Artur Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Jak najlepiej zrobić odprowadzenie wody z garażu? Chce mieć możliwość umycia samochodu we własnym garażu w środku zimy. Nie wiem czy zrobić to tak jak się robi odwoddnienie na placach z kostki brukowej? Może macie lepsze pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Jakieś spadki masz na wylewce? Garaż już jest czy "się robi"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Nowy się będzie robił, więc jest jeszcze troszkę czasu na prace koncepcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 dwa odpływy liniowe bym dał na środku z lekkim spadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Odpływ na środku to wg. mnie jedyna słuszna koncepcja. Brud spływa pod auto i nie brodzimy w błocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 A macie może jakieś fotki dobrze wykonanych odpływów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Zobacz w dziale projekty. tam Green swoj garaż wrzucił i ma na środku odpływ. Pogadaj z nim jest pewnie na bieżąco to Ci doradzi :f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Artur, fotki Ci nic nie dadzą w przypadku odpływu w środku. po prostu spadki robisz do kratki. I masz odprowadzenie z "podłogi".A z kratki ja np. mam rurą do kanalizacji. Kratka z pojemnikiem na piach (są takie normalnie, odpływowe). Co jakiś czas wyciągasz za ucho u wyrzucasz błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Tak jak napisał Mariusz - spadki do kratki położonej na środku, tzw. koperta - mam to u siebie w garażu. Do tego syfon (ja robiłem samemu) z łatwym dostępem i wszystko pięknie gra :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Jaka będzie różnica pomiędzy kratką proponowaną przez Mariusza i JJ.-a a odpływem jak w garażu green-a? Jakie są zalety i wady obu rozwiązań? Czy te kratki z miejscem na piach to wyglądają tak jak tu: http://www.kominy.wamm.com.pl/odplyw%20 ... cyjny.html ? Jaki powinien być spadek aby woda dobrze spływała? 2%? Green, dlaczego proponujesz dwa odpływy a sam zrobiłeś tylko jeden? Czy są jakieś przeciwskazania aby na posadzce był durobeton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marctwain Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Masz kratkę: http://allegro.pl/kratka-odplywowa-flos ... 83280.html Odpływ Tomka jest po całej szerokości, wydajniejszy jeśli lejesz sporo wody i wymaga spadku z dwóch stron tylko (łatwiej zrobić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Artur napisałem 2 dlatego że mam 2 po 1 metrze >u mnie z garażu wychodzi do kratki przed garażem i stamtąd do szamba które jest zasypane i wylewka z betonu i do kanalizacji raz w miesiącu przepłukuje cuda :D Po wylaniu posadzki po 3 dniach zaczeło ładnie pachnieć w garażu :roll: ale wleciał jeden znajomy i coś stuningował w szambie i jest ok :u i zapomniałem kratka liniowa powinna być równo z betonem a u mnie zostawili wystawioną na płytki, co dało przy kopercie spadach do kratki przy ścianach 3 cm kleju :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Artur, tak to wygląda u mnie: Spadki z czterech stron do kratki znajdującej się na środku garażu. Stamtąd woda leci do syfonu i z syfonu do kanalizacji. Nie podam Ci procentowego spadku bo go nie znam, musisz to zrobić z wyczuciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Spadki z czterech stron do kratki znajdującej się na środku garażu. Stamtąd woda leci do syfonu i z syfonu do kanalizacji. Nie podam Ci procentowego spadku bo go nie znam, musisz to zrobić z wyczuciem. Ja chyba zrobię odpływ jak Green bo podłoga będzie raczej z durobetonu niż płytek wiec pewnie łatwiej będzie firmie ja wykonujacej zrobić spadek z dwóch stron. JJ. a możesz położyć poziomice obok kratki i zrobić zdjęcie bąbelka powietrza i podać mi długość poziomicy? Te 2% o których pisałem to chyba znalazłem na jakiejś stronie na temat układania kostki brukowej ale teraz zastanawiam się ze do odpływu powinien być chyba większy spadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianese Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 1.5% jest optimum kolego w garażach, kostka brukowa potrzebuje więcej, myślę że jak będziesz robił wylewką spadki to 1,5% spokojnie styknie- jeszcze zależy od powierzchni;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 A czy ma znaczenie, w którym miejscu pomiędzy kratka a szambem jest syfon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Musisz mieć wygodne dojście aby regularnie opróżniać syfon, a w którym miejscu to będzie zależy tylko od Ciebie :) Chociaż chyba lepiej mieć bliżej kratki.. :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeper Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Panowie, a dajecie pod plytki jakąś izolacje typu "folia w płynie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Ja u siebie jednak nie dałem. Takie izolacje daje się w przypadku narażenia na dużą wilgoć, przy łazienkach, myjniach, etc. a u mnie nie będzie lana w takim stopniu woda, żeby dobrze położone płytki i fuga sobie z nią nie poradziły :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 A czy pod durobeton daje się ta folie w płynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianese Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Mam w garażu spadek niecałe 3%, oto obiecane zdjęcia: Drugi kąt: A to kratka spustowa o której mówiłem, najlepiej o średnicy 100mm, z syfonem: Koperta to najlepsze wyjście - tak jak mówił Krzysiek - woda spływa pod auto i nie chodzisz w tym błocie :u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Dżendżeju, dzięki za fotki :) Jeszcze kilka pytań po przemyśleniach: 1. Skoro będzie durobeton to czy nie łatwiej będzie wykonać spadek z dwóch stron zamiast z czterech i zrobić odpływy liniowe jak green? 2. Jakiej szerokości powinna być rura odpływowa? 100mm? 3. Jeśli kiedyś w przyszłości będę chciał umyć kampera o długości ponad 7m to czy nie najlepszym rozwiązaniem byłaby linia o długości 3m? może więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJ. Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Ad. 1 Mniej spadków oznacza mniej kombinowania więc technologicznie jest to napewno łatwiejsze. Ad. 2 Najlepiej 100, nie mniej. Ad. 3 Na początku woda i tak spada pionowo na linii auta, więc czy spłynie z czterech stron czy z dwóch, nie ma na dobrą sprawę znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 A czy musi być skrzynka odpływowa (czyli taka bardziej głeboka wersja linii) na końcu linii czy wystaczy sama linia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi