Jump to content

Felgi fordowskie po trzech zimach - cd 1.

marctwain

Recommended Posts

Mam czwóreczkę takich pacjentów. Operacja rozłożona w czasie, pierwszy pacjent dziś.

Felgi nie ruszane od nowości, czyli 3 lat/sezonów. Myte, ale wiadomo jak, bez wnikania w szczegóły.

Zmobilizowałem kilku ochotników (bezwolnych co prawda i mających mało do powiedzenia :lol: ) do pomocy. Nadadzą się? Na zdjęciu nie ma glinki, która powiedziała, że źle wychodzi na fotografii grupowej, wszyscy tacy kształtni a ona rozlazła, nieumyta, trala lala... :lol: Szczotka druciana też się wyrywała ale krótko było: Leżeć!

Na początek umyję szamponem z brudu. Żeby odkazić. Lekarze na filmach tak robią ^:)^

Ekipa: DG Ultimate orange APC, Rubachem 2000 gel, Motorradreiniger Gel JMC, PB S+R, Nielsen T+G, Nielsen naac.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pacjent leży (tylna łapa, ta ładniejsza), już po zabiegu anestezjologa 8-x :

Dołączona grafika

Nie ruszał się, więc udało podejść się bliżej... :-$

:shock: migawka sama się uruchomiła...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No więc tak:

Jak pierwszy był Nielsen NAAC z marolexa w stężeniu 1: 5. Czas pracy (praca=zostawienie samemu sobie) ok 5 min. Efekt - trochę odpuściło, żółte się zmiękczyło. Woda.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Drugi w akcji Motorradreiniger JMC. Czas pracy (jak u NAAC) ok 10 min. Zajarać chciałem. W stężeniu jak z butelki oryginalnej. Spłynęło jeszcze trochę, ale już było widać, że bez mojej pomocy ręcznej nic z tego dalej nie będzie. Woda.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Trzeci: PB Spray and Rinse + pędzelek malarski. Pół godziny pędzlowałem, polewając pędzelek S+N co jakiś czas. Efekt - już widać, schodzi całkiem ładnie “żółte”, pozostają kropy smoły. Oprysk Duraglossem Orange, pędzelek, 5 minut. Woda.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ta szczotka jest super, zapomniałem o nie wspomnieć. Szoruje z siłą wodospadu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czwarty: Nielsen Tar and glue remover na szmatce (kawałek starego prześcieradła frotte). Wytamponowałem porządnie, zostawiłem na kilka minut. Potem jeszcze raz szorowanie szmatką z T+G. Po wewnetrznej stronie kawałki smoły musiałem zeskrobać nożem! Mozolnie, wciskając szmatkę w zakamarki, potem gąbkę nasączoną T+G jakoś pozbyłem się smoły i kleju po odważnikach. Na koniec rubachem 2000 - chemia, wcale nie żel (Monika tej firmy już u nas nie ma). Jescze z jakichś zakamarków popłynęło trochę brudu. I na koniec DG orange i pędzelek. Woda. Szmatka-suszenie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na oponę Mothers reflections i na felgę SW20 scholla.

Efekt - widać. Są uszkodzenia mechaniczne. Brudu praktycznie się pozbyłem.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dziękuję za cierpliwość przy czytaniu. ;) Wiem, nie stawia się butelek na lakierze. :f

Maniek bidulek myślał że popsika i samo zejdzie. Przy takiej robocie byś musiał całą ramę fajek skopcić :lol:

Ale teraz ładnie to wygląda. Powiedz mi czemu akurat SW20 bo też będę chciał jakoś alusy oblecieć i zastanawiam się czym. Akurat SW20 mam.

Jakbyś użył ręki przy pierwszym psikaniu, nie musiałbyś się tyle męczyć. No ale dobrze, że pokazałeś parę środków :) Był cleaner i glinka przed SW20? No i cóż to za skrobaczka o sile wodospadu? ;))

Panie!! kawał dobrej roboty tylko przydał by się jeszcze Cquartz IronX

Iron X do takiego czyszczenia nie zda egzaminu jest za drogi i nie jest tak silny, za to ma inne zalety.

Mariusz ile zeszło ci z 4 kołami, robiłeś w rękawiczkach?

Panie!! kawał dobrej roboty tylko przydał by się jeszcze Cquartz IronX

Iron X do takiego czyszczenia nie zda egzaminu jest za drogi i nie jest tak silny, za to ma inne zalety.

ale zawsze coś wnosi do całego projektu

Ja myślę, że dla Tomasza chodziło o użycie IronX-a po czyszczeniu środkami które posiada Mariusz. Sam z ciekawością bym zobaczył, czy i ile te felgi mogłyby jeszcze krwawić ;)

Sławek, zawsze do testów :u Nigdy nie używałem DB. Będę robił po jednej w tygodniu, czas mnie nie goni. Może wyjść z tego całkiem fajny test, bo wszystkie są takie same (przód bardziej urąbany, wiadomo).

Dzięki chłopaki za miłe słowa. :ymcowboy: