Jump to content

Odprowadzenie wody z garażu

Artur

Recommended Posts

Artur, fotki Ci nic nie dadzą w przypadku odpływu w środku. po prostu spadki robisz do kratki. I masz odprowadzenie z "podłogi".A z kratki ja np. mam rurą do kanalizacji. Kratka z pojemnikiem na piach (są takie normalnie, odpływowe). Co jakiś czas wyciągasz za ucho u wyrzucasz błoto.

Jaka będzie różnica pomiędzy kratką proponowaną przez Mariusza i JJ.-a a odpływem jak w garażu green-a? Jakie są zalety i wady obu rozwiązań?

Czy te kratki z miejscem na piach to wyglądają tak jak tu: http://www.kominy.wamm.com.pl/odplyw%20 ... cyjny.html ?

Jaki powinien być spadek aby woda dobrze spływała? 2%?

Green, dlaczego proponujesz dwa odpływy a sam zrobiłeś tylko jeden?

Czy są jakieś przeciwskazania aby na posadzce był durobeton?

Artur napisałem 2 dlatego że mam 2 po 1 metrze >u mnie z garażu wychodzi do kratki przed garażem i stamtąd do szamba które jest zasypane i wylewka z betonu i do kanalizacji raz w miesiącu przepłukuje cuda :D

Po wylaniu posadzki po 3 dniach zaczeło ładnie pachnieć w garażu :roll: ale wleciał jeden znajomy i coś stuningował w szambie i jest ok :u

i zapomniałem kratka liniowa powinna być równo z betonem a u mnie zostawili wystawioną na płytki, co dało przy kopercie spadach do kratki przy ścianach 3 cm kleju :evil:

Artur, tak to wygląda u mnie:

Dołączona grafika

Spadki z czterech stron do kratki znajdującej się na środku garażu. Stamtąd woda leci do syfonu i z syfonu do kanalizacji.

Nie podam Ci procentowego spadku bo go nie znam, musisz to zrobić z wyczuciem.

Spadki z czterech stron do kratki znajdującej się na środku garażu. Stamtąd woda leci do syfonu i z syfonu do kanalizacji.

Nie podam Ci procentowego spadku bo go nie znam, musisz to zrobić z wyczuciem.

Ja chyba zrobię odpływ jak Green bo podłoga będzie raczej z durobetonu niż płytek wiec pewnie łatwiej będzie firmie ja wykonujacej zrobić spadek z dwóch stron.

JJ. a możesz położyć poziomice obok kratki i zrobić zdjęcie bąbelka powietrza i podać mi długość poziomicy? Te 2% o których pisałem to chyba znalazłem na jakiejś stronie na temat układania kostki brukowej ale teraz zastanawiam się ze do odpływu powinien być chyba większy spadek.

Ja u siebie jednak nie dałem. Takie izolacje daje się w przypadku narażenia na dużą wilgoć, przy łazienkach, myjniach, etc. a u mnie nie będzie lana w takim stopniu woda, żeby dobrze położone płytki i fuga sobie z nią nie poradziły :)

Mam w garażu spadek niecałe 3%, oto obiecane zdjęcia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Drugi kąt:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A to kratka spustowa o której mówiłem, najlepiej o średnicy 100mm, z syfonem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Koperta to najlepsze wyjście - tak jak mówił Krzysiek - woda spływa pod auto i nie chodzisz w tym błocie :u

Dżendżeju, dzięki za fotki :)

Jeszcze kilka pytań po przemyśleniach:

1. Skoro będzie durobeton to czy nie łatwiej będzie wykonać spadek z dwóch stron zamiast z czterech i zrobić odpływy liniowe jak green?

2. Jakiej szerokości powinna być rura odpływowa? 100mm?

3. Jeśli kiedyś w przyszłości będę chciał umyć kampera o długości ponad 7m to czy nie najlepszym rozwiązaniem byłaby linia o długości 3m? może więcej?

Ad. 1

Mniej spadków oznacza mniej kombinowania więc technologicznie jest to napewno łatwiejsze.

Ad. 2

Najlepiej 100, nie mniej.

Ad. 3

Na początku woda i tak spada pionowo na linii auta, więc czy spłynie z czterech stron czy z dwóch, nie ma na dobrą sprawę znaczenia.

• 1 month later...