dark_wolf Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 :u Spróbuję w takim razie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Panowie parę pytań :-) Zawsze myślałem że mycie wstępne to piana z mixem szamponu/ów-APC i czego tam jeszcze. Poradzzcie mi (taki step by step). Co polecacie na początek, z wykorzystaniem środków które posiadam, liczne szampony, snow foama, APC (różnych producentów). - Zmieszać to wszystko z ciepłą wodą i do butli z atomizerem pianującym (albo opryskiwacz ciśnieniowy) + pędzel i oblecieć całe auto, - potem mycie na dwa wiadra - osuszyć auto i zrobic dekona czyli PrickBort (pozwolić mu spłynąć) spłukać, potem Surfex HD - płukanie - glinka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_wolf Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Łatwiej będzie Ci Prickborta + Surfexa po jakiejś chwili dać na początek, spianować całość + detale pędzlem, mycie zasadnicze, osuszanie, i glinka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 No to by była fajna kombinacja, rozumiem że zmieszanie Pricka+Surfexa i zlanie ich do ciśnieniowego opryskiwacza, potem snow foam pędzle i dopiero 2 wiadra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_wolf Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Nie mieszaj Prickborta i Surfexa, zrób najpierw Prickbortem, odczekaj parę minut, i zarzuć Surfexa. Następnie opianuj całość, spłucz, umyj dwoma wiadrami, osuszanie i glinka :) Tak na wszelki wypadek, może zmieszanie ich nie ma najmniejszego znaczenia, ale ja nie testowałem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Ok ale lepiej do nakładania Macka i Surfexa użyć atomizera pianującego czy oprysk. ciśnieniowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireman_marcin Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Mac się nie zpianuje więc zwykły atomizer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_wolf Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Tutaj masz relację, jak po kolei użyć, myślę że się przyda :) Mam nadzieję, że Makki nie ma za złe tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 dzięki :) musiałem to przegapić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J0NES Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Panowie mam taki oto błotnik dość mocno przeorany no ale to co w centrum czyli ta długa krecha i to pod nią powinno zniknąć po prze polerowaniu mój zestaw to FG500 + biały pad ABW FF3000 + czarny pad ABW wszystko na silverlinie polerowałem to metoda zenitu z poradnika na max obrotach 1800 i no jak spojrzymy to kreska dalej jest ale nie rzuca się tak w oczy, jak przejadę paznokciem to nie jest to głębokie no i pozostało jeszcze gdzieniegdzie trochę swirli i tutaj pytanie czy da rade to wyeliminować na amen i jak ? foto: przed po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Nie czyta zdjęć. Wstawiaj adres zdjęcia w odnośniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J0NES Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 poprawione, kreche widać na czubku mojej fryzury, jak wyszedłem oglądnąć tą spolerowaną część na zewnątrz to widać dość sporą ilość pojedynczy rysek, i teraz jeszcze bardziej dociskać pada do panelu czy więcej pasty nakładać (pasty dałem dwa ziarnka grochu na pada 80mm, wcześniej rozsmarowałem po padzie jedna taką kropkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Przyjrzyj się dokładnie czy ta krecha nie jest do podkładu - na zdjęciach tego nie widać. Jaki to lakier dwuwarstwowy - kolor+klar, czy jednowarstwowy akryl??? Być może nie da się nic więcej zrobić i tak została mocno zniwelowana. Dalsza agresywniejsza polerka może pogorszyć sprawę :roll: Ooooo!!!! dopiero zobaczyłem żeś ziomek z Koszalina :) Ja mieszkam w Mielnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J0NES Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 nie, nie jest do podkładu, jest to błotnik z golfa 4 czyli kolor+klar w jej początku widać że przestała mieć ostre kanty ps. sprawy nie pogorszy bo to element testowy, spróbuje zastosować mocniejszy docisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 No to próbuj skoro to panel testowy. Kiedyś próbowałem zniwelować krzyż który ktoś wyrył na klapie bagażnika w aucie żony. "Zniwelowałem" tak, że zjechałem cały klar a rysy było dalej trochę widać mimo że nie były do podkładu ~x( Musiałem się ratować nalepką, która zakryła miejsce bez klaru :evil: Na swoje usprawiedliwienie powiem, że były to moje początki z polerka maszynową :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_1981 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 ps. sprawy nie pogorszy bo to element testowy, spróbuje zastosować mocniejszy docisk Albo spróbuj wspomóc się papierkiem ściernym :f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J0NES Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 dziwi mnie to że pozostały tez swirle co niektóre :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Panowie do pianownicy ręcznej jakie są optymalne rozcieńczenia? Do lekkich, średnich powaznych (trudnych) zabrudzeń? chodzi mi naturalnie o pre-wash, większość z was ma pewnie pianownice do myjek ale moja jest za słaba pod pianownicę dlatego zakupiłem 2x butelki + atomizery pianujące (wiem wiem namacham się ale na 2 sztuki szybko oblece auto ;)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_wolf Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 To właściwie zależy od danej piany, więc musisz powiedzieć, o którą chodzi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Aj no tutaj się waham jeszcze :( W planach jest : Surfex HD 5 L VP Orange Pre Wash No i VP Snow Foam Combo lub Snow Foam Neutral pH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Janek dla przykładu najpopularniejsze pianki: VP 20ml/l MagiFoam 40ml/l Citrus 20ml/l SnowFoam Combo 30ml/l No Name z Obi 50ml/l Jak masz dobry atomizer pianujący powinno być ok. Przemyśl mod Marolexa jesli Gloria jest za droga ;) PS Atomizer pianujący taki np z ShowCarShine ma bardzo duży wydatek więc nie zdziw się jak płynu w butelce będzie szybko ubywało. Wygodniej już natrysnąć prewash ze zwykłego Marolexa, pokryjesz auto szybciej i dokładniej no i ekonomiczniej. Atomizer pianujący ma mały "rozrzut" jest dobry do detali 8-) Surfex nie jest pianą to APC. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by go użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Janek dla przykładu najpopularniejsze pianki: VP 20ml/l MagiFoam 40ml/l Citrus 20ml/l SnowFoam Combo 30ml/l No Name z Obi 50ml/l Dziękuje Piotr :u Jak masz dobry atomizer pianujący powinno być ok. Przemyśl mod Marolexa jesli Gloria jest za droga ;) Widzisz jakiś tam opryskiwacz ciśnieniowy (2 L ) mam w garażu, nawet robiłem nim kiedyś pianę z Lidla ale była b.rzadka. Gloria czy jest droga, no tania nie jest, ale gdyby nie to ze sa inne wydatki od razu bym ją kupił, i miałbym ją już na lata. Atomizer pianujący taki np z ShowCarShine ma bardzo duży wydatek więc nie zdziw się jak płynu w butelce będzie szybko ubywało. Wygodniej już natrysnąć prewash ze zwykłego Marolexa, pokryjesz auto szybciej i dokładniej no i ekonomiczniej. Atomizer pianujący ma mały "rozrzut" jest dobry do detali 8-) Atomizery pianujące mam z temachem, czy dużo schodzi piany, owszem na jednej butelce dałem rady zrobić mniej więcej połowę auta ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minetoo Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Widzisz jakiś tam opryskiwacz ciśnieniowy Nie wiem jaki ale "jakieś" padają jak muchy. Na prawdę warto kupić Marolexa. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Nie jest to jakiś no name :) ale nie pamietam nazwy. To co trzeba kupić prócz marolexa 2L zeby z niego zrobić Glorie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_wolf Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 viewtopic.php?f=18&t=1635&p=44940&hilit=marolex#p44940 - tu masz temat, ewentualnie możesz zajrzeć na inne forum o podobnej tematyce :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi