Jump to content

Odprowadzenie wody z garażu

Artur

Recommended Posts

Jak planujesz myć auta zimą to zrób większy spadek, będziesz miał sporo błota, które będzie hamować spływanie wody. Do tego przynajmniej 2m kratki, zamontuj dobre korytko. Zamiast kłaść płytki warto przemyśleć posadzkę żywiczną, bardzo ładnie się myje i ładnie woda spływa. Powinieneś mieć też separator, ale tego pewnie nikt nie będzie widział wiec nikt się nie powinien przyczepić. Zamontuj też większy odstojnik, żeby piach nie leciał w rury. Czym zamierzasz myć auto.

Karcherem, czy normalną wodą z węża? Warto też pomyśleć o wentylacji i izolacji ścian przed wilgocią.

Tak, zamierzam myć zimą. Myślałem o 3m kratki.Na posadzkę durobeton, jest wytrzymalszy od żywicy. Myć będę karcherem. Garaż będzie duży więc chyba izolację ścian i wentylacja mogę sobie darować? Jak oglądałem w Casto te linie to nie widziałem odstojników, były tylko linie i takie skrzynki z odplywem z boku, macie jakiegoś linka do dobrych odstojników?

zapomnij o castoramie, tam będziesz miał syf który ci się szybko połamie.

http://www.rurex.pl/ zobacz tutaj, mają solidne kratki z obudowami, odstojnikami.

Jestem zdania że jak budujesz coś to rób to dobrze bo potem i tak będziesz musiał poprawiać.

Odnośnie ścian i wylewki. Pamiętaj że beton pije wodę i może ciągnąć potem po ścianach do góry. W każdym razie można go również zaimpregnować takimi produktami jak Penetron, Kalmatron, zamykają kapilary i nie przepuszczają wody, a beton nadal oddycha.

Sławek,

A jak należy odczytać (tak po ludzku ;) ) te parametry durobetonu na potrzeby mycia własnych aut:

Przesiąkliwość oleju pod ciśnieniem ( MPa ) ≥0,9

Przesiąkliwość wody po 28 dniach działania 6 cm słupa wody (mm) ≤3,5

Czy dalej trzeba to dodatkowo pomalować środkiem, o którym pisałeś?

• 3 weeks later...
  • 13 years later...

Jeśli zamierzasz parkować w garażu, to polecam odpływ liniowy do kanalizacji - absolutnie nie do deszczówki.Po sezonie zimowym warto zdjąć kratki i przepłukać koryta. Ja mam garaż na 2 auta i odpływ na całej długości garażu. Zimą raz na tydzień spłukuję płytki na podłodze i jest i czysto i sucho. To wcale nie jest duży koszt.

Odpływy możesz sobie przejrzeć na tej stronie https://odplywy24.pl/odwodnienia-liniowe/odwodnienia-liniowe-garazu/