Skocz do zawartości

Pytania newbie'sów ;)

LoOkas

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie parę pytań :-)

Zawsze myślałem że mycie wstępne to piana z mixem szamponu/ów-APC i czego tam jeszcze.

Poradzzcie mi (taki step by step).

Co polecacie na początek, z wykorzystaniem środków które posiadam, liczne szampony, snow foama, APC (różnych producentów).

- Zmieszać to wszystko z ciepłą wodą i do butli z atomizerem pianującym (albo opryskiwacz ciśnieniowy) + pędzel i oblecieć całe auto,

- potem mycie na dwa wiadra

- osuszyć auto i zrobic dekona czyli PrickBort (pozwolić mu spłynąć) spłukać, potem Surfex HD - płukanie

- glinka?

Nie mieszaj Prickborta i Surfexa, zrób najpierw Prickbortem, odczekaj parę minut, i zarzuć Surfexa. Następnie opianuj całość, spłucz, umyj dwoma wiadrami, osuszanie i glinka :)

Tak na wszelki wypadek, może zmieszanie ich nie ma najmniejszego znaczenia, ale ja nie testowałem ;)

Panowie mam taki oto błotnik dość mocno przeorany no ale to co w centrum czyli ta długa krecha i to pod nią powinno zniknąć po prze polerowaniu mój zestaw to

FG500 + biały pad ABW

FF3000 + czarny pad ABW wszystko na silverlinie

polerowałem to metoda zenitu z poradnika na max obrotach 1800

i no jak spojrzymy to kreska dalej jest ale nie rzuca się tak w oczy, jak przejadę paznokciem to nie jest to głębokie no i pozostało jeszcze gdzieniegdzie trochę swirli

i tutaj pytanie czy da rade to wyeliminować na amen i jak ?

foto:

przed

Dołączona grafika

po

Dołączona grafika

poprawione, kreche widać na czubku mojej fryzury, jak wyszedłem oglądnąć tą spolerowaną część na zewnątrz to widać dość sporą ilość pojedynczy rysek, i teraz jeszcze bardziej dociskać pada do panelu czy więcej pasty nakładać (pasty dałem dwa ziarnka grochu na pada 80mm, wcześniej rozsmarowałem po padzie jedna taką kropkę)

Przyjrzyj się dokładnie czy ta krecha nie jest do podkładu - na zdjęciach tego nie widać.

Jaki to lakier dwuwarstwowy - kolor+klar, czy jednowarstwowy akryl???

Być może nie da się nic więcej zrobić i tak została mocno zniwelowana. Dalsza agresywniejsza polerka może pogorszyć sprawę :roll:

Ooooo!!!! dopiero zobaczyłem żeś ziomek z Koszalina :)

Ja mieszkam w Mielnie ;)

No to próbuj skoro to panel testowy.

Kiedyś próbowałem zniwelować krzyż który ktoś wyrył na klapie bagażnika w aucie żony.

"Zniwelowałem" tak, że zjechałem cały klar a rysy było dalej trochę widać mimo że nie były do podkładu ~x(

Musiałem się ratować nalepką, która zakryła miejsce bez klaru :evil:

Dołączona grafika

Na swoje usprawiedliwienie powiem, że były to moje początki z polerka maszynową :|

Panowie do pianownicy ręcznej jakie są optymalne rozcieńczenia?

Do lekkich,

średnich

powaznych (trudnych) zabrudzeń?

chodzi mi naturalnie o pre-wash, większość z was ma pewnie pianownice do myjek ale moja jest za słaba pod pianownicę dlatego zakupiłem 2x butelki + atomizery pianujące (wiem wiem namacham się ale na 2 sztuki szybko oblece auto ;)).

Janek dla przykładu najpopularniejsze pianki:

VP 20ml/l

MagiFoam 40ml/l

Citrus 20ml/l

SnowFoam Combo 30ml/l

No Name z Obi 50ml/l

Jak masz dobry atomizer pianujący powinno być ok.

Przemyśl mod Marolexa jesli Gloria jest za droga ;)

PS

Atomizer pianujący taki np z ShowCarShine ma bardzo duży wydatek więc nie zdziw się jak płynu w butelce będzie szybko ubywało.

Wygodniej już natrysnąć prewash ze zwykłego Marolexa, pokryjesz auto szybciej i dokładniej no i ekonomiczniej.

Atomizer pianujący ma mały "rozrzut" jest dobry do detali 8-)

Surfex nie jest pianą to APC.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by go użyć.

Janek dla przykładu najpopularniejsze pianki:

VP 20ml/l

MagiFoam 40ml/l

Citrus 20ml/l

SnowFoam Combo 30ml/l

No Name z Obi 50ml/l

Dziękuje Piotr :u

Jak masz dobry atomizer pianujący powinno być ok.

Przemyśl mod Marolexa jesli Gloria jest za droga ;)

Widzisz jakiś tam opryskiwacz ciśnieniowy (2 L ) mam w garażu, nawet robiłem nim kiedyś pianę z Lidla ale była b.rzadka.

Gloria czy jest droga, no tania nie jest, ale gdyby nie to ze sa inne wydatki od razu bym ją kupił, i miałbym ją już na lata.

Atomizer pianujący taki np z ShowCarShine ma bardzo duży wydatek więc nie zdziw się jak płynu w butelce będzie szybko ubywało.

Wygodniej już natrysnąć prewash ze zwykłego Marolexa, pokryjesz auto szybciej i dokładniej no i ekonomiczniej.

Atomizer pianujący ma mały "rozrzut" jest dobry do detali 8-)

Atomizery pianujące mam z temachem, czy dużo schodzi piany, owszem na jednej butelce dałem rady zrobić mniej więcej połowę auta ;)