednią też, czy tylko boczne? przyznam, że ja w poniedziałek z rozpędu psiknęłam też na szyby smartdetaila, fajnie wyszły, bez żadnych smug, zacieków no i przednią też zrobiłam, ale gdy używałam wycieraczek to pojawiały się smugi, szybko znikały podczas jazdy, ale jednak były ;) przednią też, nie zauważyłem tych smug hmmmmmm może dlatego że dawno nie używałem wycieraczek hehe :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 21 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Musze zrobić zdjęcia po tym carlacku. Podobnie jest, całe nano. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 U kolegi w Mazdzie czyściłem szyby z zewnątrz QD. Nie powiem, brud schodzi ładnie i nie trzeba dużo wysiłku aby pozostawić szybę bez smug, jednak podczas deszczu również zauważyliśmy smużenie.. :? A QD to LT od Megsa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monika_ Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 a może ten gtechniq spowodował by brak smużenia po qd? muszę sobie coś o tym poczytać, bo nie wiem z czym to się je ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 22 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Pewnie zależy od detailera. Umyć umyje, pod wycieraczkami może zachowywać się różnie. U siebie zauważyłem, że co jakiś czas muszę uszczelki zbierające na bocznych, opuszczanych szybach przemyć od środka, po prostu delikatnie odginając, bo smużą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Dobra dziś się przyjrzałem. Zostają smugi, tyle że znikają po chwili. W sumie mi to nie przeszkadza :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monika_ Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 No to dokładnie jak u mnie. Też szybko znika i póki co nie jest dla mnie strasznie denerwujące ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi